GUIA DE BUTXACA

Com arribar

Des de Girona, la companyia Ryanair disposa de dues connexions directes a Brussel·les, tant a l’aeroport de Zaventem com al de Charleroi (www.ryanair.com).

Des de Barcelona, Brussels Airlines és la millor opció per volar a l’aeroport internacional de Brussel·les-Zaventem (www.brusselsairlines.com).

Des de l’aeroport de Zaventem surten trens directes a Bruges cada hora.

On dormir:

L’Hotel Dukes’ Palace és l’únic 5 estrelles de Bruges. Un hotel carregat d’història, ja que és l’antiga residència de la noblesa borgonyona, situat al cor de Bruges (www.hoteldukespalace.com).

Per a més informació:

Sobre Bruges: www.visitbruges.be

Sobre els museus de Bruges: www.museabruges.be

Sobre la regió de Flandes: www.visitflandes.net

Bruges, una ciutat de conte i extremadament borgonyona

Bruges és una ciutat que enamora. Situada a Flandes, al nord-est de Bèlgica, aquesta imprescindible ciutat que s’emplena de visitants durant el dia, amb turistes que busquen, amb pressa, les seves instantànies que penjaran a les xarxes socials, es buida, incomprensiblement, al vespre, quan la munió de turistes ha marxat, amb massa pressa. És un error no fer nit (o nits) a Bruges, una petita ciutat amb poc més de 100.000 habitants, on els carros de cavalls i les bicis han tret, amablement, els cotxes del centre històric i l’han fet ser Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Agradables botigues amb tot luxe de detalls es converteixen en verdaders museus del petit comerç, juntament amb un increïble patrimoni i l’arquitectura urbana que l’envolta. Perdre’s per Bruges és, segurament, la millor opció que ha de tenir tot visitant en aquesta ciutat i ara, amb la inauguració de l’espectacular Museu de Gruuthuse, la seva visita és obligatòria.

La prosperitat de Bruges va arribar en forma de tempesta una nit del 1134, quan la força de l’aigua va obrir un canal natural, el Zwin, que la connectava amb el mar del Nord. Allò va convertir Bruges en un dels ports més importants de l’Europa medieval i en un punt d’atracció per pintors. La pèrdua del port al segle XVI va causar la decadència i va contribuir a preservar el fantàstic nucli històric fins al dia d’avui. I segurament el millor inici per passejar per Bruges és el Minnewater o llac dels Enamorats. En el seu parc es fan concerts a l’estiu i servia de moll per les embarcacions que feien la ruta Bruges-Gant als segles XIV i XV. És aquí on trobarem el famós beateri, el Begijnhof, molt ben conservat i l’indret on es veuen les tres torres que ajudaran a orientar-se entre l’irregular traçat de carrers empedrats i les desenes de ponts (brugge, en neerlandès). La torre més alta que albirem, de 123 metres, és la de l’església de Nostra Senyora de Bruges (segle XIII); la segona pertany a la catedral de Sant Salvador (també del segle XIII), i finalment, l’última és l’icònic Belfort, símbol del poder econòmic de les ciutats flamenques durant l’Edat Mitjana. I és que a Bruges durant l’Edat d’Or van passar moltes coses, entre altres, la primera borsa del món, amb la invenció de les lletres de canvi, que dona una pista del gran poder econòmic que va arribar a tenir Bruges sent la ciutat, juntament amb Venècia, més rica de l’Europa del segle XVI.

 El Museu de Gruuthuse, obert des del mes de maig

Però segurament és la inauguració del reformat i impressionant Palau Gruuthuse, reconvertit ara en museu, el que fa encara més atractiva la visita a Bruges. El Museu de Gruuthuse va obrir les portes el passat mes de maig, després d’una exhaustiva restauració que va durar molts anys. Aquí s’ofereix al visitant una experiència de museu personalitzada, en què es coneixerà la història de Bruges des de l’Edat Mitjana mitjançant una selecció d’obres mestres. La capella de Louis Gruuthuse, un monument únic a Europa, és de visita obligada. Va ser construïda com un oratori per aquest cavaller burgundi i el seu palau connectava directament amb el cor gòtic de l’església, de manera que podia seguir la missa sense sortir de casa.

El fil conductor de la col·lecció del Museu de Gruuthuse és el lema familiar de Louis Gruuthuse: plus est en vous, que significa que hi ha sempre “més” dins la persona per donar. I segurament és la característica més borgonyona de la Bruges de tots els temps.

El bressol dels grans mestres flamencs

 A banda de botigues artesanals i de xocolateries (no hem d’oblidar que n’és una de les capitals), de passejar pels canals observant tot quedant bocabadats l’impressionant patrimoni urbà i religiós, a Bruges, més que a cap lloc, cal anar als museus, on trobarem obres mestres dels més grans artistes flamencs de l’Edat d’Or i on sempre s’inauguren grans exposicions úniques al món.

A partir d’un matrimoni molt ben concertat, la cort de Borgonya es va unir al comtat de Flandes. Els ducs de Borgonya es trobaven molt a gust a Bruges i s’allotjaven al luxós Prinsenhof, l’actual Dukes’ Palace, el meravellós i únic hotel de 5 estrelles de la ciutat. El seu bon gust i la inclinació per la pompositat van fer que encarreguessin projectes a grans artistes com ara Jan Van Eyck, que va ser el pintor de la cort que va exercir gran influència a grandiosos artistes com Hans Memling, les obres del qual es poden admirar, entre altres llocs, al Museu Groeninge i a l’Hospital de Sant Joan, el que va ser el més antic d’Europa, la visita del qual és d’obligat compliment.

En el cas, per exemple, de l’Hospital de Sant Joan (Sint-Janshospitaal), entre el 4 d’abril i el 6 de setembre alberga l’exposició de “Memling Now: Hans Memling en l’art contemporani”. Aquesta exposició arranca de la pintura de Hans Memling, que pertanyia als pintors més importants de la Bruges burgúndia, pintava fins a tres peces per l’altar i les seves obres es troben entre les millors obres d’art dels primitius flamencs, així com de l’Arqueta de Santa Úrsula, de renom internacional.

Però en aquest recinte que representa l’hospital més antic d’Europa, amb peces que recorden el seu passat, també s’hi exhibeix una exposició exclusiva sota el nom “De Mena, Murillo i Zurbarán, mestres del Barroc espanyol”. Una col·lecció meravellosa del segle XVII en què s’exhibeixen 20 escultures religioses i pintures plenes de passió. Una oportunitat única i poc coneguda d’aquests artistes espanyols del Segle d’Or espanyol. Aquesta exposició estarà oberta fins al 6 d’octubre d’aquest any.

No serà fins al 2020 que s’inaugurarà l’exposició “Jan Van Eyck in Bruges”, al Museu Groeninge, una exposició consagrada a dues obres mestres del pintor de la cort burgundi, de les quals Bruges mostra La verge i el canònic Joris van der Paele i el Retrat de Margaretha van Eyck, la seva esposa. L’exposició permetrà descobrir Jan van Eyck en la seva etapa a Bruges i es materialitza a la plaça que rep el seu nom amb la seva hieràtica estàtua en plena Academiestraat.

En definitiva, el primer error pel visitant neòfit de Bruges és voler-la visitar en un sol dia, sense fer-hi nit: no sabeu el que us perdeu! Bruges és una ciutat de conte, i els seus canals i la seva arquitectura amb els teulats de les cases punxegudes conviden a passejar-hi. És una ciutat de somni, amb molts trams exclusius per a vianants, bicicletes i carruatges de cavalls, una manera peculiar de conèixer la part vella de Bruges, farcida de mercats, com l’extraordinari Mercat d’Antiquaris, que tots els caps de setmana para al llarg de la meravellosa Rambla, al carrer Dijver, a tocar del riu. Tot el centre de Bruges està declarat per la UNESCO com a Patrimoni Mundial de la Humanitat i, per tant, passejar pels seus vells carrers, amb els seus canals com a referència, és una manera de reviure constantment el passat ric, medieval, d’aquesta ciutat de Flandes. Però Bruges és també la capital de la xocolateria artesanal de tota Bèlgica i la mostren amb orgull; i és al llarg de carrers com el de Mariastraat on diferents artesans talladors recorden el que va ser el centre neuràlgic del comerç dels diamants, ara arrabassat per Anvers. Són moltes les activitats a fer a Bruges a banda de visitar els museus. Una excursió en vaixell pels seus canals o pujar al Belfort, el campanar, a tocar de la plaça Major (Markt), amb una alçària de 83 metres, que fa que pujar 366 esglaons tingui la seva recompensa: observar la ciutat com mai més la veuràs. És un dels must imprescindibles de Bruges.