Tornar a l'inici

Article

Restaurant Rom, la proposta de Pere Planagumà

“La feina de cuiner no és fàcil. Si no ets a dins, no saps com de dur pot arribar a ser”, em comenta Pere Planagumà a la terrassa del seu nou restaurant davant del mar, amb unes vistes úniques de tota la badia de Roses. El xef i copropietari del Rom va decidir ja fa un temps, als seus 41 anys, fer un gran pas per ser propietari del seu destí, per sentir-se més lliure i poder oferir als seus clients una proposta diferent a Roses, el seu nou paradís.

Pere Planagumà és un dels grans cuiners de casa nostra, admirat i molt volgut per tota la professió, cosa molt difícil en aquest món d’egos en què s’ha convertit la cuina i la gastronomia no només al nostre país, sinó a tot el món sencer. Va començar just quan va sortir de l’Escola d’Hostaleria de Girona a casa de Xavier Sagristà i Toni Gerez, al Mas Pau, on em comenta que va començar a sentir la pressió que l’ha mantingut fins al dia d’avui. Va passar per El Bulli de Ferran Adrià quan encara tenia dues estrelles de la Guia Michelin i feien una cuina “més civilitzada”, abans de la gran revolució que estava a punt de realitzar. Va ser durant quatre anys cap de cuina a El Celler de Can Roca, contractat per qui havia estat el seu mestre a l’Escola, Joan Roca. Després d’un periple en què va treballar per una família molt adinerada i que el va portar a conèixer el luxe més extrem, cuinant a bord de iots i palaus, torna a la terra i rep una oferta de la Fina Puigdemont per ser el cap de cuina de Les Cols. En aquell moment cal dir que Les Cols, malgrat ser un restaurant emblemàtic de La Garrotxa, no gaudia de cap estrella ni reconeixement internacional. I en Pere, amb el seu recorregut, la seva saviesa, el seu constant aprenentatge i la seva, en definitiva, genialitat com a cuiner, va aconseguir situar Les Cols en un lloc mai somiat, amb dues estrelles Michelin i tota una filosofia de cuina, amb tècniques úniques.

Ell, el gran guardià de la filosofia del “km 0 extrem” i de les seves tècniques, va ser un dels artífexs del que és Les Cols en aquests moments. I després de 15 anys decideix deixar el restaurant d’Olot per situar-se a la Costa Brava, davant del mar, a Roses, una de les viles més gastronòmiques de tot el planeta, i acompanyat amb l’aventura amb la família Rom, una nissaga d’hostalers de Roses. Fa poc més d'un mes que va obrir les portes a la planta baixa d’una casa amb sabor de taverna i de cara a la tardor ubicarà a la part de dalt el restaurant gastronòmic, on auguro que ens ho passarem igualment de bé que a l’àpat que vaig tenir l’oportunitat de gaudir el mes passat. Tradició i innovació, producte d’altíssima qualitat, d’aquí i d’allà, sense complexos, intentant que el client gaudeixi en el sentit més ampli de paraula.

El dinar va començar amb unes Papes arrrugás amb seitó en vinagre i a partir d’aquí l’àpat va esdevenir un festival, ideat per Pere Planagumà però acompanyat en tot moment pel seu nucli dur a la cuina: Albert Lorenzo, excap de pastisseria de Les Cols, i Nicolás Ahumada, que parlen el mateix “idioma” que el xef, aprofitant-se de les coses bones d’aquí i de les coses bones d’arreu, amb la tradició de culinària de la Costa Brava, amb alguna influència francesa, amb algun aire del seu Cadis estimat i constants clucades d’ull al Brasil i a la cuina oriental. I sempre disposats i amb ganes de CUINAR, així, en majúscules, amb l'única filosofia que els plats siguin gustosos, bons i que agradin als clients.

Planagumà fuig del radicalisme del km 0 per situar-se en un nou escenari: l’escenari del festival gastronòmic! I va arribar un Dadinho de tapioca fregit amb un quètxup picant meravellós, intentant fugir del concepte massa repetit de les patates braves. Després va aparèixer una Revisada Caprese, on canvia la burrata per un fantàstic gelat de mató d’ovella de Mas Marcè, afegint gàrum d’anxova i, per descomptat, tomates. Déu! Però la creativitat no s’atura i em presenta un Còctel de gambes, de Roses, naturalment, que ens apropa al que trobarem al pis de dalt quan s’inauguri, amb unes cues de gambes fresques amb poquíssima cocció, un toc de salsa coreana, una salsa rosa on no falta la fruita, fent amb els caps una essència i rematat amb un gelat de salsa rosa. Gamba amb gamba. Portar un còctel a l’excel·lència reinventant un hit dels 70. Que gran que ets, Pere!

I va arribar un Sam de papada i tonyina amb kimchi i coriandre, una dolça evocació a la cuina asiàtica. I unes gambes de Roses a la planxa, com Déu mana i més tard acompanyades amb un arròs sec, acabades coure amb l’escalfor de la paella. I finalment un Rom cremat una meravella de babà emborratxat i coronat amb crema i gerds naturals. I també em vaig trobar amb una sala portada amb professionalitat sota el guiatge de Fausto Rom i el seu equip, naturals, atents i desimbolts. I vaig ser feliç. Molt feliç. De la proposta de Pere Planagumà al Rom en sentirem a parlar, i sobretot ens ho farà passar molt bé. Llarga vida al Rom!

Passeig Marítim, 43 de Roses Tel.: 972 151 194 - www.romroses.com

Tornar a l'inici