ENGINYERS GI i Comexi premien Eudald Carbonell, el Sincrotró Alba, i la trajectòria de Joan Arimany als XIV Premis Manel Xifra i Boada
ENGINYERS GI i Comexi Group han organitzat la catorzena edició dels Premis Manel Xifra i Boada que va tenir elñ passat 7 de juny a l’Escola Politècnica Superior de la UdG amb l’objectiu de reconèixer les contribucions a l’enginyeria i al coneixement tècnic.
En aquesta edició el Premi Manel Xifra i Boada a la transmissió del coneixement tècnic i tecnològic ha estat per a Eudald Carbonell, és patró fundador i vicepresident de la Fundació Atapuerca així com Codirector de les excavacions dels jaciments de la Serra d’Atapuerca. Destaca com a divulgador i autor de nombrosos assajos en què exposa la seva visió de la condició humana, influïda per la seva formació de paleoantropòleg i per una ètica del progrés humà basada en el marxisme. Ha estat nomenat professor distingit de la Universitat Rovira i Virgili i és membre del Capítol espanyol del Club de Roma i de l’Acadèmia de Ciències de Nova York. El 1997 li va ser concedit el premi Príncep d’Astúries en representació de l’equip d’Atapuerca. L’any 2000 va rebre la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic, lliurada per la Generalitat de Catalunya, i el 2009 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura.
Pel que fa al Premi Manel Xifra i Boada a la millor trajectòria professional enguany s’ha reconegut a Joan Arimany. Arimany és enginyer tècnic industrial i durant prop de trenta anys ha estat vinculat a l’empresa Gas Natural, actualment Nedgia, essent durant els darrers vint anys delegat i màxim responsable d’aquesta empresa a les comarques gironines. Recentment jubilat, durant el seu exercici l’empresa gasista s’ha expandit per les comarques gironines, arribant a bona part de les poblacions del territori.
El Premi Manel Xifra i Boada al grup de recerca aplicada o centre tecnològic, s’ha concedit al Sincrotró Alba. Aquesta infraestructura científica de tercera generació situada a Cerdanyola del Vallès és la més important de la zona del Mediterrani. Es tracta d’un complex d’acceleradors d’electrons per produir llum de sincrotró, la qual permet visualitzar l’estructura atòmica i molecular dels materials i estudiar les seves propietats. Aquesta gran infraestructura científica genera unes 6.000 hores de llum anualment i està disponible per oferir servei a més de 1.000 investigadors de la comunitat acadèmica i del sector industrial cada any. Ha recollit el premi Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA.
En quant als Premis Manel Xifra i Boada de reconeixement als joves enginyers guardonats pel Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG pel millor projecte de final de carrera, han estat per a Jordi Ribó, graduat en Enginyeria Mecànica pel seu projecte “Disseny d’un tot terreny elèctric. Avantprojecte”; Marc Comas, graduat en Enginyeria Elèctrica pel seu projecte “Instal·lació fotovoltaica per a un grup d’habitatges aïllats”; Guillem Valls Calm, graduat en Enginyeria Química pel seu projecte “Study of the Influence of Different Enzymatic Treatments of Flax on Fiber Composition”; i Genís Busquets, graduat en Enginyeria en Tecnologies Industrials pel seu projecte “Disseny del sistema d’admissió i escapament i estudi d’una admissió de geometria variable aplicats al vehicle de Fórmula Student GRT-03 amb motor Yamaha FZ6”.
Els premis van néixer l’any 2005, poc després de la mort de l’enginyer que els hi dóna nom. Manel Xifra i Boada va contribuir en la creació dels premis i per aquest motiu, i abans d’obrir convocatòria, se li va atorgar al primer guardó a títol pòstum ja que els premis recullen la filosofia que Xifra i Boada representava.
Manel Xifra i Boada (1928-2005), va ser un enginyer tècnic format a l’Escola d’Enginyers Industrials de Terrassa, va dedicar la seva trajectòria professional al sector industrial. L’any 1954 va fundar Comexi, dedicada actualment a la producció de béns d’equip pel sector de l’embalatge flexible. De profunda convicció gironina, Manel Xifra Boada va ser membre del consell rector del Patronat Català pro Europa a Girona, del Patronat de l’Escola Politècnica Superior de la UdG i del Ple de la Cambra de Comerç de Girona, així com col·legiat d’honor d’ENGINYERS GI