La Lapònia finlandesa
El paradís on comença i acaba tot
A la regió de Lapònia els hiverns són més llargs que a qualsevol altra part del món. La neu hi està present des de mitjans d’octubre fins ben entrat el mes de maig. És un territori remot i exòtic situat al cercle polar àrtic, decorat amb boscos frondosos, rius salvatges i milers de llacs de somni. La Lapònia finlandesa, enclavada com una cunya entre Suècia, Noruega i Rússia, és un territori màgic, la pàtria de Santa Claus i dels elfs. I encara que puguem sentir que ens trobem allà on acaben tots els mapes, arribar a una de les regions més septentrionals del planeta resulta senzill: diferents vols diaris de la magnífica companyia finesa Finnair enllacen Hèlsinki amb els aeroports de Kittilä o Rovaniemi en plena Lapònia finlandesa. Un autèntic paradís!
El petit aeroport de Kittilä ens rep amb molt de gust carregat de decoració nadalenca, una constant a tots i cadascun de llocs, pobles i ciutats que visitarem. Aquí el Nadal es viu molt i està present a tot arreu, acompanyat inexorablement d’un paisatge blanc amb temperatures extremes que poden superar els 25 °C negatius. Però que no s’estengui el pànic! Tal com ens explica la nostra guia, la Mariri, “a Lapònia no fa fred. El problema és que gent va mal vestida”. I té raó. Aquí la vestimenta preferida és un gorro d’hivern, unes bones botes, pantalons d’esquí i un bon anorac, amb tota la nostra vestimenta habitual a sota. La idea clara és vestir-se per capes. “I si vas ben vestit no tindràs mai fred”, ens explica. I té raó!
Ens desplacem fins a Levi, un petit poble al nord de Kittilä, molt turístic gràcies a la seva estació d’esquí i on es du a terme una de les proves puntuables per la Copa del Món d’Eslàlom. Esquiadors professionals de tot el món es donen cita a Levi per tal de preparar-se, entrenar-se i competir amb una qualitat de neu extraordinària. I a tan sols 200 metres d’altitud per sobre el nivell del mar!
Estem al nord el cercle polar àrtic i, com que estem molt a prop del pol nord, a l’hivern tindrem només cinc hores d’un sol que mai no acaba de reeixir-se i que sembla que sempre es vagi ponent. A partir de les dues del migdia, durant els mesos de novembre i desembre és negra nit, però això no és obstacle per seguir esquiant a unes pistes perfectament il·luminades, amb una llum que sorprèn des de l’aire quan aterres a l’aeroport. Per tant, cal aprofitar ben bé les poques hores de sol.
I no hi ha res millor que a les nou del matí, després d’un bon esmorzar, partir cap a una granja de huskies, la famosa raça de gossos d’Alaska, per fer un safari en mig del parc nacional de Pallas-Yllästunturi i del llac Pallasjärvi. Aquesta és la proposta de Maglelin Experience (www.maglelin.fi). Segons observem i comenta la propietària, “els gossos de trineu sempre han estat al nostre cor i treballar amb ells s’ha convertit en una forma de vida”. Valoren i estimen tota la seva manada de huskies, en tenen unes cures extremes i sobretot la respecten. Gaudir de la natura per petits camins totalment nevats a bord d’un trineu tirat per huskies és una de les experiències que cap visitant de la Lapònia finlandesa pot obviar. Tranquil, silenciós, màgic. L’experiència és de somni.
Després de quaranta minuts de safari per camins estrets de la taigà de Lapònia amb un paisatge impressionantment blanc, escoltant el soroll dels trineus lliscant per la neu i sentint l’ànsia dels huskies corrent, res millor que prendre a la seva kota, la cabanya típica finlandesa de fusta i amb una llar de foc al mig, apta tant per escalfar-se com per cuinar, i el mehu, una beguda tradicional lapona on s’infusionen nabius vermells i blaus que se serveix calenta i ajuda a temperar-se de les baixíssimes temperatures. Deliciosa!
ALLOTJAMENTS DE QUALITAT EN CABANYES
Recórrer Utsuvaara, una de les muntanyes de Levi, a bord dels típics trineus amb què s’ajuda tota la població de Lapònia per passejar, és una altra manera de conèixer més pausadament un indret on abunden grans cabanyes de luxe propietat de grans celebritats com ara Vladimir Putin o Kimi Räikkönen i on hi ha el Levin Iglut Golden Crown (www.levi.fi/iglut), un ressort on les habitacions són cabanyes modernes de luxe amb totes les comoditats i amb grans finestrals per observar de la manera més còmoda possible les anhelades aurores boreals, un dels motius per viatjar en ple hivern a la Lapònia finlandesa.
La qualitat dels allotjaments de Levi són una constant. Al mateix poble hi ha el confortable Break Sokos Hotel Levi (www.sokoshotel.fi/levi), on fins i tot cada habitació té la seva pròpia sauna. Una sessió de sauna abans d’anar a dormir permet treure’s tota la fred del cos i és del tot recomanable. Com ho és el seu restaurant Kiisa, amb especialitats lapones que sempre passaran per embotits de carn seca, estofats de carn de re i sopes contundents de salmó i patates. Excel·lents, per cert!
A deu minuts de Levi trobem un altre ressort altament recomanable, el Tonttula Elves Village (www.elvesvillage.fi), imprescindible per tenir una experiència cent per cent lapona, on els elfs, la figura mitològica nòrdica, són els grans protagonistes. Es tracta de viure constantment en un conte de fades amb diferents cabanyes, on es pot aprendre des de fer les galetes típiques de Nadal de Lapònia fins a decorar un arbre de Nadal, incloent-hi la visita a un museu d’elfs i la visita de Santa Claus. Els jardins d’aquest ressort són màgics i també contenen un magnífic restaurant situat en una kota així com una sauna amb capacitat per a sis persones prop del riu Tonttula. Hi ha la possibilitat també de dormir a les Aurora Pyramids, un allotjament de luxe en una piràmide de vidre per poder visualitzar les aurores boreals que durant l’hivern poblen aquest ressort. És un magnífic lloc per veure-les, ja que no té contaminació lumínica. Fins i tot els llits estan motoritzats per tal de poder veure el cel i disposa d’una alarma d’aurores que sona quan es detecten aurores boreals.
Aurores boreals
Les màgiques aurores boreals són, sens dubte, un dels fenòmens naturals més desitjats, però al seu torn són un dels més desconeguts per la majoria de nosaltres. Es produeixen a causa del sol i dels seus corrents. El sol desprèn partícules carregades d’energia que viatgen per l’espai. Quan aquestes interactuen amb el camp magnètic terrestre, algunes d’elles queden atrapades. En xocar amb els gasos de la ionosfera, alliberen tal energia que es precipita fins a la Terra en forma de cants lluminosos, i creen així l’espectacle que coneixem com a aurora boreal, també conegut en anglès com northern lights, ‘llums del nord’.
Encara que és possible que es donin en altres èpoques de l’any, la majoria de vegades les aurores boreals tenen lloc en els mesos de tardor i hivern, quan les temperatures són més baixes. Perquè puguin ser visibles, és necessari que hi hagi un cel clar (ja que, si no, encara que apareguin, podrien amagar-se darrere dels núvols) i situar-se lluny de les grans poblacions, per evitar la contaminació lumínica. I Finlàndia, i més concretament la regió de Lapònia, és un dels millors llocs del món per observar-les.
ROVANIEMI, LA PÀTRIA DE SANTA CLAUS!
De les aurores i també de la vida a Lapònia tracta el fantàstic Museu Artikum (www.artikum.fi), a Rovaniemi, un museu imprescindible per conèixer tota la cultura del nord de Finlàndia i que disposa d’un excel·lent restaurant.
Però si per alguna cosa és famosa Rovaniemi és per ser la pàtria de Santa Claus, una experiència que sobretot fa feliç els més petits de la casa i que es pot viure a cinc minuts de la ciutat, al Santa Claus Village. Es tracta d’un complex destinat en exclusiva al rei barbut i grassonet del Nadal, on, a banda de poder ser rebut en persona a la seva oficina, es pot visitar la central de correus de Santa Claus, on es poden veure, classificades per països, totes les cartes que durant l’any nens de tot el món envien al Pare Noel. Botigues, experiències i sobretot poder travessar la línia del cercle polar àrtic, que passa justament pel Santa Claus Village, són algunes de les activitats que s‘hi poden realitzar.
El Santa Claus Village disposa d’una gran quantitat d’hotels de totes les categories. En sobresurt el Santa’s Igloo Artic Circle (www.santaclausvillage.info), uns iglús de vidre per poder viure la màgia de la nit a l’àrtic.
La regió de Lapònia i tot Finlàndia en general destaca per ser una destinació turística totalment sostenible. Aquesta és la seva màxima prioritat i amb això treballen per acollir els turistes i visitants sempre amb els braços oberts. És una regió que m’ha captivat per sempre més i que tant és màgica a l’hivern, ben nevada, com a l’estiu, amb tota la natura salvatge que ens presenta.
La sauna, patrimoni de la humanitat
La sauna és una part molt important del patrimoni i la cultura de Finlàndia. S’estima que hi ha 3,2 milions de saunes en un país amb prop de 5,4 milions d’habitants. Equival a una sauna per cada llar o fins i tot n’hi ha una al Parlament finlandès. Segurament per aquest fet la sauna de Finlàndia va ser declarada com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la UNESCO.
L’escalfament de la sauna, els costums i les tradicions associades al bany a la sauna, així com les cançons, les creences i els contes sobre la sauna formen part d’aquest patrimoni viu. Al voltant del 90% de la població finlandesa es banya a la sauna un cop per setmana
Löyly, a Hèlsinki, és segurament una de les saunes públiques més icòniques i internacionals de Finlàndia. És un santuari urbà al mig d’una antiga zona industrial a la costa de Hèlsinki. Es tracta d’una sauna escalfada amb fusta, una instal·lació de natació a l’aire lliure oberta durant tot l’any amb vistes al mar Bàltic i un acollidor restaurant que serveix clàssics plats de la gastronomia finlandesa, com ara les mandonguilles i sopa cremosa de salmó. Per a una luxosa experiència de spa i sauna, el complex Järvisydän, ubicat a Rantasalmia, a la regió dels llacs, és un punt obligat, amb vistes a l’icònic llac Saimaa, un dels més grans d’Europa.
Hi ha saunes a pisos, a les cabanyes d’estiu, a les piscines públiques, a gimnasos i hotels, a vaixells i fins i tot en autobusos. Com a curiositat, totes les ambaixades finlandeses al món disposen de sauna. Tot i que sauna és una paraula del finlandès, un els idiomes més complicats del món, és acceptada internacionalment en tots els idiomes.
Guia de butxaca
Com arribar-hi?
La companyia aèria finlandesa Finnair (www.finnair.com) disposa de vols directes de Barcelona a Hèlsinki cada dia. Les connexions per arribar a Lapònia són moltes, sigui a l’aeroport de Kittilä o al de Rovaniemi, amb diferents vols cada dia en diferents horaris.
Com organitzar-se?
Hi ha diferents empreses de serveis turístics que organitzen activitats com safaris amb huskies o en motos de neu, pescar a llacs glaçats, viure experiències amb aurores, transport i assessorament sobre allotjaments, entre moltes altres. Destaca Polar Star Travel (www.polarstartravel.fi) situat a Levi, on aconsellen i on es poden contractar els seus serveis.
Per a més informació:
La pàgina web www.visitfindland.com proposa itineraris, idees i molta informació per moure’s i viure l’experiència a la Lapònia finlandesa.
VOLS SUBSCRIURE’T A LA NOSTRA REVISTA?
La pots rebre còmodament en format digital cada mes al teu correu, o en format físic al teu domicili!