Coneixes bé el teu cicle menstrual?
El cicle menstrual ens dona molta informació sobre la salut de les dones ja que ens pot ajudar a comprendre els símptomes que podem presentar al llarg d’aquest i detectar irregularitats que podrien indicar algun problema de salut. El cicle menstrual comença amb el primer dia de la menstruació i finalitza amb l’inici de la següent menstruació. La durada dels cicles no és igual per a totes les dones però sol tenir una durada aproximada d’entre 27 i 30 dies.
La menarquia o primera menstruació d’una dona es sol iniciar entre els 11 i 13 anys d’edat i finalitza amb la menopausa entre els 48 i 51 anys. Durant els primers anys després de l’inici de la menstruació és comú tenir cicles més llargs amb sagnats més abundants però a mesura que ens fem grans, els cicles solen durar menys dies i presentar menys sagnat.
El cicle menstrual consta de les següents 4 fases:
- Menstruació: s’inicia amb el primer dia de regla i dura de 2 a 7 dies aproximadament. El sagnat sol ser més intens els primers dies, inclús amb algun coàgul de sang i va disminuint amb els dies.
- Fase fol·licular: inicia quan finalitza la menstruació i dura fins l’ovulació. Durant aquesta fase no solen presentar-se símptomes.
- Ovulació: sol produir-se 14 dies després de l’inici de la menstruació i en aquesta fase s’allibera un ovòcit, coincidint amb el moment de màxima fertilitat en la dona en casos que es vulgui quedar embarassada. Durant la fase d’ovulació moltes dones presenten molèsties abdominals, augment del volum dels pits i flux vaginal de major quantia.
- Fase lútia: va des de que finalitza l’ovulació fins l’inici de la següent menstruació. Durant aquesta fase poden aparèixer els símptomes del síndrome premenstrual que inclou dolor abdominal a la part baixa, molèsties lumbars, mal de cap, dolor i sensibilitat als pits, cansament, etc.
És important conèixer el teu cicle menstrual per tal de de saber detectar quan hi ha algun problema. A continuació us exposo algunes situacions en les que caldrà una valoració per part del/la ginecòleg/a:
- Absència de menstruació de més de 90 dies, sense estar embarassada.
- Cicles menstruals irregulars, de menys de 20 dies o bé més de 35 dies.
- Sagnat que dura més de 7 dies o bé de quantia important amb necessitat de canvi de copa menstrual, compresa o tampó en una o dues hores.
- Sagnats entre períodes menstruals, és a dir, abans del següent cicle.
- Dolor intens amb poca millora amb antiinflamatoris o analgèsics.
Flux vaginal amb mala olor o canvis de color (verdós, grisós o marronós).
Recorda que pots llegir aquest article i molts més, fent “click” sobre el següent enllaç: (pàgina 48)
VOLS SUBSCRIURE’T A LA NOSTRA REVISTA?
La pots rebre còmodament en format digital cada mes al teu correu, o en format físic al teu domicili!