Tornar a l'inici

Article

L'Oli del Mar

Deia Josep Pla que l ’ olivera és l ’ arbre més bonic del món, el més clar i el més elegant , i passejant per les llargues extensions que l ’ empresa L ’ Oli del Mar té al Parc Natural del Delta de l ’ Ebre entre les poblacions de l ’ Ampolla, l ’ Aldea, Camarles i El Perelló , un s ’ adona de la veritat que expressava l ’ escriptor empordanès. Oliveres perfectament alineades, perfectament cuidades i podades, amb varietats d ’ olives autòctones com ara morrut, sevillenc o farga, d ’ alt valor gastronòmic , s e' ns presenten en un paisatge únic, amb vistes a la M editerrània. L ’ autèntic fet diferencial d ’ aquest oli fet amb à nima.

Els germans Esparza, Jordi i Fran , empresaris immobiliaris i agrícoles especialitzats a reconstruir m asies i cases pairals al Delta de l ’ Ebre , i amb centenars d ’ hectàrees d ’ oliveres , van contactar amb Sergio González, un dissenyador valencià per crear la seva futura marca d ’ oli verge d ’ oliva d ’ alta qualitat. I de seguida es va apassionar amb la idea i la filosofia i va crear la marca i el disseny, una ampolla blanca que simb olitza puresa amb unes ones blaves que representen el mar, la Medit errània . Es va unir al projecte Josep M. Porta, cuiner i empresari , que assessora diferents restaurants i hotels a Catalunya i a Sud - am èrica , per completar la pota, indispensable també, del vessant gastronòmic del projecte. I si l ’ alta qualitat havia de ser el tret distintiu de l ’ oli , van contactar amb Àngel Cotet, en òleg i un dels més prestigiosos tastadors d ’ oli d ’ oliva , que assessora diferents empreses tant catalanes com de fora. Es va unir professionalitat, personalitat, creativitat i sobretot passió, m olta passió.

L ’ ORIGEN: EL MAR

Per explicar una història cal conèixer els orígens de tot, la mar. I per aquest motiu ens embarquem amb el Delta Badia, una empresa familiar de marisquers que són els únics que tenen la llicència a l ’ Ampolla per apropar e ls visitants al món de les muscleres i les ostreres del Delta de l ’ Ebre. Un paisatge únic i exclusiu on e n s espera una explicació de com es cultiven els musclos i les ostres , que per la seva qualitat i sabor són un s dels millors productes de tot el món. I allà fem una degustació d ’ ostres al natural i de musclos al vapor. Al mig del mar. I acompanyats amb L ’ Oli del Mar. L ’ origen, el mar!

A les modernes instal·lacions de L ’ Oli del Mar , a l ’ Ampolla , es transmet aquesta passió. Cal tastar els olis, cal fer pedagogia de varietats moltes vegades oblidades i que aquests apassionats han volgut recuperar en un procés totalment ar tesanal. Só n tres les varietats recuperades i que donen el toc exclusiu, artesanal i passional de L ’ Oli del Mar: m orrut, s evillenc i f arga. Tots diferents. Tots extraordinaris . Les ampolles s ’ emplenen d ’ una en una. Controlant la temperatura, diferenciant les varietats. Una labor artesanal que ens torna a apropar a la passió d ’ aquests empresaris compromesos amb el territori, amb el mar i amb la muntan ya, amb la qualitat , i sabedors que , el qu e fan, ho fan de la millor manera que es pot fer. Olis excel· lents, amb tocs de fruita, elegants en boca, gens radicals però amb molta, molta personalitat.

EL MILLOR OLI A LES MILLORS TAULES

Em comenta l ’ expert marisquer i propietari de l ’ excel·lent re staurant-marisqueria, Devimar, amb ànima de xiringuito , situat davant del mar a l ’ Ampolla, que el producte que treballen tot ve del Delta de l ’ Ebre i que busca el millor oli per cuinar aquests productes . Ell no té cap mena de dubte i per aquest motiu acompanya i cuin a molts dels seus plats amb diferents varietats de L ’ Oli del Mar. Mengem unes ostres suaument passades per tempura, unes anemones perfectament arrebossades, un es fantàstiques, les últimes, angules del Delta a la b ilba ï na , una anguila fregida excel·lent i el millor marisc, el musclo del Delta, cuit al vapor i servit al punt. I sí, per descomptat, un arròs a banda fantàstic, del Delta de l ’ Ebre, de varietat bomba acompanyat de les magnífiques, t amb é de la zona, navalles de la mida més petita que mai h e menjat. M ’ explica el propietari que el morrut de L ’ Oli del Mar és l ’ únic oli que utilitza per elabora r els diferents plats que té a la carta. Si vull donar qualitat , haig d ’ utilitzar un oli excel·lent, el millor que es fa , i aquest é s L ’ O li del M ar. "

OLIVERES AMB VISTES A LA MEDITERRÀNIA

Amb Jordi i Fran Esparza, Josep Maria Porta i Àngel Clotet ens endinsem a les grans extensions d ’ oliveres d ’ on sortirà aquest producte gastronòmic, únic i d ’ alta qualitat. Estan orgullosos de poder oferir al mercat un oli extra d ’ oliva verge com L ’ O li del M ar , que ha guanyat diferents premis i on la passió dels seus socis va encamina da a fer un oli extraordinari, elaborat amb un procés artesanal i amb l ’ únic objectiu de fer el millor producte que poden fer . I sempre amb unes vistes exclusives amb la Mediterrània al fons. L ’ escenari és espectacular , amb unes oliveres perfectament alineades ; més que un camp sembla un jardí . Les oliveres s ’ han de cuidar, s ’ han de mimar , perquè si no, no podem aspirar a elaborar un dels mil lors olis del mercat , em comenta Fran Esparza . I per aquest motiu han construï t un allotjament rural al costat de les oliveres . Volen encomanar la seva passió a visitants i turistes del Del ta de l ’ Ebre. El paisatge é s únic! Marxem del Delta de l ’ Ebre sabent que la història que m ’ han explicat els propietaris de L ’ Oli del Mar és real com la vida mateixa.

La muntanya, el mar, la tècnica, l ’ experiè ncia i la sa vies a s ’ uneixen per fer un producte d ’ altíssim valor gastronòmic. Un dels millors olis d ’ oliva del món. I tot fet des de la passió. Amb ànima. www.olidelmar.com

Tornar a l'inici