Tot un plaer seguir el camí de la nostre sommelier Isabel Zaro.: Aquest mes ens porta a Montilla-Moriles a conèixer Los insensatos de la Antehojuela
Los Insensatos de la Antehojuela, un grup d’amics que ha revolucionat la DO Montilla-Moriles
Vaig tenir la sort de visitar el Lagar Cañada Navarro just abans que la pandèmia aturés el món. En arribar a la carretera on comença la finca, el meu cor em va fer sortir del cotxe i em va fer parar a admirar un paisatge únic de vinyes que acompanyava el camí i envoltava el celler per tots els costats. Em feia recordar aquelles pel·lícules italianes en què sempre surten els paisatges de la Toscana, però es donava el cas que jo era a Còrdova.
El nostre amic i guia va ser Manuel Jiménez del Pino, un tècnic agrícola de professió que porta la pedro ximenes en el seu ADN, i un apassionat per la terra, pel vi i per tot que porta aquest món tan meravellós. Ens va fer un recorregut pel celler i vam poder apreciar de prop aquelles tenalles amb els sacaromices (llevats) del vel en flor amb formes úniques, que em van fer pensar en els dibuixos de l’univers. Una cosa molt peculiar. Després vam tastar diferents anyades de la pedro ximenes, i diferents tipus d’elaboració. Un comportament en nas i en boca molt singulars, amb molts matisos. Un viatge i un recorregut d’aromes i de sabors de la pedro ximenes molt interessants i desconeguts per mi en aquell moment.
És al cap de poc de marxar de Montilla que arriba un moment de les nostres vides que tots recordem amb tristor. És el mes de març del 2020 quan el món es para de sobte per culpa de la pandèmia i tot deixa de funcionar. És en aquest moment d’incertesa que, a l’abric de la Serra de Montilla, sis amics, entre els quals hi ha Manuel Jiménez, comencen una sèrie de converses insensates i donen ales a la imaginació.
D’aquest moment d’insensatesa amb una mica de seny, en neix un projecte únic, Los Insensatos de la Antehojuela, que té com a protagonista la varietat reina de la DO Montilla-Moriles, la pedro ximenes, amb la qual elaboren uns vins de tenalla diferents, frescos, amb caràcter i molta personalitat. Havien arribat per revolucionar una zona de marcada tradició de fins, generosos i amontillats.
Los Insensatos de la Antehojuela tenen la seva pròpia filosofia. Volen transmetre en cada vi el terreny on es planta cada cep. Aquest comportament diferent de la pedro ximenes depèn de l’orientació de la parcel·la, del tipus de terrer o de l’altitud.
Els Insensats, ells, van creure en un projecte de vins diferents que, per altra banda, ha estat un encert d’assemblatge entre tradició i innovació. L’antehojuela és la terra blanca d’albarissa tosca que dona forma a pedres rugoses, de textura argilosa, formada pels sediments. Avui, aquestes pedres són el testimoni del pas del temps i de la revolució d’aquest grup d’amics, amb ganes de fer vins singulars sense perdre la identitat del territori.