GUIA DE BUTXACA

Com arribar?

La manera més còmoda és amb avió i l’aeroport directe més proper des de Barcelona és el de Munic. La companyia Lufthansa (www.lufthansa.com) té un vol des de Barcelona a primera hora del matí que permet arribar a Munic a les 9 h. Fins a Innsbruck la companyia Four Seasons (www.fourseasons.at) disposa de trasllats privats des de l’aeroport de Munich a partir de 90 € (anada i tornada) amb un trajecte de 2 hores.

L’aeroport d’Innsbruck té connexions diàries via Viena i Frankfurt des d’altres ciutats europees.

On allotjar-se?

Hotel Stage 12 (https://stage12.at) és una de les millors opcions per qui busca un hotel boutique, modern, amb un personal atent i molt ben situat al centre de la ciutat a tocar del barri vell. Les vistes al Nordkette des de la majoria de les habitacions són impressionants.

Hotel Adlers (https://www.adlers-innsbruck.com), situat al costat de l’estació de tren, és un hotel modern amb àmplies habitacions i amb un restaurant i terrassa a l’últim pis des d’on es veu tot el panorama d’Innsbruck.

Hotel Nala (https://www.nala-hotel.at). Senzill hotel familiar decorat amb encant a 10 minuts caminant del centre de la ciutat. Disposa també d’apartaments amb cuina incorporada.

 Per a més informació:

Sobre la ciutat d’Innsbruck amb informacions útils sobre tota la regió del Tirol: www.innsbruck.info

Sobre tot Àustria amb informacions molt útils tant de transport com d’excursions, gastronomia i allotjaments, lapàgina oficial de turisme d’Àustria: www.austria.info/es

Innsbruck : La capital imperial del Tirol austríac

La capital del Tirol ofereix una màgica combinació entre el meravellós paisatge alpí i el confort austríac. Malgrat que la vista altiva de les muntanyes es coli en qualsevol cantonada recordant la força dels elements de la natura, la ciutat,un històric encreuament de camins entre Alemanya i Itàlia i entre Àustria i Suïssa, resulta plàcida i acollidora. Molts són els turistes que a l’hivern la utilitzen com a campament base per esquiar, o per fer innumerables excursions a l’estiu per descobrir les seves valls úniques. Diria que és del tot obligat comprar la Innsbruck Card, que dona accés gratuït a la gran majoria de monuments així com a l’ús del transport públic i diferents telefèrics de la ciutat.

La ciutat

La història d’Innsbruck té molt a veure amb el riu Inn, que li dona el nom. I és que Innsbruck significa ‘pont de l’Inn’.Impressiona la seva arquitectura extraordinàriament ben conservada a tot el barri vell (Altstadt) i sobretot a la seva avinguda principal, la Herzog Friedrich Strasse, que es caracteritza per estrets passadissos coberts amb voltes. El carrer acaba a l’anomenada Teulada d’Or (Goldenes Dachl), una balconada que va fer construir Maximilià I d’Habsburg en el palau de Friedrich IV amb motiu del casament del seu cosí. La teulada daurada d’Innsbruck s’ha convertit en un dels símbols de la ciutat, i malgrat no ser d’or (està formada per 2.500 lames de coure), el seu color daurat quan el sol l’assenyala al migdia representa un moment màgic de la ciutat. Molt a prop ens queda la Helblinghaus (la casa Hebling) amb la seva façana rococó, i al nord, la catedral, la Sankt Jakob Dom, del més pur estil barroc centreeuropeu, i la meravellosa Stadtturm (la torre de la ciutat), seu de l’antic Ajuntament, on des de dalt observarem una de les vistes més autèntiques d’Innsbruck.

Molt recomanable és la visita al Museu d’Art Popular del Tirol, també al centre de la ciutat. La seva col·lecció de lederhorsen,els típics pantalons de pell masculins, ocupa una part d’aquest interessant recorregut popular per la vida que es feia al Tirol. L’entrada combinada dona dret a accedir a la Hofkirche, preciosa església reial amb 28 imponents escultures de bronze que vigilen el monument funerari de Maximilià I.Innsbruck és també el paradís del shopping, sobretot d’articles d’esports de muntanya. Tota l’àrea comercial de la ciutat s’articula entorn del carrer Maria-Theresien-Strase,que és per a vianants, i l’oferta de botigues dedicades als esports de muntanya és amplíssima. Ja que l’horari comercial d’Àustria és estricte, els grans magatzems Kaufhaus Tyrol són una molt bona opció per disposar de més temps.

L’ombra imperial dels Habsburg

Seguint la ruta urbana no pot faltar visitar un palau, el Kaiserliche Hofburg. Les referències imperials i en especial les que fan referència a la vida d’algunes de les grans dones de la història austríaca (Maria Teresa, Maria Antonieta i Sissí) aniran apareixent a mesura que anem recurrent les seves sales fins a arribar al màxim esplendor del palau, a la Riesensaal, la sala gegant amb uns frescos i làmpades espectaculars al sostre.

Els grans cafès d’Innsbruck i restaurants amb vistes

Entre visita i visita cal fer una parada per conèixer alguns dels cafès amb més història d’Innsbruck i on podrem tastar alguns dels seus grans pastissos imperials acompanyats sempre d’un cafè amb el típic gotet d’aigua que serveixen per cortesia. La sucursal de Sacher, just al davant de l’entrada del palau imperial, és sempre una bona opció, sigui per dinar a deshora o per tastar una porció del pastís de xocolata més famós del món.

El Café Katzung representa un dels grans cafès de la ciutat,inaugurat el 1793, que segueixen la tradició austríaca d’aquests tipus d’establiments on els pastissos tenen tot el protagonisme. Munding o el Café Central també represen ten aquesta tradició, i convé visitar-los a mitja tarda, que és quan agafen tota la seva esplendor. Menys glamurós però un bon lloc per esmorzar és el Kröll, on l’apfelstrudel, el famós pastís de poma austríac, continua sent un obligat d’aquest establiment.

La gastronomia tirolesa és molt contundent i saborosa.Un bon lloc per tastar diferents especialitats regionals és el Gasthof Weisses Rössl, amb una bona relació qualitatpreu, d’on destaquen les sopes, potents guisats de carn o plats nacionals austríacs com és el schnitzel, la típica carn de vedella empanada. Més sofisticat és el restaurant Fischerhäusl, d’on destaquen els remenats de patata, ceba i béicon. Un molt bon lloc per tastar diferents especialitats gastronòmiques és el Marktplatz, un mercat al costat del riu Inn que disposa de diferents restaurants de diferents especialitats.

A Innsbruck trobem diferents miradors des del cim de les muntanyes que l’envolten, però també des d’alguns edificis de la ciutat que val la pena descobrir. A la torre olímpica de salts d’esquí, el restaurant Bergisel Sky n’és un clar exemple, amb la ciutat pràcticament als peus dels comensals i gaudint de l’esgarrifosa vista que representa un tobogan gegant olímpic de salts. Al costat de l’estació de trens, l’encantador Adlers Hotel ofereix un restaurant a l’últim pis amb unes vistes que trenquen la respiració. I finalment, a l’últim pis del centre comercial Rathaus Galerien trobem el restaurant-bar LichtBlick, amb una visió de 360 graus per admirar tota la ciutat.

La muntanya

Les muntanyes són les grans protagonistes d’Innsbruck.Totes les que envolten la ciutat arriben als 2.500 metres,mentre que la ciutat es troba a 500 metres sobre el nivell del mar. Per tant, el contrast impressiona.La muntanya més popular i famosa és la Nordkette gràcies en part al seu sistema de transport que porta el visitant des del centre d’Innsbruck fins als 1.905 metres d’altitud en tan sols 20 minuts. La pujada es fa primer amb el Hungerburgbahn,un funicular amb quatre estacions projectades per l’arquitecta Zaha Hadid. En destaquen Alpenzoo (on es troba el zoo més alt del món) i Hungerburg, al cim, on el Premi Nobel de Física, Victor Franz Hess, va tenir el seu observatori de raigs còsmics en el període d’entreguerres. Un cop aquí se segueix fins a Seegrube i el seu complex d’oci i restauració. El panorama és espectacular amb vistes úniques de la ciutat i del riu Inn, i en dies més clars també de la muntanya més alta d’Àustria, el Grossglockner (3.798 metres).

Una visita obligada:el Museu Kristallwelten Swarovski

Daniel Swarovski va fundar aquesta empresa el 1895 i actualment és l’empresa líder de cristall tallat, que ocupa més de 4.000 treballadors a tot el món. Situada a 18 km d’Innsbruck i on es pot accedir còmodament amb un trasllat des del centre de la ciutat, representa una visita obligada. No es visita la fàbrica ni el seu procés d’elaboració —que es manté en total secret—, sinó un parc temàtic cultural on artistes de tot el món exposen peces i composicions moltes vegades gegantines fetes expressament per al museu i amb cristalls Swarovski.

El Kristallwelten Swarovski es va inaugurar el 1995 i és el segon museu més visitat d’Àustria després del palau Hofburg, a Viena. Passejar pels seus jardins, situats en una vall envoltada de muntanyes amb un gran llac central, és bucòlic i altament relaxant i obre la porta a l’infinit univers creatiu del món de Swarovski. Diferents artistes de talla mundial han donat vida a les instal·lacions que harmonitzen aquest paisatge alpí. Un camí que porta el visitant fins al cap del gegant que representa la porta d’entrada pel fascinant món subterrani conegut com les Cambres de les Meravelles. És aquí on diferents artistes de talla mundial han creat obres de diferents formats i grandàries en un estat de total llibertat creativa i on l’art modern i a vegades també el surrealista fan de la visita una exclusivitat que s’ha de viure. L’espectacular botiga Swarovski, al final del recorregut (que dura al voltant d’una hora, malgrat que la visita és lliure), conté peces úniques que no es poden trobar a cap botiga Swarovski del món. A més, disposa d’un excel·lent restaurant amb una extraordinària relació qualitat-preu i amb unes vistes úniques a l’univers de Swarovski (www.kristallwelten.swarovski.com).