L’Hostal de Ca l’Enric (La Vall de Bianya)
Una mítica tornada als orígens
Els germans Juncà, durant el tancament del 2020 per la pandèmia, van parlar entre ells més que mai. Amb les dues sales de banquets tancades per la impossibilitat de fer casaments i grans esdeveniments es van plantejar utilitzar-ne una per crear un nou concepte que fos complementari a l’oferta del gastronòmic de Ca l’Enric. Ràpidament es van posar mans a l’obra i van habilitar un espai que fos agradable, modern, acollidor i còmode, amb una línia de cuina més directa, sense tanta filosofia, amb bon producte, sincera i honrada i que pogués arribar a tothom. En definitiva, la idea era tornar als orígens de la fonda familiar que van crear els pares, la Dolors i en Desideri, el 1965, amb qualitat i criteri. I a l’estiu del 2020, amb aquestes premisses, va néixer l’Hostal de Ca l’Enric.
Tenien clar que el nou hostal s’havia de situar en un preu mitjà. Que els clients poguessin repetir cada setmana, amb un menú diari de dilluns a divendres a 18 euros i una carta orientada al gaudiment total, i que es recuperessin plats de cullera tradicionals, plats de l’alta cuina clàssica, amb una temporalitat extrema i utilitzant la brasa. Volien arribar a tothom, recuperar clients que s’havien perdut pel camí i agafar-ne de nous. Volien una cuina molt dinàmica, que canviï de plats sovint, i oberta als grans homenatges gastronòmics que la clientela es vulgui donar. I tot amb la garantia de Ca l’Enric, on els germans Juncà han volgut fer una cuina que fos visible per als clients, que denoti honestedat, la que sempre ha caracteritzat aquesta casa. Què més es pot demanar?
L’apartat d’entrants està farcit de propostes gustoses, a molt bon preu, creatives i sobretot saboroses. Així ens presenta el deliciós pa cruixent amb anxoves, ricotta i tòfona; el fantàstic micuit de foie-gras amb poma, que presenten com si es tractés d’un sandvitx, amb dues fines llesques de poma cruixents i amb el foie a dins; l’ostra Gillardeau a la brasa, excelsa, o la impressionant croqueta de colomí amb maionesa d’anxoves i trompetes de la mort. No us perdeu els ous ferrats amb tòfona, amb angules a la bilbaïna o amb caviar, o demaneu-ne la trilogia i tasteu-los tots tres. Quin espectacle!
Els plats de cullera tradicionals com el guisadet de tripa de bacallà, botifarra negra i carxofes tenen aquí un nivell molt alt. I no podem oblidar-nos d’un dels grans clàssics d’aquesta santa casa i d’obligat compliment en temporada de cacera com és la seva llebre a la Royal, llaminera, amb foie-gras i apta per ser menjada amb cullera, si és possible de plata. Quina delícia, déu meu!
Les postres continuen en aquest nivell excel·lent. Ofereixen una selecció de grans formatges fermiers de la Garrotxa o el tortell de ratafia tradicional, que, sumats al bon servei, ràpid, àgil, atent i professional, comandat per Jair Rodríguez, fan que l’àpat a l’Hostal Ca l’Enric sigui memorable i altament recomanat.
Producte, producte i producte amb una relació de qualitat-preu que sorprèn i que situa el tiquet mitjà al voltant dels 50 euros. “Volem moviment i preferim oferir els nostres plats a un preu atractiu i que aquest no sigui un condicionament a l’hora de triar-los”. I es nota amb les grans peces de peix a la brasa com el turbot salvatge, pescat a aigües del nord d’Europa, a 58,5 €/kg, o amb el clàssic plat també de la gastronomia basca com és el cogote de lluç, a 18 euros. Es tracta d’oferta que no té competència tant si es tria el nivell més alt de la carta com el més bàsic i garanteix un autèntic espectacle culinari que molts clients d’arreu ja testimonien fent plens diàriament. L’oferta es complementa amb peces de carn com mitjanes, arrossos de colomí o d’espardenyes i plats tradicionals de sempre, com les cocotxes de bacallà al pil-pil o peu de porc amb espardenyes, entre altres propostes atractives de l’Hostal de Ca l’Enric. Per morir de gust i repetir, repetir i repetir!
“Els nostres clients pugen a Ca l’Enric un cop a l’any per a una celebració o fins i tot n’hi ha que venen cadascuna de les temporades per conèixer les novetats. Però també n’hi ha alguns que han deixat de venir i altres que mai no han vingut perquè els fa respecte la cuina creativa, el preu del menú o la filosofia que envolta un restaurant com el nostre. I l’Hostal ha significat una reconciliació amb aquests clients. Amb tots. I la resposta ha estat espectacular. Hem guanyat nous clients. I n’estem orgullosos”, em comenta Jordi Juncà, que dirigeix tota l’oferta gastronòmica dels tres espais que regenten i als quals anomena “Barri de Ca l’Enric”. La seva germana, Isabel Juncà, la guardiana pretoriana del classicisme de Ca l’Enric, està feliç exercint de cap de cuina de l’Hostal, com ho està la dona d’en Jordi, Jair Rodríguez, com a cap de sala. A baix, a Ca l’Enric, continua el germà gran, en Joan Juncà, un dels grans sommeliers i caps de sala del país fent feliç la seva clientela; a baix mateix comença a despuntar en pastisseria el seu fill Adrià. La família, la clau de l’èxit. Sens dubte!
En definitiva, l’Hostal de Ca l’Enric representa aquesta mítica tornada als orígens, de fonda familiar de qualitat, honesta, oberta a tothom i amb la saviesa de dominar l’alta tradició culinària del país. Felicitats!
Telèfon per a reserves: 972 29 12 06
Video Gidona
Pàgines
Entrades recents
- Neus Vila i Figareda – Històries de dones amb connexió personal: la Ramona
- La tria literària de juny 2023
- El grup Perelada celebra el seu centenari amb una exposició immersiva a l’IDEAL
- Júlia Serrat: El penya – segat de cristall , el pervers preu del poder
- Els enginyers del sector públic exigeixen l’equiparació en la classificació professional