Les rutes enogastronòmiques de Figueres
Un motiu més per apropar-se a Figueres
La gran revolució de la cuina a Catalunya va venir amb tres genis de la cuina empordanesos que van canviar el destí de la gastronomia: Josep Mercader i els germans Duran. Josep Mercader va crear el Motel a Figueres i Lluís i Joan Duran, l’Hotel Duran a Figueres i al Pertús. Tots dos van reformular la cuina catalana a partir d’aportacions de la cuina francesa amb noves tècniques, noves coccions i fins i tot nous ingredients. L’any 1951 Lluís Duran va crear un nou model de restauració en què el servei i la cuina de qualitat tenien una gran importància, i Mercader va establir les bases de la cuina catalana moderna consolidant un nou model de restauració, sobretot a partir del 1971. Perquè justament el 1974 aquests dos restaurants figuerencs van ser reconeguts amb 1 estrella de la Guia Michelin, quan pocs sabien l’existència d’aquesta prestigiosa guia gastronòmica.
El seu llegat va ser tan important que a Figueres se la va batejar com la Lió catalana, perquè aquesta ciutat de la regió del Roine-Alps era considerada la capital de la cuina francesa, ja que al costat hi exercia Paul Bocuse, el cuiner de més fama mundial que mai ha donat França i pare del concepte de cuina de mercat.
I justament és per això que l’Ajuntament de Figueres ha creat unes rutes eno-gastronòmiques en què la sommelier Laura Masramon porta els visitants a aquests grans temples de la cuina catalana, on els plats icònics de cada casa s’acompanyen amb diferents vins dels cellers de la DO Empordà.
S’han establert diferents rutes en què, a banda d’El Motel i Hotel Duran, es visiten Can Jeroni, un temple de la cuina tradicional davant del Mercat de Figueres, i noves propostes, com és el cas del Bocam i de l’Integral. A cada ruta es visiten dos restaurants i cada casa ofereix tastets dels seus tasts més representatius, tot acompanyat de grans troballes de vins de diferents cellers de la DO Empordà, en què Laura Masramon guia i explica als visitants tota la història d’aquells vins i de les cases que els acullen.
Arran de l’èxit d’aquesta iniciativa, que va sorgir del programa Vívid que organitza el Patronat de Turisme Costa Brava, l’Ajuntament de Figueres ha programat aquestes rutes cada setmana al llarg d’aquest 2021 a un preu de 25 euros, que inclou els tastets de diferents plats i la degustació de quatre vins diferents.
Per a reserves: a sommelier@lauramasramon.com i pel telèfon 609 199 086.