Tornar a l'inici

Article

Restaurant Cal Gall (Sant Feliu de Boada)

Sant Feliu de Boada és una de les representacions de l’Empordanet, de què parlava Josep Pla; situat entre Torrent i Palau-Sator, pobles medievals d’una espectacular riquesa patrimonial on regna la calma i la tranquil·litat, envoltats d’una planura idíl·lica i sempre mirant al Montgrí. Malgrat tenir a la zona una gran oferta de restaurants creatius, clàssics i de producte, són molts els restaurants tradicionals que repeteixen esquemes i plats, ja sigui treballant una cuina casolana ben entesa (i a vegades també mal entesa), venent la tradició de platillos, arrossos i brasa. De fet, és el que sempre reclamava Pla en els seus articles i llibres amb frases com “el paisatge a la cassola amb ingredients pocs viatjats”.

Però el món canvia i, malgrat que és bo preservar la tradició culinària com a signe de cultura del país, el fet que un restaurant situat en un indret com aquest pugui sorprendre amb propostes arriscades, amb mirades posades a Àsia i a Sud-Amèrica i amb execucions perfectes, plats saborosos i descobrint nous ingredients i coccions, és d’agrair. I això és que em vaig trobar a Cal Gall, a Sant Feliu de Boada, de la mà d’un grandiós cuiner com és l’Adrià Rubió.

Segurament els snobs que es vanaglorien del cosmopolitisme culinari en una ciutat com Barcelona són els mateixos que no podran entendre una proposta d’alta cuina global en un poble medieval de l’Empordanet. Però si us agrada el risc, teniu ganes de ser sorpresos, aneu amb la ment oberta i esteu disposats a gaudir d’un àpat original, totalment diferent i, sobretot, creatiu i de qualitat, cal que Cal Gall sigui la vostra següent parada.

El kimchi, preparació coreana a base de col xinesa fermentada, està presentat amb una meravellosa ostra amb granissat de cirera i suposa un màgic començament del menú. Una excel·lent ostra amb tocs picants i dolços que, amb la sopa laksa malaia de Gamba de Palamós, fa que en un moment pugi fins a l’infinit l’emoció de tastar noves preparacions amb productes coneguts per tothom. Com és el cas del foie gras fet a casa i que acompanya amb la dolçor d’una fruita tropical anomenada guanàbana i amb l’acidesa del yuzu, una fruita cítrica d’Àsia. Presentat sense torradetes i llest per ser menjat a cullerades. Fantàstic!

Tinc curiositat per provar un cebitxe chifa (del receptari xinès del Perú i fugint de la moda de la cuina Nikkei, que abraça el Japó des del Perú), de corball, amb absència de coriandre, sense un excés d’acidesa ni picantor. Aquí es ve a gaudir, però sobretot a aprendre nous horitzons culinaris. Com gaudir és tastar el seu steak tàrtar, amb una magnífica carn de “Rubia gallega” amb 100 dies de maduració i acompanyada de carreteres confitades i amb el caviar del terra japonès, el tomburi.

Plats gustosos, treballats i amb perfecta execució com és la Primavera al Japó, que ens presenta fins a 12 varietats de vegetals, cadascun d’ells cuinat amb la seva perfecta cocció (com si d’una Gargouillou de Michel Bras es tractés) on no hi falta un majestuós espàrrec blanc, múrgoles, pèsols o ametlles tendres i amb una base de caldo dashi amb ponzu. Un plat saborós i bellíssim. Una Vieira, tonkatsu i pastrami, una altra màgica combinació, un moll de l’os, servit amb la seva canya, amb sepionetes i brots de wasabi, i per acabar amb unes delicioses, i desconegudes per un servidor, galtes de xai amb una textura molt similar a la dels lletons i acompanyat d’una salsa de coriandre. Magnífics postres com un cremós pastís de llimona thai, el seu homenatge al Japó i la història del primer te negre suaument fumat.

El xef Adrià Rubió va inaugurar Cal Gall, del qual va conservar el nom de l’anterior restaurant que ocupava l’espai, ara fa 1 any, juntament amb la seva mare i sòcia importantíssima i la seva parella, gran entenedor de la sala clàssica. Va estar 3 anys a Ca l’Enric (els últims com a cap de cuina) i al complir 30 anys va decidir que volia fer el seu camí. Un camí arriscat, sense tenir cap límit a l’hora de crear una cuina alliberada i alliberadora, trencant esquemes, sense paràmetres, honesta, creativa i de qualitat. I per aquesta valentia se l’ha de felicitar. Una passió i una creació que cal conèixer i experimentar.

 Pl. de l’Església, 3 - Sant Feliu de Boada - T. 972 634 068 www.calgall.com

Tornar a l'inici