Els deu vins que has de tastar aquesta tardor…
Anna Vicens, Presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers
Amb l’arribada de la tardor, canviem les nostres rutines i també el que mengem. Deixem enrere el pa amb tomata tan refrescant a l’estiu i comencem amb les torrades i l’allioli, els moniatos i les castanyes, i els bolets i els rostits, com a productes de temporada.
En tot el territori català s’elaboren uns vins boníssims, molt lligats a la cuina catalana de temporada, i podem presumir de tenir una de les millors relacions de qualitat-preu pel que fa als vins de casa nostra.
Olbieta Negre 2018 – DO Catalunya – PVP 6,99 €
És un vi negre majoritàriament de garnatxa negra, amb una mica de carinyena i syrah. És un vi negre molt fàcil de beure, amb molt poca criança, de només tres mesos de fusta. L’Olbieta negre destaca per la seva fruita fresca, que recorda les mores, i floral pels seus records de violetes. És dels vins semijoves més atractius del mercat, tant pel seu preu com per la seva qualitat. El podem gaudir acompanyat d’un bon plat de pasta amb formatge gorgonzola, d’un risotto de ceps o bé amb un arròs de muntanya.
Pas de les Bruixes Blanc 2018 – DO Alella – PVP 8,49 €
Vi blanc elaborat amb la varietat més emblemàtica de la zona, el raïm de pansa blanca, procedent de vinyes de 35 anys plantades sobre sauló. Que el most maceri amb les seves pells li proporciona unes aromes molt característiques i una textura més complexa. I que tingui criança el converteix en un vi molt gastronòmic. És un vi blanc fresc, viu i elegant, amb records de fruita blanca i cítrica, que combina a la perfecció amb peixos al forn amb patates o moniatos, verdures de temporada a la brasa, i amb un bon remenat de bolets.
Sincronia Negre 2019 – Mallorca – PVP 9,79 €
És molt difícil trobar vins de qualitat a aquest preu! El celler Mesquida Mora ens ofereix un vi negre elaborat amb dues varietats autòctones mallorquines (callet i mantonegro) i dues varietats internacionals (syrah i merlot). Tal com diu la Bàrbara Mesquida, la quarta generació del celler, “la sincronia és la màgia de la vida, ja que el que podem percebre com a negatiu pot ser una oportunitat”. Amb una etiqueta molt mediterrània, estem davant d’un vi ben fet, que busca l’equilibri de la natura, potencia la diversitat biològica i segueix els paràmetres de l’agricultura biodinàmica.
Naltres 2018 – DO Costers del Segre – PVP 10,29 €
És un vi negre elaborat amb les varietats cabernet sauvignon, garnatxa i carinyena. Naltres és com es diu la primera persona del plural a les terres de Ponent, i és una manera de reflectir el meravellós projecte col·lectiu que hi ha al darrere. L’etiqueta aglutina tots els noms de les persones que han format part del procés d’elaboració del vi, és un homenatge a tots ells. Es tracta d’un vi negre expressiu, amb volum, madur, molt lligat a la seva terra i a la seva gent. És un projecte compromès i necessari, que dona oportunitats d’integració a les persones amb dificultats i en situacions socials desfavorables. Un vi amb molta ànima.
Dosterras 2015 – DO Montsant – PVP 11,54 €
És el vi negre 100% de garnatxa, d’un petit celler de Marçà. Es tracta d’un projecte bastant nou, del 2013, que es basa en tres paràmetres: la diversitat del terreny, el caràcter de cada collita marcat pel clima i l’elaboració de vins de qualitat. Aquest és un vi molt elegant, amb una garnatxa pura, especiada, i que ens dona un vi molt rodó. Una part del raïm prové de vinyes velles plantades fa més de 55 anys. Els seus catorze mesos de criança en fusta li donen força i caràcter, però sense perdre l’equilibri i la frescor de la fruita collida en el seu punt òptim de maduració. És molt bo amb un arròs melós de bolets i tòfona.
Lo Vy Rosat Ancestral – DO Tarragona – PVP 13,99 €
Unes bombolles venen bé sempre i a tota hora. D’aperitiu, durant l’àpat i de postres. És un producte de casa nostra, molt fresc i molt polifacètic, elaborat amb la varietat sumoi. La seva bombolla fina i ben integrada ens refresca la boca tot aportant notes aromàtiques i una acidesa molt ben equilibrada. La seva poca graduació (només 12,5°) el fan apte per arribar a molt públics i per acompanyar molts moments, des d’un aperitiu de diumenge fins a un plat principal d’arròs i incús un rostit. Ens netejarà molt bé el greix i ens deixarà una boca neta, fresca i amb ganes de repetir. Sense sulfits afegits, es tracta d’un escumós ancestral natural, molt bo i molt fresc.
Tempus Negre 2017 – DO Terra Alta – PVP 14,99 €
Si us agraden els formatges curats, aquest vi és un gran company de taula. És un vi amb gairebé un any de fusta, amb cos, volum, profunditat, rodó i molt plaent. Es tracta d’un vi mediterrani i honest, fidel a una agricultura molt respectuosa amb la natura, una natura que recentment ha malmès les vinyes de la zona, amb granissada i pluges fortes quan el raïm s’estava a punt de collir. Aquest fet ha marcat la collita d’enguany, però de ben segur que ens oferirà una gran qualitat, com fa el celler Altavins any rere any. Bon company d’un xai desossat o d’un ànec amb salsafins.
Can Serra dels Exibis La Rasa 2016 – DO Pla de Bages – PVP 19,95 €
És un vi negre que reivindica la puresa, l’expressió del raïm i el caràcter del seu lloc d’origen. La carnositat de la cabernet, juntament amb la frescor i la rusticitat de la sumoll, i amb el perfum de la mandó, el doten d’aroma, d’equilibri i d’elegància. És un vi dels que emocionen. Els seus dotze mesos de criança en fusta l’arrodoneixen. Per tal que ens arribi un vi magnífic, agrairà que l’obrim una estona abans de consumir-lo. És ideal per acompanyar arrossos de carn, carns vermelles, de caça, rostits i plats de llegums, així com un assortiment de formatges curats i semicurats.
Mas Mallola 2019 – DOQ Priorat – PVP 20,49 €
De Porrera ens arriba aquest vi negre fantàstic de garnatxa (70%) i carinyena (30%). És un vi negre amb caràcter, amb força, dels que quan en bevem ja ens expliquen les característiques del Priorat: austeritat, calidesa, profunditat i volum. Fermenta amb llevat propi en cubs de ciment i es manté durant més d’un any en botes de roure francès, que li atorguen elegància i estructura. És un vi ideal per acompanyar amb unes galtes guisades, un estofat de vedella amb bolets i un pollastre al curri, entre moltes altres opcions.
Garnatxa Solera Dolç Mas Llunes – DO Empordà – PVP 21,99 €
No hi ha res millor per acompanyar les postres dolces que un vi dolç de l’Empordà. Amb galetes, amb rebosteria, amb pastissos, però sobretot amb unes postres de xocolata, el vi dolç és el millor acompanyant. Aquest, a més, és un dels més premiats i reconeguts. L’any 2013 el van reconèixer com a millor vi de Catalunya. Se’n fa poca producció i s’elabora a partir de la lledoner roig, una varietat molt escassa. Els seus deu anys de solera en barrica donen com a resultat un vi molt llaminer però ben equilibrat, molt llarg… i boníssim.
Video Gidona
No images available at the moment
Segueix-nos!!