GUIA DE BUTXACA

Com arribar?

La millor manera d’arribar a la regió de Lucerna és per via aèria, via Zuric. La companyia Swiss (www.swiss.com) ofereix vols des de Barcelona, dignificant la classe econòmica amb el seu programa Swiss Choice, que fa que els clients puguin afegir equipatge extra, reservar seient amb antelació, organitzar un tractament especial per al viatger o per a una altra persona, reservar un article al Dutty Free o comprar una targeta SIM amb les tarifes més baixes del mercat.

Com moure’s?

El tren es converteix en el mitjà més còmode i autèntic per desplaçar-nos per Suïssa. I poder fer-ho lliurement amb grans descomptes i al millor preu és el que ofereix el Swiss Travel System (www.swisstravelsystem.com), que amb la compra dels passis, que poden ser per dies o setmanals, es té dret a viatjar a primera classe en qualsevol tren del sistema ferroviari suís, incloent-hi els panoràmics, com ara el Glacial Express, Bernina Express, Golden Pass o Guillem Tell. A més, el transport urbà en bus o tramvia està inclòs, així com un descompte del 50% en qualsevol remuntador de muntanya i l’entrada a més de 500 museus.

On dormir?

Lucerna té una gran quantitat d’hotels de tots nivells i característiques, però és a l’Hotel Rebstock (www.rebstock-luzern-ch), un hotel amb encant de 4 estrelles, on sentirem l’essència de Suïssa en un edifici centenari al costat del llac dels Quatre Cantons, en ple centre de la ciutat. Un acollidor pati per sopar a la fresca al seu restaurant i sobretot el magnífic esmorzar cada matí, a banda de la simpatia de tot el personal, són les bases d’aquest establiment centenari.

A Engelberg, una magnífica opció és l’encantador i cèntric H + Hotel & Spa Engelberg (www.h-hotels.com), amb habitacions àmplies amb vistes als Alps i un fabulós spa, d’on sobresurt una magnífica piscina climatitzada.

Per a més informació:

www.myswitzerland.com és la pàgina oficial de Turisme de Suïssa, també en castellà, amb milers d’idees per fer durant l’estada al país alpí. Si voleu conèixer més a fons Suïssa, www.swissworld.org ofereix informació sobre el país, com ara sobre cultura, economia, població, història, geografia, etc.

Lucerna, l’essència de Suïssa

Així, d’aquesta manera i amb una claredat meridiana, es defineix a ella mateixa la ciutat de Lucerna: l’essència de Suïssa. I tot per estar situada al centre del país, per tenir tots els aspectes que caracteritzen la Confederació Helvètica, com són els grans llacs i les monumentals muntanyes, i finalment per disposar d’una vida cultural que arriba a l’excel·lència. Lucerna enamora i la regió deixa bocabadat qualsevol turista que la trepitgi per primera vegada. La natura ens espera amb aventures naturals mai vistes. És l’espectacle visual en estat pur.

El grandiós llac dels Quatre Cantons, anomenat d’aquesta manera perquè uneix quatre cantons suïssos, ens dona la benvinguda tot sortint de la magnífica estació central de Lucerna. La màgia de poder veure des del mateix centre muntanyes tan mítiques com el Pilatus o el Rigi ja dona una idea del que pot oferir tota la regió de Lucerna. I més poder fer-ho des de la capital, una petita ciutat de 80.000 habitants perfectament connectada amb tots els punts turístics de la regió, sigui en tren o en vaixell. El sistema ferroviari suís és un dels més importants del món, que connecta qualsevol racó de tot el país, amb moderns, còmodes i sobretot puntuals trens. Estem al país dels rellotgers, on les grans marques de luxe són una de les icones pels turistes, sobretot xinesos que visiten la regió, i la puntualitat és un dels estereotips del país. I s’ha de dir que mai no fallen. El ferrocarril es converteix en el millor mitjà per desplaçar-nos per Suïssa, amb trens còmodes, molts dels quals són panoràmics i puntuals. I la millor manera de recórrer el país en tren és comprant el Swiss Travel System (www.swisstravelsystem.com), un passi que ofereix en un sol bitllet i a preus molt raonables tots els desplaçaments en tren en primera classe, que permet gaudir de tot el transport públic suís, sigui en tren, vaixell o autobús, incloent-hi el transport públic a les ciutats i amb un 50% de descompte a la gran majoria de remuntadors i telefèrics de muntanya, a part de l’entrada lliure als museus.

El llac dels Quatre Cantons

La regió del llac dels Quatre Cantons és un dels indrets que millor s’ajusta al concepte estereotipat de Suïssa i el que més bé l’il·lustra, amb municipis com ara Vitznau o Weggis, que reuneixen tots els elements d’una postal: el llac, els xalets de fusta, les flors a cada balconada i sempre la bandera suïssa posada en un lloc destacat. Les muntanyes tenen un protagonisme central molt estimat pels seus habitants. Cal dir que el primer tren cremallera d’Europa es va inaugurar aquí, des de Vitznau fins al mont Rigi, i que el cremallera més ràpid del món és a l’altre costat, i amb un desnivell de vertigen puja fins al Pilatus.

Però la regió també acull el primer telefèric amb cabina rotant del món, que permet tenir una visió de 360° que fa ascendir fins als 3.000 metres del glacial Titlis, o també el primer telefèric Cabrio, de dos pisos, amb la coberta superior a l’aire lliure, que porta fins al mont Stanserhorn. Però si les muntanyes tenen molt protagonisme en el ritme de vida dels suïssos, el llac en si mateix és també un lloc de gran atracció turística i els helvètics l’han sabut aprofitar comptant amb l’oferta més gran de navegació en aigua dolça d’Europa. És un bon pla que fa que ens llevem ben d’hora per fer diferents excursions a qualsevol de les grans muntanyes que l’envolten, a la tarda visitar algun museu i a la nit assistir a un concert al magnífic auditori de la ciutat, considerat un dels temples de la música per tenir unes sales amb la millor acústica del món. I sense oblidar el shopping, perquè al contrari del que es podria pensar, no és a la Rue du Rhône de Ginebra ni la Bahnhofstrasse de Zuric on es compra més l’alta i luxosa rellotgeria suïssa, sinó que és justament a Lucerna. És la tercera ciutat del món on es compren més rellotges, després de Hong Kong i París. A la Schwanenplatz cada dia centenars d’autocars aparquen amb àvids turistes d’alt poder adquisitiu, majoritàriament asiàtics, per realitzar diferents compres de rellotges amb l’avantatge d’estar situats al costat del pont de la Capella.

El pont més vell del món

El pont de la Capella i la torre de l’Aigua, construïts el 1300, són els punts més visitats que arriben a convertir-se en autèntiques icones de la ciutat. El pont de la Capella, que uneix la ciutat medieval amb la més moderna per sobre del riu Reuss, és el pont de fusta més antic d’Europa. Fins fa dues dècades comptava amb uns magnífics frescos triangulars que guarnien el sostre datats del segle XVII. Però un malaurat incendi el 18 d’agost de 1993 va destruir una part del pont i les seves pintures, una catàstrofe que va portar les autoritats no només a reconstruir el pont, sinó també a copiar i reemplaçar les pintures originals i a posar les originals que no es van malmetre a resguard. Igual que el pont, la torre de l’Aigua, amb una forma octogonal, formava part de les fortificacions de la ciutat, i va ser la primera presó de la ciutat. Lucerna es va popularitzar al llarg del segle XIX i la ciutat va començar a ser destí de turistes i visitants gràcies a la unió amb la xarxa ferroviària, als passejos pel llac amb grans vaixells de vapor —que actualment continuen navegant per les aigües transparents i netes del llac dels Quatre Cantons— i als luxosos hotels. I és que a principis del segle XX la capital ja comptava amb els més grans i luxosos hotels de Suïssa, i per tant era la seu del pelegrinatge de les grans fortunes europees que buscaven tranquil·litat i benestar.

Pujar al Rigi amb el cremallera més antic del món

Res de millor que agafar el vaixell de vapor que surt des del moll de Lucerna i fer una petita excursió on gaudirem de “l’essència de Suïssa”. Prats verds, muntanyes, xalets, velers i molta animació aquàtica, on no falten platges naturals, que poblen el recorregut fins a Vitznau. Aquesta petita població és famosa a tot Suïssa per tenir el tren cremallera més antic d’Europa, que puja al Rigi. Estem parlant d’una de les muntanyes més icòniques i famoses de Suïssa, al costat del Jungfrau, el Gornergrat o el Pilatus, el seu gran rival. Amb una alçària de només 1.800 metres, potser algú es pot preguntar el perquè de la popularitat d’aquesta muntanya, i la resposta és senzilla: per la seva espectacularitat i superba panoràmica de 360° sobre els llacs de la Suïssa central i els Alps Bernesos. El cremallera, que va entrar en funcionament el 1871, ens porta ràpidament al cim, on trobem un exclusiu hotel, encara que es poden fer parades a qualsevol de les set estacions que trobarem. És la reina de les muntanyes i són molts els escaladors que prefereixen pujar-hi a peu pels molts dels camins que trobem correctament senyalats o bé aprofitar estant al cim per fer una excursió per la cinglera de les muntanyes veïnes en un passeig únic i exclusiu amb el constant contacte amb la natura alpina.

Segurament una de les sorpreses més grates que ens podrem trobar al llarg del camí són les formatgeries alpines, com és el cas de Chäserenholz. A part de poder-hi comprar formatges artesans que recorden l’sbrinz, el formatge més típic de la regió, podrem degustar una magnífica fondue molt especiada i una fantàstica barbacoa als jardins, amb unes vistes que treuen, literalment, la respiració, i sempre acompanyada d’una cervesa Rigi, la més famosa i popular de la zona. Per pair el dinar, res de més bo que un passeig baixant per camins perfectament senyalitzats, que ens portaran a una de les estacions del recorregut de Kaltbad. Aquí, a part de poder gaudir d’unes saludables aigües termals en piscines suspeses amb vistes úniques al llac, podem agafar el telefèric, que ens portarà de tornada a un dels pobles a la ribera del llac per tornar a agafar el vaixell que ens durà a Lucerna de nou. Cal dir que la baixada amb telefèric no és apta per als qui pateixen vertigen. Déu, quines vistes!

Engelberg

Un curt recorregut amb tren ens porta de Lucerna a Engelberg, situat al cor de la Suïssa central i la destinació de muntanya per excel·lència d’aquesta regió. Engelberg és un petit poble de prop de 4.000 habitants, però que acull un gran nombre de turistes, sobretot hindús, per la proximitat amb el glacial Titlis, una localització que agrada als més famosos directors de les pel·lícules de l’anomenat Bollywood, la factoria de cinema de l’Índia. Engelberg és una destinació molt popular a l’hivern per les seves estacions d’esquí, un paradís pels freeriders, i per ser la seu d’una de les proves del campionat del món de salts d’esquí.

Però a l’estiu Engelberg agafa també molt protagonisme per les infinitats d’activitats familiars que es poden practicar. Tot plegat el situen com el major destí vacacional de la Suïssa central i un dels pobles que gaudeixen del segell de Famílies Benvingudes. I dels més clars exemples el trobem a Brunni, un paradís per als nens (i per als no tan nens), on trobarem el Rodelbahn o tobogan de muntanya, en què els 600 metres de baixada amb trineu sense rails és una divertida atracció amb unes vistes fantàstiques; un parc infantil, el món de l’aigua de Globi o fins i tot un zoo amb petits animals són algunes de les activitats que trobarem a Brunni. Però per als més aventurers, una de les excursions que cal fer, també apta per a nens, és la introducció a la via ferrada amb 200 metres de desnivell i dos ponts penjants. Una autèntica experiència contemplant un autèntic circ de muntanyes i glacials, tots superiors als 3.000 metres, que fa emmudir l’alpinista més expert.

Però sense cap mena de dubte l’excursió per excel·lència d’Engelberg és la glacera Titlis, de 3.020 metres, amb neus perpètues i amb el magnífic telefèric Titlis Rotair, una gran cabina que va girant 360° per veure tots els racons de muntanyes i paisatges mentre s’ascendeix a la glacera. Al cim del Titlis s’han rodat desenes de pel·lícules de la factoria hindú del cinema, una de les més importants del món, coneguda com a Bollywood. Aquest fet fa que al cim de la glacera trobem un ambient no massa habitual, amb centenars de turistes hindús que no paren de fer fotografies a les diferents localitzacions de les pel·lícules més famoses!

A la glacera Titlis trobem el pont penjant més alt d’Europa, el Titlis Cliff Walk, una cova que passa per sota de la glacera i diferents restaurants i botigues a l’edifici que corona la glacera. Poques vegades es té l’oportunitat de coronar i passejar per sobre d’un tres mil i, si s’enganxa un dia clar, el panorama és exclusiu. Res de millor per acabar el viatge que baixar l’últim tram del Titlis amb uns divertits patinets a tota velocitat i anar directament al monestir del poble d’Engelberg, on venen uns formatges artesanals fets pels monjos. Allà em trobo amb un grup de músics d’Engelberg carregant els seus alphorns, els singulars i gegants instruments tradicionals suïssos, assajant la seva participació en el Yodelling, el popular i folklòric festival que se celebra a Lucerna. El que dèiem, Suïssa en estat pur!

Lucerna, l’essència de Suïssa

Així, d’aquesta manera i amb una claredat meridiana, es defineix a ella mateixa la ciutat de Lucerna: l’essència de Suïssa. I tot per estar situada al centre del país, per tenir tots els aspectes que caracteritzen la Confederació Helvètica, com són els grans llacs i les monumentals muntanyes, i finalment per disposar d’una vida cultural que arriba a l’excel·lència. Lucerna enamora i la regió deixa bocabadat qualsevol turista que la trepitgi per primera vegada. La natura ens espera amb aventures naturals mai vistes. És l’espectacle visual en estat pur.

El grandiós llac dels Quatre Cantons, anomenat d’aquesta manera perquè uneix quatre cantons suïssos, ens dona la benvinguda tot sortint de la magnífica estació central de Lucerna. La màgia de poder veure des del mateix centre muntanyes tan mítiques com el Pilatus o el Rigi ja dona una idea del que pot oferir tota la regió de Lucerna. I més poder fer-ho des de la capital, una petita ciutat de 80.000 habitants perfectament connectada amb tots els punts turístics de la regió, sigui en tren o en vaixell. El sistema ferroviari suís és un dels més importants del món, que connecta qualsevol racó de tot el país, amb moderns, còmodes i sobretot puntuals trens. Estem al país dels rellotgers, on les grans marques de luxe són una de les icones pels turistes, sobretot xinesos que visiten la regió, i la puntualitat és un dels estereotips del país. I s’ha de dir que mai no fallen. El ferrocarril es converteix en el millor mitjà per desplaçar-nos per Suïssa, amb trens còmodes, molts dels quals són panoràmics i puntuals. I la millor manera de recórrer el país en tren és comprant el Swiss Travel System (www.swisstravelsystem.com), un passi que ofereix en un sol bitllet i a preus molt raonables tots els desplaçaments en tren en primera classe, que permet gaudir de tot el transport públic suís, sigui en tren, vaixell o autobús, incloent-hi el transport públic a les ciutats i amb un 50% de descompte a la gran majoria de remuntadors i telefèrics de muntanya, a part de l’entrada lliure als museus.

El llac dels Quatre Cantons

La regió del llac dels Quatre Cantons és un dels indrets que millor s’ajusta al concepte estereotipat de Suïssa i el que més bé l’il·lustra, amb municipis com ara Vitznau o Weggis, que reuneixen tots els elements d’una postal: el llac, els xalets de fusta, les flors a cada balconada i sempre la bandera suïssa posada en un lloc destacat. Les muntanyes tenen un protagonisme central molt estimat pels seus habitants. Cal dir que el primer tren cremallera d’Europa es va inaugurar aquí, des de Vitznau fins al mont Rigi, i que el cremallera més ràpid del món és a l’altre costat, i amb un desnivell de vertigen puja fins al Pilatus.

Però la regió també acull el primer telefèric amb cabina rotant del món, que permet tenir una visió de 360° que fa ascendir fins als 3.000 metres del glacial Titlis, o també el primer telefèric Cabrio, de dos pisos, amb la coberta superior a l’aire lliure, que porta fins al mont Stanserhorn. Però si les muntanyes tenen molt protagonisme en el ritme de vida dels suïssos, el llac en si mateix és també un lloc de gran atracció turística i els helvètics l’han sabut aprofitar comptant amb l’oferta més gran de navegació en aigua dolça d’Europa. És un bon pla que fa que ens llevem ben d’hora per fer diferents excursions a qualsevol de les grans muntanyes que l’envolten, a la tarda visitar algun museu i a la nit assistir a un concert al magnífic auditori de la ciutat, considerat un dels temples de la música per tenir unes sales amb la millor acústica del món. I sense oblidar el shopping, perquè al contrari del que es podria pensar, no és a la Rue du Rhône de Ginebra ni la Bahnhofstrasse de Zuric on es compra més l’alta i luxosa rellotgeria suïssa, sinó que és justament a Lucerna. És la tercera ciutat del món on es compren més rellotges, després de Hong Kong i París. A la Schwanenplatz cada dia centenars d’autocars aparquen amb àvids turistes d’alt poder adquisitiu, majoritàriament asiàtics, per realitzar diferents compres de rellotges amb l’avantatge d’estar situats al costat del pont de la Capella.

El pont més vell del món

El pont de la Capella i la torre de l’Aigua, construïts el 1300, són els punts més visitats que arriben a convertir-se en autèntiques icones de la ciutat. El pont de la Capella, que uneix la ciutat medieval amb la més moderna per sobre del riu Reuss, és el pont de fusta més antic d’Europa. Fins fa dues dècades comptava amb uns magnífics frescos triangulars que guarnien el sostre datats del segle XVII. Però un malaurat incendi el 18 d’agost de 1993 va destruir una part del pont i les seves pintures, una catàstrofe que va portar les autoritats no només a reconstruir el pont, sinó també a copiar i reemplaçar les pintures originals i a posar les originals que no es van malmetre a resguard. Igual que el pont, la torre de l’Aigua, amb una forma octogonal, formava part de les fortificacions de la ciutat, i va ser la primera presó de la ciutat. Lucerna es va popularitzar al llarg del segle XIX i la ciutat va començar a ser destí de turistes i visitants gràcies a la unió amb la xarxa ferroviària, als passejos pel llac amb grans vaixells de vapor —que actualment continuen navegant per les aigües transparents i netes del llac dels Quatre Cantons— i als luxosos hotels. I és que a principis del segle XX la capital ja comptava amb els més grans i luxosos hotels de Suïssa, i per tant era la seu del pelegrinatge de les grans fortunes europees que buscaven tranquil·litat i benestar.

Pujar al Rigi amb el cremallera més antic del món

Res de millor que agafar el vaixell de vapor que surt des del moll de Lucerna i fer una petita excursió on gaudirem de “l’essència de Suïssa”. Prats verds, muntanyes, xalets, velers i molta animació aquàtica, on no falten platges naturals, que poblen el recorregut fins a Vitznau. Aquesta petita població és famosa a tot Suïssa per tenir el tren cremallera més antic d’Europa, que puja al Rigi. Estem parlant d’una de les muntanyes més icòniques i famoses de Suïssa, al costat del Jungfrau, el Gornergrat o el Pilatus, el seu gran rival. Amb una alçària de només 1.800 metres, potser algú es pot preguntar el perquè de la popularitat d’aquesta muntanya, i la resposta és senzilla: per la seva espectacularitat i superba panoràmica de 360° sobre els llacs de la Suïssa central i els Alps Bernesos. El cremallera, que va entrar en funcionament el 1871, ens porta ràpidament al cim, on trobem un exclusiu hotel, encara que es poden fer parades a qualsevol de les set estacions que trobarem. És la reina de les muntanyes i són molts els escaladors que prefereixen pujar-hi a peu pels molts dels camins que trobem correctament senyalats o bé aprofitar estant al cim per fer una excursió per la cinglera de les muntanyes veïnes en un passeig únic i exclusiu amb el constant contacte amb la natura alpina.

Segurament una de les sorpreses més grates que ens podrem trobar al llarg del camí són les formatgeries alpines, com és el cas de Chäserenholz. A part de poder-hi comprar formatges artesans que recorden l’sbrinz, el formatge més típic de la regió, podrem degustar una magnífica fondue molt especiada i una fantàstica barbacoa als jardins, amb unes vistes que treuen, literalment, la respiració, i sempre acompanyada d’una cervesa Rigi, la més famosa i popular de la zona. Per pair el dinar, res de més bo que un passeig baixant per camins perfectament senyalitzats, que ens portaran a una de les estacions del recorregut de Kaltbad. Aquí, a part de poder gaudir d’unes saludables aigües termals en piscines suspeses amb vistes úniques al llac, podem agafar el telefèric, que ens portarà de tornada a un dels pobles a la ribera del llac per tornar a agafar el vaixell que ens durà a Lucerna de nou. Cal dir que la baixada amb telefèric no és apta per als qui pateixen vertigen. Déu, quines vistes!

Engelberg

Un curt recorregut amb tren ens porta de Lucerna a Engelberg, situat al cor de la Suïssa central i la destinació de muntanya per excel·lència d’aquesta regió. Engelberg és un petit poble de prop de 4.000 habitants, però que acull un gran nombre de turistes, sobretot hindús, per la proximitat amb el glacial Titlis, una localització que agrada als més famosos directors de les pel·lícules de l’anomenat Bollywood, la factoria de cinema de l’Índia. Engelberg és una destinació molt popular a l’hivern per les seves estacions d’esquí, un paradís pels freeriders, i per ser la seu d’una de les proves del campionat del món de salts d’esquí.

Però a l’estiu Engelberg agafa també molt protagonisme per les infinitats d’activitats familiars que es poden practicar. Tot plegat el situen com el major destí vacacional de la Suïssa central i un dels pobles que gaudeixen del segell de Famílies Benvingudes. I dels més clars exemples el trobem a Brunni, un paradís per als nens (i per als no tan nens), on trobarem el Rodelbahn o tobogan de muntanya, en què els 600 metres de baixada amb trineu sense rails és una divertida atracció amb unes vistes fantàstiques; un parc infantil, el món de l’aigua de Globi o fins i tot un zoo amb petits animals són algunes de les activitats que trobarem a Brunni. Però per als més aventurers, una de les excursions que cal fer, també apta per a nens, és la introducció a la via ferrada amb 200 metres de desnivell i dos ponts penjants. Una autèntica experiència contemplant un autèntic circ de muntanyes i glacials, tots superiors als 3.000 metres, que fa emmudir l’alpinista més expert.

Però sense cap mena de dubte l’excursió per excel·lència d’Engelberg és la glacera Titlis, de 3.020 metres, amb neus perpètues i amb el magnífic telefèric Titlis Rotair, una gran cabina que va girant 360° per veure tots els racons de muntanyes i paisatges mentre s’ascendeix a la glacera. Al cim del Titlis s’han rodat desenes de pel·lícules de la factoria hindú del cinema, una de les més importants del món, coneguda com a Bollywood. Aquest fet fa que al cim de la glacera trobem un ambient no massa habitual, amb centenars de turistes hindús que no paren de fer fotografies a les diferents localitzacions de les pel·lícules més famoses!

A la glacera Titlis trobem el pont penjant més alt d’Europa, el Titlis Cliff Walk, una cova que passa per sota de la glacera i diferents restaurants i botigues a l’edifici que corona la glacera. Poques vegades es té l’oportunitat de coronar i passejar per sobre d’un tres mil i, si s’enganxa un dia clar, el panorama és exclusiu. Res de millor per acabar el viatge que baixar l’últim tram del Titlis amb uns divertits patinets a tota velocitat i anar directament al monestir del poble d’Engelberg, on venen uns formatges artesanals fets pels monjos. Allà em trobo amb un grup de músics d’Engelberg carregant els seus alphorns, els singulars i gegants instruments tradicionals suïssos, assajant la seva participació en el Yodelling, el popular i folklòric festival que se celebra a Lucerna. El que dèiem, Suïssa en estat pur!

GUIA DE BUTXACA

Com arribar?

La millor manera d’arribar a la regió de Lucerna és per via aèria, via Zuric. La companyia Swiss (www.swiss.com) ofereix vols des de Barcelona, dignificant la classe econòmica amb el seu programa Swiss Choice, que fa que els clients puguin afegir equipatge extra, reservar seient amb antelació, organitzar un tractament especial per al viatger o per a una altra persona, reservar un article al Dutty Free o comprar una targeta SIM amb les tarifes més baixes del mercat.

Com moure’s?

El tren es converteix en el mitjà més còmode i autèntic per desplaçar-nos per Suïssa. I poder fer-ho lliurement amb grans descomptes i al millor preu és el que ofereix el Swiss Travel System (www.swisstravelsystem.com), que amb la compra dels passis, que poden ser per dies o setmanals, es té dret a viatjar a primera classe en qualsevol tren del sistema ferroviari suís, incloent-hi els panoràmics, com ara el Glacial Express, Bernina Express, Golden Pass o Guillem Tell. A més, el transport urbà en bus o tramvia està inclòs, així com un descompte del 50% en qualsevol remuntador de muntanya i l’entrada a més de 500 museus.

On dormir?

Lucerna té una gran quantitat d’hotels de tots nivells i característiques, però és a l’Hotel Rebstock (www.rebstock-luzern-ch), un hotel amb encant de 4 estrelles, on sentirem l’essència de Suïssa en un edifici centenari al costat del llac dels Quatre Cantons, en ple centre de la ciutat. Un acollidor pati per sopar a la fresca al seu restaurant i sobretot el magnífic esmorzar cada matí, a banda de la simpatia de tot el personal, són les bases d’aquest establiment centenari.

A Engelberg, una magnífica opció és l’encantador i cèntric H + Hotel & Spa Engelberg (www.h-hotels.com), amb habitacions àmplies amb vistes als Alps i un fabulós spa, d’on sobresurt una magnífica piscina climatitzada.

Per a més informació:

www.myswitzerland.com és la pàgina oficial de Turisme de Suïssa, també en castellà, amb milers d’idees per fer durant l’estada al país alpí. Si voleu conèixer més a fons Suïssa, www.swissworld.org ofereix informació sobre el país, com ara sobre cultura, economia, població, història, geografia, etc.