GUIA DE BUTXACA

Com arribar?

Des de Catalunya la millor manera és amb AVE fins a Madrid, i des d’allà llogar un cotxe. En dues hores llargues ens plantem al cor d’Extremadura.

On dormir?

A Trujillo: NH Palacio Santa Marta, situat en un antic palau i amb les millors vistes de Trujillo (www.nh-hoteles.es). A Càceres: NH Palacio de Oquendo, en un antic palau amb encant a tocar de la Plaza Mayor. Pertany a la cadena NH Collection (www.nh-collection.com). A Mèrida: Parador de Mèrida. Malgrat trobar-se envellit, la situació d’aquest antic monestir és molt bona (www.parador.es).

Per a més informació

Extremadura: www.extremaduraturismo.com

Trujillo: www.turismotrujillo.com

Càceres: www.turismo.ayto-caceres.es

Mèrida: www.turismomerida.org

Extremadura: Patrimoni i gastronomia en estat pur

No hi ha cap vol directe amb condicions ni amb horaris bons per arribar a Extremadura. La manera més fàcil és agafar el tren d’alta velocitat fins a Madrid, i des d’allà, llogar un cotxe que ens portarà a una de les regions que té més per a descobrir i que més alt ho vol expressar. Parlem de cultura, de natura, de gastronomia, de patrimoni i d’història, tot plegat amb diferents hotels amb molt d’encant, moltes vegades situats a grans palausrestaurats. És una petita regió amb poc més d’un milió d’habitants on fins i tot, malgrat no tenir sortida al mar, es disposa d’una bandera blava a la platja fluvial d’Orellana, amb tots els serveis que pugui tenir la millor platja del litoral mediterrani. Una autèntica troballa!

PATRIMONI ROMÀ, ÀRAB I MEDIEVAL

Extremadura és terra de conquestes i reconquestes, i segurament deu ser per aquest motiu que el patrimoni romà, àrab i medieval sigui d’excepció a poblacions com ara Càceres, Mèrida o Trujillo, les tres poblacions que vàrem poder visitar al llarg d’un viatge de quatre dies. Mèrida, a la província de Badajoz, ostenta la capitalitat de la comunitat autònoma d’Extremadura per tal de posar pau tant a Càceres com a Badajoz, que també tenien l’ambició de ser-ho. I és que Mèrida representa la capitalitat de l’interessant i exclusiu patrimoni romà que podrem visitar, ja que aquesta població a la vora del riu Guadiana va ser la capital de la Lusitània, una de les tres províncies en què estava dividida la Hispània romana. Tanta va ser la importància de Mèrida que s’hi va construir un gran teatre, un amfiteatre, ponts, temples, fòrums, un circ, aqüeductes, preses, columbaris i una infinitat d’edificis civils i religiosos que han sobreviscut fins els nostres dies. Segurament per aquest motiu la capital d’Extremadura va ser declarada el 1993 com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Si l’entrada a l’amfiteatre, que era utilitzat pels romans en violents combats de gladiadors, ja impressiona, quan arribem al teatre romà un es queda sense paraules. Majestuós,de gran bellesa i extraordinàriament ben conservat, el teatre romà és el monument més emblemàtic i el més visitat d’Extremadura, i durant els mesos d’estiu es converteix en un meravellós escenari on s’ofereixen representacions tant teatrals com musicals, clàssiques o modernes. Realment observar un espectacle en aquest espai, amb una sonoritat espectacular i il·luminat convenientment, no deixa de ser un autèntic luxe que podrem gaudir a preus populars (de 12 a 40 euros). Moltes de les peces i estàtues que veurem al llarg de la vista pel passat romà de Mèrida són rèpliques. Les originals les trobarem a l’indispensable Museu Nacional de l’Art Romà, un espectacular edifici obra de l’arquitecte Rafael Moneo, amb unes peces que sorprenen per l’excel·lent estat de conservació, on podrem veure des d’estàtues fins a capitells, vies romanes, restes de cases o un gran mosaic original clavat a la paret, entre una multitud de troballes de gran valor arqueològic.

Si Mèrida representa patrimoni romà, Trujillo representa un extraordinari patrimoni medieval. Una ciutat amb poc més de 10.000 habitants que amaga un passat excel·lentment conservat a base d’antics palaus, cases senyorials i un magnífic castell àrab des d’on s’observa una de les vistes més espectaculars d’aquesta extraordinària població; junts, fan que Trujillo sigui una visita obligada en el nostre viatge. Els grans nobles llinatges castellans perduren a Trujillo, amb grans cases i palaus, alguns dels quals encara pertanyen a les famílies originàries, com és el cas dels Altamirano, els Orellana, els Bejarano o els Pizarro, un dels símbols de la ciutat de Trujillo. I és que el descobriment d’Amèrica va fer créixer aquesta ciutat gràcies al conqueridor Francisco Pizarro, que és recordat amb una estàtua a cavall a l’extraordinària Plaza Mayor, amb un petit museu, i encara ara ens podrem creuar pel carrer amb alguns dels descendents del famós conqueridor. La Plaza Mayor, símbol de la burgesia, està totalment porxada, i encara hi trobem gran quantitat de comerços i restaurants. És el centre neuràlgic de la població i on se celebren les festivitats més grans de la ciutat, com és el cas del Chivirí, que se celebra el diumenge de resurrecció, o la indispensable Feria Nacional del Queso, que fa que durant un cap de setmana Trujillo sigui la capital mundial del formatge. Sí, mundial, heu llegit bé! Res millor que, amb l’ajuda d’un calçat còmode, començar a recórrer sense pressa els diferents carrers i carrerons d’aquesta vila medieval, on trobarem diferents antics palauets, ara reconvertits en petits hotels amb encant, o grans palaus amb vistes úniques, com és el cas de l’Hotel Santa Marta, que ara representa un dels grans hotels de Trujillo sota la marca NH, que dóna a la Plaza Mayor.

Càceres ens torna a sorprendre també amb un llegat que l’ha fet ser Ciutat Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. L’animada Plaza Mayor és el centre neuràlgic de la capital, on encara s’observen les muralles àrabs del segle XII. I és que el llegat àrab s’ajunta amb el passat medieval, del qual podem gaudir mirant l’ajuntament, la torre de Bujaco, la casa dels Toledo-Moctezuma -un llinatge curiós que ajunta conqueridors i conquerits- o l’extraordinària catedral de Santa Maria i el Palau Episcopal del costat. Realment passejar pel nucli antic de Càceres implica trobarte amb grans cases senyorials i palaus que indiquen la importància de Càceres en el passat. És un constant que fa aixecar la mirada a cada racó, a cada edifici, i constatar que allà hi van passar moltes coses. Res millor per tenir una visió completa de Càceres que contractar una visita guiada a uns preus assequibles, a l’oficina que una cooperativa de guies turístics té a la mateixa Plaza Mayor.

GASTRONOMIA

La cuina i els productes de la terra són un dels punts forts a l’hora de planificar un viatge a Extremadura. Som a la capital mundial del porc ibèric, fet que fa que veiem campar aquests animals lliurement pels quilòmetres i quilòmetres de dehesas que trobarem al llarg de tot el recorregut. El pernil ibèric d’Extremadura és l’or negre d’aquesta terra. Com bé diu Nico Jiménez, propietari del Restaurante-Bodega Nico Jiménez a Mèrida, “fins fa poc, aquest or, aquesta font de riquesa que representa el porc ibèric, no estava al lloc que li corresponia gastronòmicament, i per tant era susceptible d’enganyar als consumidors. La regulació del pernil ibèric permès donar valor als porcs que es crien lliurement per les deveses extremenyes”. Nico Jiménez és un gran divulgador del porc ibèric, i per aquest motiu ha participat en diferents concursos (i els ha guanyat tots) de Guinness de Records, i ha tallat la llesca de pernil més llarga del món. Això li ha donat popularitat i alhora i ha servit per difondre les bondats d’aquest producte d’alt nivell gastronòmic. Als tres restaurants que té a Mèrida podrem tastar, a part de l’espectacular pernil ibèric, embotits únics que només podrem trobar aquí, com ara la “Presa Ibèrica Pura de bellota”, que no té res a envejar al pernil (Déu!) o una extraordinària “Morcilla de Guadalupe”, molt forta de sabor i sàviament especiada, que es presenta bullida a sobre d’una torrada. Diferents productes i plats extremenys on no hi falten les obligades galtes de porc ibèric, els pucheros del dia i una selecció dels millors formatges de la terra, amb la torta del Casar o de la Serena o el formatge d’Ibores com a símbols. I tot amb una relació qualitat-preu excepcional.

Però Extremadura també té lloc per a una cuina creativa, feta amb i des de la terra, molt interessant, amb molta ànima, perfectes coccions i agradables presentacions. És el cas del Restaurante El Madruelo, a Càceres, del xef Fran Domínguez. No es cansa de repetir l’espectacularitat dels productes de la terra (surt de la cuina per ensenyar-me uns bolets que desconec cultivats al seu hort, excepcionals!), que després utilitzarà per a diferents creacions. Una cuina tradicional posada al dia, que cerca la qualitat del producte i amb una relació qualitatpreu excepcional. Gràcies a aquest fet és l’únic restaurant extremeny Bib Gourmand (llocs on es menja bé a bon preu) de la Guia Michelin. No deixeu de tastar la perdiu escabetxada, el seu bacallà al pil-pil d’olives extremenyes i les postres regionals per excel·lència, com ara el madruelo, un pastis d’ametlles i ou sobre una base de xocolata.

I per cert, no marxeu d’Extremadura sense demanar un filet de porc ibèric al Restaurante El Bizcocho de Trujillo. Sabreu què és realment aquest producte, moltes vegades vilipendiat a casa nostra, amb una textura i una cocció que recorden al millor filet de vedella que mai abans hagueu pogut menjar. Quina descoberta, Déu!

ENOTURISME A LA DO RIBERA DEL GUADIANA

Els vins són segurament els grans oblidats quan es pensa en Extremadura. Des de la DO Ribera del Guadiana no es cansen de promocionar els diferents caldos que es produeixen sota aquesta denominació de qualitat i a preus populars. Des de la seva seu a Almendralejo, proposen una visita a l’interessant museu del Vi, situat al costat de la plaça de toros, a l’interior de la qual, per cert, encara es conserven diferents tines de ciment on antigament es guardava el vi. La plaça de toros d’Almendralejo és l’escenari on es desenvolupen diferents fires i festes relacionades amb el vi, com és el cas de Candelas o la Fira del Vi i de l’Oliva que se celebra cada any. Diferents bodegues de la DO Ribera del Guadiana organitzen diferents activitats on, a part de la ja tradicional visita als cellers, proposen esmorzars i dinars al costat de les vinyes, passejades en carro o en globus per la zona o diferents esdeveniments. És el cas de la bodega Pagos de las Encomiendas, a Ribera del Fresno, uns cellers molt familiars que proposen un allotjament rural de qualitat de 4 estrelles al mig de les vinyes anomenat Hotel Bodega El Moral (www.hotelbodegaelmoral.com).

Al centre de la població de Ribera del Fresno trobem una autèntica descoberta en la casa senyorial de Finca Villa Juan, reconvertida en casa rural des de fa un any, amb set grans i espaioses habitacions, on el luxe, la decoració tradicional i diferents sales permeten desconnectar gràcies a la pau que s’hi viu, amb uns jardins típics extremenys i piscina (www.fincavillajuan. com).

ESPAIS NATURALS

Extremadura és coneguda pels grans espais naturals i punts de descans per les aus migratòries que van des del nord d’Europa fins al continent africà. El turisme ornitològic està agafant cada vegada més importància i fins allà arriben fotògrafs i amants de les aus de tot el món. Les cigonyes, presents a qualsevol campanar d’Extremadura, són una de les aus que menys costa veure. Però és a Malpartida, un petit poble a tocar de Càceres, on un espai natural deixa bocabadat qualsevol visitant. Es tracta del monument natural de Los Barruecos, un autèntic refugi de comunitats animals i vegetals. Un paisatge únic, exclusiu, amb afloraments rocosos i una constant presència de l’aigua, amb grans roques granítiques que s’alcen a la vora dels embassaments. Val la pena apropar-se fins aquest indret meravellós per observar el paisatge i també les grans colònies de cigonyes blanques en estat natural més importants d’Europa. Al centre d’aquest espai natural de Los Barruecos ens trobem amb un Museu que no passa desapercebut, el Museu Vostell, que antigament era un rentador de llana del segle xviii. L’artista alemany Wolf Vostell va crear aquest espai d’avantguarda sorprenent als anys 60 al poble de Malpartida, i en general a tot Extremadura.

I encara avui sorprèn que en un espai tan rural, rodejat d’una espectacular natura, ens trobem amb diferents obres d’art conceptual i modern, on no hi falta una obra única de l’amic de Vostell, Salvador Dalí.

Realment les set hores de viatge han valgut molt la pena. Hem pogut descobrir ciutats, cultures, patrimoni, gastronomia i fins i tot espais naturals únics a Europa. Una ruta que bé val un viatge i que impressiona. Fins la propera!

Extremadura: Patrimoni i gastronomia en estat pur

No hi ha cap vol directe amb condicions ni amb horaris bons per arribar a Extremadura. La manera més fàcil és agafar el tren d’alta velocitat fins a Madrid, i des d’allà, llogar un cotxe que ens portarà a una de les regions que té més per a descobrir i que més alt ho vol expressar. Parlem de cultura, de natura, de gastronomia, de patrimoni i d’història, tot plegat amb diferents hotels amb molt d’encant, moltes vegades situats a grans palausrestaurats. És una petita regió amb poc més d’un milió d’habitants on fins i tot, malgrat no tenir sortida al mar, es disposa d’una bandera blava a la platja fluvial d’Orellana, amb tots els serveis que pugui tenir la millor platja del litoral mediterrani. Una autèntica troballa!

PATRIMONI ROMÀ, ÀRAB I MEDIEVAL

Extremadura és terra de conquestes i reconquestes, i segurament deu ser per aquest motiu que el patrimoni romà, àrab i medieval sigui d’excepció a poblacions com ara Càceres, Mèrida o Trujillo, les tres poblacions que vàrem poder visitar al llarg d’un viatge de quatre dies. Mèrida, a la província de Badajoz, ostenta la capitalitat de la comunitat autònoma d’Extremadura per tal de posar pau tant a Càceres com a Badajoz, que també tenien l’ambició de ser-ho. I és que Mèrida representa la capitalitat de l’interessant i exclusiu patrimoni romà que podrem visitar, ja que aquesta població a la vora del riu Guadiana va ser la capital de la Lusitània, una de les tres províncies en què estava dividida la Hispània romana. Tanta va ser la importància de Mèrida que s’hi va construir un gran teatre, un amfiteatre, ponts, temples, fòrums, un circ, aqüeductes, preses, columbaris i una infinitat d’edificis civils i religiosos que han sobreviscut fins els nostres dies. Segurament per aquest motiu la capital d’Extremadura va ser declarada el 1993 com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. Si l’entrada a l’amfiteatre, que era utilitzat pels romans en violents combats de gladiadors, ja impressiona, quan arribem al teatre romà un es queda sense paraules. Majestuós,de gran bellesa i extraordinàriament ben conservat, el teatre romà és el monument més emblemàtic i el més visitat d’Extremadura, i durant els mesos d’estiu es converteix en un meravellós escenari on s’ofereixen representacions tant teatrals com musicals, clàssiques o modernes. Realment observar un espectacle en aquest espai, amb una sonoritat espectacular i il·luminat convenientment, no deixa de ser un autèntic luxe que podrem gaudir a preus populars (de 12 a 40 euros). Moltes de les peces i estàtues que veurem al llarg de la vista pel passat romà de Mèrida són rèpliques. Les originals les trobarem a l’indispensable Museu Nacional de l’Art Romà, un espectacular edifici obra de l’arquitecte Rafael Moneo, amb unes peces que sorprenen per l’excel·lent estat de conservació, on podrem veure des d’estàtues fins a capitells, vies romanes, restes de cases o un gran mosaic original clavat a la paret, entre una multitud de troballes de gran valor arqueològic.

Si Mèrida representa patrimoni romà, Trujillo representa un extraordinari patrimoni medieval. Una ciutat amb poc més de 10.000 habitants que amaga un passat excel·lentment conservat a base d’antics palaus, cases senyorials i un magnífic castell àrab des d’on s’observa una de les vistes més espectaculars d’aquesta extraordinària població; junts, fan que Trujillo sigui una visita obligada en el nostre viatge. Els grans nobles llinatges castellans perduren a Trujillo, amb grans cases i palaus, alguns dels quals encara pertanyen a les famílies originàries, com és el cas dels Altamirano, els Orellana, els Bejarano o els Pizarro, un dels símbols de la ciutat de Trujillo. I és que el descobriment d’Amèrica va fer créixer aquesta ciutat gràcies al conqueridor Francisco Pizarro, que és recordat amb una estàtua a cavall a l’extraordinària Plaza Mayor, amb un petit museu, i encara ara ens podrem creuar pel carrer amb alguns dels descendents del famós conqueridor. La Plaza Mayor, símbol de la burgesia, està totalment porxada, i encara hi trobem gran quantitat de comerços i restaurants. És el centre neuràlgic de la població i on se celebren les festivitats més grans de la ciutat, com és el cas del Chivirí, que se celebra el diumenge de resurrecció, o la indispensable Feria Nacional del Queso, que fa que durant un cap de setmana Trujillo sigui la capital mundial del formatge. Sí, mundial, heu llegit bé! Res millor que, amb l’ajuda d’un calçat còmode, començar a recórrer sense pressa els diferents carrers i carrerons d’aquesta vila medieval, on trobarem diferents antics palauets, ara reconvertits en petits hotels amb encant, o grans palaus amb vistes úniques, com és el cas de l’Hotel Santa Marta, que ara representa un dels grans hotels de Trujillo sota la marca NH, que dóna a la Plaza Mayor.

Càceres ens torna a sorprendre també amb un llegat que l’ha fet ser Ciutat Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. L’animada Plaza Mayor és el centre neuràlgic de la capital, on encara s’observen les muralles àrabs del segle XII. I és que el llegat àrab s’ajunta amb el passat medieval, del qual podem gaudir mirant l’ajuntament, la torre de Bujaco, la casa dels Toledo-Moctezuma -un llinatge curiós que ajunta conqueridors i conquerits- o l’extraordinària catedral de Santa Maria i el Palau Episcopal del costat. Realment passejar pel nucli antic de Càceres implica trobarte amb grans cases senyorials i palaus que indiquen la importància de Càceres en el passat. És un constant que fa aixecar la mirada a cada racó, a cada edifici, i constatar que allà hi van passar moltes coses. Res millor per tenir una visió completa de Càceres que contractar una visita guiada a uns preus assequibles, a l’oficina que una cooperativa de guies turístics té a la mateixa Plaza Mayor.

GASTRONOMIA

La cuina i els productes de la terra són un dels punts forts a l’hora de planificar un viatge a Extremadura. Som a la capital mundial del porc ibèric, fet que fa que veiem campar aquests animals lliurement pels quilòmetres i quilòmetres de dehesas que trobarem al llarg de tot el recorregut. El pernil ibèric d’Extremadura és l’or negre d’aquesta terra. Com bé diu Nico Jiménez, propietari del Restaurante-Bodega Nico Jiménez a Mèrida, “fins fa poc, aquest or, aquesta font de riquesa que representa el porc ibèric, no estava al lloc que li corresponia gastronòmicament, i per tant era susceptible d’enganyar als consumidors. La regulació del pernil ibèric permès donar valor als porcs que es crien lliurement per les deveses extremenyes”. Nico Jiménez és un gran divulgador del porc ibèric, i per aquest motiu ha participat en diferents concursos (i els ha guanyat tots) de Guinness de Records, i ha tallat la llesca de pernil més llarga del món. Això li ha donat popularitat i alhora i ha servit per difondre les bondats d’aquest producte d’alt nivell gastronòmic. Als tres restaurants que té a Mèrida podrem tastar, a part de l’espectacular pernil ibèric, embotits únics que només podrem trobar aquí, com ara la “Presa Ibèrica Pura de bellota”, que no té res a envejar al pernil (Déu!) o una extraordinària “Morcilla de Guadalupe”, molt forta de sabor i sàviament especiada, que es presenta bullida a sobre d’una torrada. Diferents productes i plats extremenys on no hi falten les obligades galtes de porc ibèric, els pucheros del dia i una selecció dels millors formatges de la terra, amb la torta del Casar o de la Serena o el formatge d’Ibores com a símbols. I tot amb una relació qualitat-preu excepcional.

Però Extremadura també té lloc per a una cuina creativa, feta amb i des de la terra, molt interessant, amb molta ànima, perfectes coccions i agradables presentacions. És el cas del Restaurante El Madruelo, a Càceres, del xef Fran Domínguez. No es cansa de repetir l’espectacularitat dels productes de la terra (surt de la cuina per ensenyar-me uns bolets que desconec cultivats al seu hort, excepcionals!), que després utilitzarà per a diferents creacions. Una cuina tradicional posada al dia, que cerca la qualitat del producte i amb una relació qualitatpreu excepcional. Gràcies a aquest fet és l’únic restaurant extremeny Bib Gourmand (llocs on es menja bé a bon preu) de la Guia Michelin. No deixeu de tastar la perdiu escabetxada, el seu bacallà al pil-pil d’olives extremenyes i les postres regionals per excel·lència, com ara el madruelo, un pastis d’ametlles i ou sobre una base de xocolata.

I per cert, no marxeu d’Extremadura sense demanar un filet de porc ibèric al Restaurante El Bizcocho de Trujillo. Sabreu què és realment aquest producte, moltes vegades vilipendiat a casa nostra, amb una textura i una cocció que recorden al millor filet de vedella que mai abans hagueu pogut menjar. Quina descoberta, Déu!

ENOTURISME A LA DO RIBERA DEL GUADIANA

Els vins són segurament els grans oblidats quan es pensa en Extremadura. Des de la DO Ribera del Guadiana no es cansen de promocionar els diferents caldos que es produeixen sota aquesta denominació de qualitat i a preus populars. Des de la seva seu a Almendralejo, proposen una visita a l’interessant museu del Vi, situat al costat de la plaça de toros, a l’interior de la qual, per cert, encara es conserven diferents tines de ciment on antigament es guardava el vi. La plaça de toros d’Almendralejo és l’escenari on es desenvolupen diferents fires i festes relacionades amb el vi, com és el cas de Candelas o la Fira del Vi i de l’Oliva que se celebra cada any. Diferents bodegues de la DO Ribera del Guadiana organitzen diferents activitats on, a part de la ja tradicional visita als cellers, proposen esmorzars i dinars al costat de les vinyes, passejades en carro o en globus per la zona o diferents esdeveniments. És el cas de la bodega Pagos de las Encomiendas, a Ribera del Fresno, uns cellers molt familiars que proposen un allotjament rural de qualitat de 4 estrelles al mig de les vinyes anomenat Hotel Bodega El Moral (www.hotelbodegaelmoral.com).

Al centre de la població de Ribera del Fresno trobem una autèntica descoberta en la casa senyorial de Finca Villa Juan, reconvertida en casa rural des de fa un any, amb set grans i espaioses habitacions, on el luxe, la decoració tradicional i diferents sales permeten desconnectar gràcies a la pau que s’hi viu, amb uns jardins típics extremenys i piscina (www.fincavillajuan. com).

ESPAIS NATURALS

Extremadura és coneguda pels grans espais naturals i punts de descans per les aus migratòries que van des del nord d’Europa fins al continent africà. El turisme ornitològic està agafant cada vegada més importància i fins allà arriben fotògrafs i amants de les aus de tot el món. Les cigonyes, presents a qualsevol campanar d’Extremadura, són una de les aus que menys costa veure. Però és a Malpartida, un petit poble a tocar de Càceres, on un espai natural deixa bocabadat qualsevol visitant. Es tracta del monument natural de Los Barruecos, un autèntic refugi de comunitats animals i vegetals. Un paisatge únic, exclusiu, amb afloraments rocosos i una constant presència de l’aigua, amb grans roques granítiques que s’alcen a la vora dels embassaments. Val la pena apropar-se fins aquest indret meravellós per observar el paisatge i també les grans colònies de cigonyes blanques en estat natural més importants d’Europa. Al centre d’aquest espai natural de Los Barruecos ens trobem amb un Museu que no passa desapercebut, el Museu Vostell, que antigament era un rentador de llana del segle xviii. L’artista alemany Wolf Vostell va crear aquest espai d’avantguarda sorprenent als anys 60 al poble de Malpartida, i en general a tot Extremadura.

I encara avui sorprèn que en un espai tan rural, rodejat d’una espectacular natura, ens trobem amb diferents obres d’art conceptual i modern, on no hi falta una obra única de l’amic de Vostell, Salvador Dalí.

Realment les set hores de viatge han valgut molt la pena. Hem pogut descobrir ciutats, cultures, patrimoni, gastronomia i fins i tot espais naturals únics a Europa. Una ruta que bé val un viatge i que impressiona. Fins la propera!

GUIA DE BUTXACA

Com arribar?

Des de Catalunya la millor manera és amb AVE fins a Madrid, i des d’allà llogar un cotxe. En dues hores llargues ens plantem al cor d’Extremadura.

On dormir?

A Trujillo: NH Palacio Santa Marta, situat en un antic palau i amb les millors vistes de Trujillo (www.nh-hoteles.es). A Càceres: NH Palacio de Oquendo, en un antic palau amb encant a tocar de la Plaza Mayor. Pertany a la cadena NH Collection (www.nh-collection.com). A Mèrida: Parador de Mèrida. Malgrat trobar-se envellit, la situació d’aquest antic monestir és molt bona (www.parador.es).

Per a més informació

Extremadura: www.extremaduraturismo.com

Trujillo: www.turismotrujillo.com

Càceres: www.turismo.ayto-caceres.es

Mèrida: www.turismomerida.org