Tornar a l'inici

Article

Dr. Jordi Surós

Sportcat és un centre de medicina esportiva que integra tecnologia, professionalitat i docència amb l’objectiu d’oferir el millor servei amb un tracte directe, personalitzat i proper. El Dr. “Quan vaig obrir el centre, l’any 2008, ho vaig fer amb l’objectiu d’integrar tot el que havia après durant la meva trajectòria professional en un únic lloc i amb un únic equip, potenciant tot allò que he comprovat que funciona i utilitzant una tecnologia i unes tècniques pròpies”, explica el Dr. Surós. Això és el que realment fa diferent aquest centre i per això continua investigant noves tècniques per millorar i optimitzar els resultats. Tot això sense oblidar que cada client requereix i mereix un tracte individualitzat, proper i directe. A Sportcat es vol fugir dels protocols rígids i les rehabilitacions arcaiques i obsoletes i, i es vol fer arribar a tothom tecnologies i tècniques que sovint només estan a l’abast de l’elit de l’esport. I això gràcies a un equip integrat per 15 professionals. Sportcat vol ser El Celler de Can Roca de la medicina esportiva. només per la superfície, sinó també per l’equip tècnic i pels aparells d’alt rendiment, molts dels quals són únics a l’Estat espanyol.
Explica’ns els orígens d’Sportcat.

La meva passió, que és la medicina esportiva, la vaig mamar a casa. El meu pare és un dels primers fisioterapeutes de Catalunya, fa més de 40 anys que s’hi dedica i ha revolucionat aquest món creant aparells d’electromedicina amb un grau d’excel·lència únic. Jo, a part de ser llicenciat en Medicina amb l’especialitat de medicina esportiva, vaig fer el màster en Traumatologia Esportiva, i independentment fisioteràpia, osteopatia, sofrologia i diferents disciplines orientals com ara l’acupuntura. Tot aquest bagatge, el familiar i l’acadèmic, m’ha servit per crear Sportcat, un centre amb més de 800 m2, que ara volem ampliar.

Abans de crear Sportcat, el teu bagatge professional sempre havia estat vinculat a l’esport del més alt nivell.

Els mèrits de Sportcat són de l’equip que el formem. Tots, jo el primer, sempre hem estat treballant directament o indirectament en el món de l’elit esportiva. Gairebé tots els especialistes que tenim a Sporcat –tenim un podòleg, dos nutricionistes, dos psicòlegs i coachings esportius, dos entrenadors personals, un biomecànic de la tècnica del running, una doctorada en Infermeria i quatre fisioterapeutes– així com la resta de personal administratiu estan relacionats amb l’elit esportiva. La gràcia de Sportcat és poder donar aquesta unitat d’equip, i assessorar en totes les necessitats de l’individu. Des de fer-li una prova d’esforç amb gasos fins a fer-li un estudi de la marxa, un estudi nutricional, un estudi de la tècnica del running, i un llarg etcètera, que ens ajudaran a crear-li un programa d’entrenaments i preventiu. A donar-li resposta i ràpida a la recuperació de qualsevol lesió traumatològica. A part, la línia que tenim antienvelliment i antiestrès, que agrada a tothom, amb la cabina de gravetat zero, la cabina d’ozó, els massatges… complementa els serveis que oferim.

Esteu acreditats oficialment com a centre esportiu d’alt rendiment?

El passat mes de maig vam rebre dues noves acreditacions que val la pena que siguin conegudes per tothom. Per una banda, una ens la va lliurar l’Agència Catalana de Turisme, i ens situa com l’únic centre mèdic a Catalunya acreditat com a destí turístic esportiu, pel fet que esportistes de tot el món vénen al nostre centre per realitzar tecnificació, rehabilitació o recuperació esportiva. I això en l’àmbit turístic interessa perquè es queden al territori durant un cert temps. Per altra banda, la Conselleria de Presidència que agrupa la Secretaria de l’Esport, ens ha atorgat el nivell 2 de Centre de Medicina Esportiva, que equival a un Centre Mèdic d’Alt Rendiment, i que ens fa ser exclusius a la demarcació. I tot plegat fa que siguem l’únic centre a Catalunya amb tres acreditacions: salut, turisme i esports. I això, vulguis o no, és un valor afegit pel que fa a l’autoexigència, per les constants auditories que hem de passar per saber si complim els requisits, que t’obliguen a estar a l’última.

Sobta que un centre de les característiques que anomenes, amb uns aparells d’alt rendiment que costen de trobar a qualsevol centre europeu, hagi decidit instal·lar-se a Girona.

No hauria de sobtar. Si sóc gironí, no ho hauria de fer a cap altre lloc. Abans de muntar el centre vaig treballar molt en diferents clubs d’elit de tot el món, intentant agafar el bo que hi trobava i millorar-ho segons el meu criteri. Ha sigut un procés dur, amb una importantíssima inversió en aparells d’última generació. Potser sí que hi ha aparells que poden tenir en algun centre d’alt rendiment europeu, però el fet de poder associar diferents aparells d’última generació junts a Europa no existeix. Per posar-te un exemple, no conec cap centre d’alt rendiment que tingui la cabina d’ozó i Vacusport junts. I cal dir que la combinació d’aquests dos aparells aconsegueix un resultat explosiu, amb unes recuperacions increïblement ràpides, tant des de la vessant antienvelliment –perquè el que fa és millorar la circulació, estimular el col·lagen corporal, millorar l’oxigenació dels teixits, reduir els edemes…– com des de la vessant esportiva o de la rehabilitació. En centres punters de tecnificació esportiva, com ara algun que es pot trobar a Alemanya o al Regne Unit, potser tenen un d’aquests dos aparells però no tots dos alhora, i això ens fa ser únics. I no només fa que sigui espectacular des de la vessant esportiva, sinó també per a processos postoperatoris. Són moltes les aplicacions possibles i nosaltres estem oberts a tothom qui necessiti aquest tipus de tractaments, no només a esportistes.

Per tant, us arriben pacients amb un target d’esportistes d’elit i professionals de tot el món i també altres pacients que no tenen res a veure amb l’esport?

Cal dir que el meu objectiu sempre ha estat crear un centre d’alt rendiment esportiu. Però la realitat és que disposar d’aquest alt nivell d’aparatologia amb serveis únics, ràpids i segurs de rehabilitació i recuperació, fa que tinguem altres tipologies de pacients no esportius. Gent gran amb problemes d’artrosi, artritis, osteoporosi; nens amb problemes de creixement, d’elasticitat, de desviaments de la columna, i també professionals de diferents sectors que necessiten recuperarse d’una lesió al més aviat possible. La rehabilitació i la recuperació són el nostre fort i cal dir que aquest tipus de pacients moltes vegades vénen al nostre centre després d’haver passat per altres centres de rehabilitació o de fisioteràpia on han estat derivats per la seva mútua mèdica, els quals no els han solucionat el problema. Aquí oferim una rehabilitació completament atípica i diferent, i optimitzem els resultats de recuperació. I finalment tenim una última tipologia de pacients, esportistes amateurs que practiquen maratons, triatletes, fondistes o simplement runners, a vegades de nivells sorprenentment alts, que necessiten rehabilitació, consells, prevenció i recuperació després de córrer proves molt dures.

Al final, a Sportcat apropeu l’alt rendiment d’esportistes professionals també a persones que no ho són.

Si es vol tenir una recuperació millor i més ràpida, el nostre centre ofereix tots els serveis. La rapidesa en la recuperació és important. Per posar un exemple, la recuperació d’un futbolista professional amb un trencament dels creuats, un cop operat, és de 4 a 6 mesos. Nosaltres amb un mes i mig aconseguim que estigui jugant de nou. Com aquest exemple n’hi ha moltíssims, i en diverses ocasions hem sortit a la premsa per recuperacions màgiques i ràpides. De fet, si et pares a pensar, no és estrany que un centre mèdic sigui notícia? Doncs nosaltres hem tingut la sort de ser-ho diverses vegades. Com més intensiva és la rehabilitació, més ràpida és la recuperació, i el nostre objectiu és també posar a l’abast de la gent del carrer aquestes pràctiques fins ara només a l’abast d’esportistes d’elit.

Una part dels aparells que teniu a Sportcat són fabricats per l’empresa familiar i han rebut diferents premis internacionals.

Així és. Tenim alguns aparells d’electromedicina que són de l’empresa familiar i dels quals tenim patents mundials, i són únics en la seva espècie. Malgrat estar auditats i homologats a escala mundial, poques vegades els hem dissenyat per vendre, sinó per utilitzar-los nosaltres mateixos, sabedors que són el millor per a la recuperació dels nostres pacients. Cesmar Electromedicina, l’empresa que va crear el meu pare, Joaquim Surós, ja fa més de 40 anys, fabrica aquest tipus d’aparells, sempre innovadors. Pensa que el primer làser que hi va haver a Espanya, el 1974, el van fabricar ells, i actualment tenen el làser més potent del món. Ens fem els aparells a mida segons les necessitats que tenim o que preveiem. Però a part, per tal d’oferir els millors resultats possibles a Sportcat, comprem aparells d’última tecnologia, els millors de cada sector, per oferir uns resultats d’alta qualitat.

Un d’aquests aparells únics és Vacusport, dissenyat per la NASA, i el teniu al centre.

És un aparell la patent del qual té la NASA, i és el que tenen els astronautes dins les naus espacials. Es va crear per minimitzar els efectes de la gravetat zero dels astronautes: se’ls coagulava la sang, tenien problemes circulatoris, produïen embòlies, perdien membres o extremitats pel fet de no tenir reg sanguini, patien debilitats musculars... I per això van crear aquesta màquina, que anomenen el segon cor. El que fa és moure la sang i millorar la circulació irrigant tots els ossos, els músculs i els tendons, de manera que estimula el col·lagen i millora l’oxigenació dels teixits. Quan associem aquest aparell a una rehabilitació o recuperació prequirúrgica o postquirúrgica per un problema inflamatori, fa que millori la circulació, que baixi l’edema que pugui tenir el pacient i que en millori la cicatrització. De fet, una de les indicacions curioses és el peu diabètic, pel problema circulatori que tenen les persones diabètiques a les extremitats distals. També està indicada per al tractament de flebitis, osteoporosi, retenció de líquids i patologies similars. I pel que fa a l’esport, és un extraordinari recuperador físic, com passa per exemple amb els corredors d’ironman: com se sap, després d’una cursa d’aquestes característiques el cos necessita un repòs de 6 a 8 setmanes, però en només 2-3 dies poden estar competint de nou gràcies a aquesta màquina.

Una màquina com Vacusport costa de trobar, no només a l’Estat espanyol, sinó a tota Europa.

A Espanya hi ha poquíssimes Vacusport, i les que hi ha no estan a l’abast del públic general. En tenen clubs o esportistes de molt alt nivell o professionals a casa seva com a exclusivitat. I aquest aparell nosaltres l’oferim al públic general per tal que tothom pugui millorar les seves dolències. I si el combinem amb aparells com ara el nostre làser únic o amb la cabina d’ozó, els resultats són radicalment espectaculars. Al final l’exclusivitat que oferim a Sportcat ve donada no pel fet de tenir aquesta maquinària, sinó sobretot pel fet que aconseguim trobar-la. Costa molt, moltíssim, poder trobar tots aquests aparells en un mateix centre al món. I això ho tenim a Girona, de la qual cosa estic molt orgullós. La feina costosa és saber què és el que va bé arreu del món, informar-te i després fer la inversió. Perquè la inversió la pot fer un milionari de qualsevol part del món. El fet de trobar-ho és el que costa, i molt.

Sportcat és un centre totalment privat.

Així és. Nosaltres no podríem oferir el que oferim si treballéssim amb mútues. Però sí que et puc dir que és un centre a l’abast de tothom. Al final adaptem tota la nostra maquinària i l’equip humà al que les persones necessitin. Tot i que és un centre que està vinculat als esportistes d’elit, Sportcat està obert a tothom. Una persona pot tenir problemes per invertir en un tractament d’aquest tipus, però si et rehabiliten 4 mesos abans ja hi guanyaràs. Això és com quan decideixes comprar un cotxe, una casa o realitzar un viatge. Té un cost. Però aquí estem parlant de salut: I per exemple la rehabilitació que ofereix la Seguretat Social sempre ha sigut nefasta. I les mútues, d’altra banda, el que realitzen és en relació amb el que li paguen, i com que paguen tant i tant poc, els serveis que ofereixen són molt inferiors.

Tornar a l'inici