Josep Maria Guillén Lladó – L’AUTOESTIMA
L’autoestima és el sentiment que una persona té sobre ella mateixa, generat en funció de com es valora i es percep. Dit d’una altra manera, és com i quant estima el que és i com és ella mateixa. Aquest sentiment, aquesta valoració i percepció, que es va configurant al llarg del temps en funció de les creences i les experiències, es pot centrar en aspectes molt concrets, sigui una característica física o una habilitat laboral, per exemple, o bé pot abastar aspectes més generals, com ara la personalitat o el caràcter. També es pot basar en conceptes com l’autoimatge, l’autoconfiança…
Actualment, moltes persones tenen l’autoestima baixa. Les influències educatives i socials les submergeixen en una dinàmica de competició i comparació amb els altres. Prima ser la millor, tenir èxit, diners, bellesa —encara que sigui superficial i artificiosa—, i es busca el reconeixement i l’estima dels altres a qualsevol preu. Com que no sempre és possible aconseguir-ho ni mantenir-ho, poden sorgir sentiments de frustració i d’inferioritat que empenyin aquestes persones a ser víctimes de categoritzacions que les etiqueten amb unes determinades carències, i que, alhora, tapen les seves qualitats i els valors positius, que queden infravalorats i amagats. Una autoestima baixa pot provocar patiments emocionals intensos i limitadors, inseguretat, pors, ansietat, depressió, dificultats en les relacions, aïllament social, etc.
Una autoestima alta, per la seva banda, suposa estimar-se de manera incondicional, independentment de tot el que és agradable o desagradable que es percebi de la pròpia persona. Significa acceptar-se plenament, tant si es comporta de forma intel·ligent i competent com si no, i tant si els altres li concedeixen aprovació, respecte o amor com si no. També suposa no creure’s inferior a ningú, sinó diferent, un ésser únic i valuós. No obstant això, tenir una autoestima elevada no impedeix que també calgui fer coses per millorar tot el que es vulgui i es pugui millorar, per tal de créixer i evolucionar personalment de manera positiva. Si es fa això, l’autoestima pot augmentar encara més. Tenir una autoestima alta pot fer que la persona se senti més capaç, positiva, segura, decidida, resilient, comunicativa, feliç i sana.
Si vols fer créixer la teva autoestima, primer t’has d’autoconèixer, de manera objectiva, i reconèixer les teves virtuts i els teus defectes. A partir d’aquí, has de valorar i acceptar aquestes virtuts, algunes de les quals potser podràs potenciar, i aquests defectes, alguns dels quals potser també podràs millorar. Un cop acceptat això, has d’estimar aquestes limitacions o carències que formen part de la teva especial i meravellosa persona. Ser-ne conscient i respectar-les. Perquè tu, com tothom, tots, absolutament tots, tenim virtuts i defectes. Entren dins del pack de cadascú. I saps que és així. Ara, fes-te una pregunta: et canviaries per algú que coneguis? Possiblement et sorprendrà la resposta. I, un consell final: dona’t l’oportunitat de ser com ets realment, i no com t’han fet creure que ets o com t’han exigit que siguis.