Narbona i Les Grands Buffets
Una escapada gastronòmica
Narbona és una petita ciutat situada al sud de França, a una distància de poc més d’una hora des de Girona i Figueres i a menys de dues hores de Barcelona, gràcies a la connexió internacional de la línia d’alta velocitat que gestiona Renfe-SNCF.
Amb els poc més de 50.000 habitants que té, per Narbona ja passava la Via Domitia, construïda pels romans fa més de 2.000 anys per unir Itàlia amb Hispània. Aquell camí empedrat encara avui és visible a la cèntrica i fantàstica Place de l’Hôtel de la Ville i Narbona es va convertir en una de les principals colònies de la Gàl·lia romana. Prova d’això són la Place del Forum o les estances de l’Horreum, transformat en un museu subterrani.
Malgrat tot, el gran monument narbonès és posterior. Parlem de la catedral dels Sants Justos i Pastor, un temple gòtic enorme visible a molts quilòmetres de distància, així com el canal de Robina, que travessa la ciutat i és navegable. I, per descomptat, el seu mercat central, on es posa a prova el potencial gastronòmic de França amb parades de xarcuters, formatgers, carnissers i peixaters, que serveixen per obrir gana i preparar-nos per un altre gran espectacle de la ciutat de Narbona: Les Grands Buffets.
Restaurant Les Grands Buffets: la gran festa de l’alta gastronomia francesa
Semblaria ser que bufet lliure i qualitat són dos conceptes que mai no van agafats de la mà, però des del 1989 Louis Privat, el propietari de Les Grands Buffets, ha treballat per crear un nou concepte gastronòmic. Volia que l’alta tradició francesa no fos privativa per uns pocs gurmets i gastrònoms. Louis Privat ha aconseguit popularitzar l’alta cuina francesa atraient cada any més 350.000 comensals amb un concepte de bufet lliure, però on la quantitat no està renyida amb la qualitat. I des d’aleshores no ha parat de fer inversions en aquest restaurant, on es cuiden els detalls més mínims des del servei fins a sala o les estovalles de lli perfectament planxades, passant per la vaixella, i incorpora l’art en qualsevol dels seus menjadors. Vol que, en definitiva, l’experiència luxosa de menjar en un restaurant d’alt nivell gastronòmic estigui a l’abast de tothom. És un èxit sense precedents en el món de la restauració a Europa.
A un preu de 42,90 euros, gratuït per als més petits de sis anys, i a preu reduït per als infants de sis a deu anys, el comensal es trobarà en un paradís gastronòmic distribuït en diferents àmbits: la Rôtisserie, una cuina oberta on treballen més de quinze cuiners i on es preparen plats al moment de la tradició francesa; La Mer, que està capitanejada per una cascada de llamàntols, safates d’ostres de Thau, gambes, llagostins, cabres de mar o fins i tot una bullabessa que s’acosta a la perfecció; a xarcuteria i els foie-gras artesanals amb diferents coccions tradicionals; la taula més gran de formatges artesans de França, amb més de 111 referències, que fa que sigui un autèntic paradís per als amants dels formatges i mereixedor d’aparèixer al Guinness Worls Record 2021 al més gran assortiment de formatges en un restaurant; i, finalment, la Pâtisserie i l’Espace Glacier, on les receptes més tradicionals de la pastisseria hi són presents, així com gelats artesanals.
Tot i que cal venir-hi amb gana, el consell és no voler afartar-se. Un cop assignada la taula prèviament reservada (la reserva és del tot obligada a causa de l’èxit d’aquest macroestabliment, que els caps de setmana s’allarga fins a un mes i mig d’espera), cal fer una volta per tots els departaments per veure què es voldrà menjar. És important fer aquesta preselecció per tal de no arribar molt fart a les postres o a la taula de formatges, cosa que ens impediria no gaudir de tot el que pot donar Les Grands Buffets.
GRANS PLATS DE L’ALTA GASTRONOMIA FRANCESA
El client podrà trobar grans plats clàssics de la cuina francesa, com ara vieires en salsa nantesa, turbot al forn, turnedó al foie-gras, magret d’ànec, lletons de vedella, cassolet… I sense oblidar impressionants mitjanes de vedella Simmental!
Però destaquen dos plats que Louis Privat ha volgut presentar en aquesta nova etapa de Les Grands Buffets: l’ànec a la sang (canard au sang) i la llebre a la royale (lièvre à la royale). D’una banda, l’ànec a la sang s’elabora amb la premsa que el propietari havia adquirit a la subhasta del mític restaurant La Tour d’Argent de París per 45.000 euros. S’elabora i es presenta davant del client seguint el ritual ancestral dels Maîtres Canardiers i els cuiners han estat formats pel Consulat de Canadiers de Rouen. Un espectacle! D’altra banda, la llebre a la royale és una altra joia de l’alta gastronomia francesa, inspirada en una recepta del segle XIX. No es pot deixar de tastar el foie-gras escaldat en el seu propi brou.
A la secció de la pastisseria, a banda de les postres més típiques franceses, on no falten els macarons, els éclairs, pastissos com la Saint-Honoré, la tarte russe i la coca d’òpera, no falten els pastissos Tatin de poma o les postres flamejades en el famós carro del restaurant Negresco, d’on sobresurt la crep Suzette, feta davant del client. I com a novetat, han incorporat Le Glacier, on les delícies gelades com el préssec Melba o el cafè irlandès no poden faltar, al costat de gelats artesanals.
ELS VINS, A PREU DE DISTRIBUÏDOR!
Amb aquesta política única de disposar més de setanta referències de vins a preus imbatibles, ja no de celler, sinó de distribuïdor, Louis Privat vol que els grans vins tinguin sortida i per aquest motiu disposa de la promoció que, si se’n compra una caixa, el vi que es consumeix durant l’àpat és gratuït. A més, hi ha la possibilitat de beure grans vins a copes, i gràcies a l’acord amb la Maison Mumm oferta l’ampolla de Cordon Rouge a un preu imbatible de 25 euros.
I tot podent menjar a espais nous que s’han creat a Les Grands Buffets, com el Salon Doré, amb capacitat per a 74 comensals amb una decoració de palau aristocràtic, on s’han utilitzat 18.000 fulles d’or a les parets i ambientat amb pintures de Jean Baptiste Oudry, l’il·lustrador de les faules de Jean de la Fontaine.
Tot ha fet que Les Grands Buffets sigui el restaurant amb més facturació de França, amb 16 milions d’euros i on treballen més de 180 persones. El 2019 va acollir més de 360.000 clients, que van beure més de 87.000 ampolles de vi. Són xifres espectaculars que indiquen l’èxit d’aquest restaurant i que, en paraules d’un dels cuiners més grans de França, com és Michel Guérard, 3 estrelles Michelin al restaurant La Prés d’Eugenie, “és un paradís, el teatre culinari més bell del món”.
Més informació: www.lesgrandsbuffets.com
Per bones tarifes d’alta velocitat: www.renfe.sncf.com
VOLS SUBSCRIURE’T A LA NOSTRA REVISTA?
La pots rebre còmodament en format digital cada mes al teu correu, o en format físic al teu domicili!