Consells per evitar les infeccions d’orina
Les infeccions d’orina es produeixen per l’entrada de bacteris per la uretra, generalment des de la pell o el recte. Poden afectar diferents zones de la via urinària, i la més freqüent és la infecció de la bufeta urinària, també anomenada cistitis. La infecció més greu de la via urinària és la que afecta els ronyons, i es coneix com a pielonefritis.
Les cistitis són un motiu de consulta molt freqüent als serveis d’urgències, sobretot durant els mesos d’estiu. Són més comunes en les dones i hi ha una sèrie de factors de risc que poden augmentar la probabilitat de patir-ne, com per exemple:
- Haver patit una infecció urinària prèviament.
- Haver pres antibiòtics prèviament (poden alterar la flora natural de la vagina).
- Estar embarassada.
- Fer servir bolquers, salvaslips o compreses diàriament.
- Patir incontinència urinària.
- Tenir una mala higiene.
Els símptomes d’una infecció urinària poden ser variables, però generalment consisteixen en un dolor o una sensació de coïssor en orinar, la necessitat d’orinar amb més freqüència i les molèsties a la part baixa de l’abdomen. La cistitis també pot anar acompanyada de la presència de sang a l’orina, o de tenir una orina concentrada, febre, vòmits, calfreds i malestar general. En cas que hi hagi febre, vòmits o dolor a la zona lumbar, podria tractar-se d’una infecció urinària complicada.
Davant d’aquests símptomes, cal acudir a un centre sanitari perquè analitzin l’orina i detectin si es tracta d’una infecció d’orina. Així, es pot iniciar el tractament, que sol incloure antibiòtics i antiinflamatoris de durada curta.
Les mesures per prevenir l’aparició d’infeccions d’orina són les següents:
- Mantenir-se ben hidratat o hidratada (generalment, cal beure entre 1,5 i 2,5 litres diaris).
- Seguir una dieta de tipus mediterrània.
- Prendre nabius (actuen com a bactericides naturals).
- Reduir el consum d’alcohol, de tabac i de cafeïna.
- Orinar després de mantenir relacions sexuals.
- Aprendre a netejar la zona genital correctament: sempre de davant cap enrere (si es fa al revés, es pot facilitar el pas dels bacteris de l’àrea rectal a la zona genital).
- Evitar aguantar-se les ganes d’orinar.
- Minimitzar les dutxes vaginals, els desodorants o el talc a l’àrea genital.
- Evitar l’ús de roba molt ajustada.
- Utilitzar roba interior 100% de cotó.
- Evitar portar molta estona el banyador humit.