M. Dolors Segarra, empresària

Les instal·lacions de Vins i Licors Grau a Palafrugell són impressionants. No en va estem parlant de la vinoteca considerada una de les més grans d’Europa, tant amb espai de planta com en referències de productes. I al capdavant d’aquesta empresa està M. Dolors Segarra, juntament amb el seu marit i els seus fills, aconseguint ser una de les empreses capdavanteres en la venda i distribució de vins i licors.

Vas néixer al Penedès, una regió vitivinícola!

La meva família estava vinculada al món del vi i també tenien un magatzem de vins i licors a Barcelona, on jo portava l’administració. Allà vaig conèixer Jordi Grau, que anava a estudiar música a Barcelona i aprofitava el viatge, comprant vins i licors al nostre magatzem. Us caseu i t’instal·les al Baix Empordà… Ens vam casar al 1974 i vaig anar a viure a Palafrugell. Al 1977, ens independitzem i obrim una empresa dedicada exclusivament a la venta de vins i licors embotellats, amb un magatzem de 1.200 m2 que vam anar ampliant progressivament, fins arribar als 15.000 m2 actuals. Des d’aleshores, sempre he estat vinculada a l’empresa, portant diferents àrees com màrqueting, publicitat i recursos humans.

Unes instal·lacions que vàreu inaugurar al 2003 i en les que tu vas tenir un paper important, veritat?

Sí, juntament amb l’equip d’arquitectes i decoradors, em vaig encarregar de la revisió de tota l’obra i sobretot la decoració de la vinoteca, a part també de l’organització de la cerimònia d’inauguració on hi assistiren més de 2.500 persones. Vins i Licors Grau no ha parat de créixer en tots aquests anys Sí, l’empresa ha anat evolucionant des dels seus inicis. Al 1986, obrim un magatzem logístic a Figueres per tal de donar millor servei a la zona fronterera i de l’Alt Empordà. També creem una empresa filial dedicada únicament a les distribucions en exclusiva: Distribuïdora Gironina SA (DIGISA). Al 2003, coincidint amb l’obertura de les noves instal·lacions s’incorporen al negoci la nova generació: Sergi i Jordi Grau i Segarra.

Has organitzat diferents esdeveniments amb un fort ressò social

Aquesta és una tasca de les que em pertoca a mi i que gaudeixo molt fentla. He organitzat diferents presentacions d’empresa i esdeveniments. Per exemple, els que van tenir lloc amb la presència de personalitats del món del vi, presentant els seus cellers com: Carlos Falcó Marqués de Griñón, Pelayo de la Mata Marqués de Vargas, Lluís Llach, etc. També he organitzat la signatura del conveni amb l’Institut Català del Suro i Retecork a favor del tapament en suro, i que va tenir com a ponents el reconegut sommelier Josep Roca, del Celler de can Roca, enòlegs i els presidents de l’Institut Català del Suro i Retecork.

I no pareu de rebre distincions i premis per la feina feta al capdavant de Vins i Licors Grau

De fet, estem molt contents de tots els premis i distincions que han atorgat i que per nosaltres és un impuls per continuar fent les coses ben fetes. A tall d’exemple, al 1997 rebem el Premi a la Millor distribuïdora per l’Associació d’Hostaleria Costa Brava Centre. Al 2003 la Placa President Macià entregada pel Molt Honorable Sr. Jordi Pujol President de la Generalitat. També, al 2003 el Premi Peix Fregit de Palafrugell, al 2004 Premi “Extraordinari” Cambra 2004 atorgat per la cambra de Comerç de Palamós. Per últim, al 2010 m’anomenen Palafrugellenca de l’any i el 2012 ens atorguen la medalla Francesc Macià de la Generalitat entregada pel Molt Honorable Sr. Artur Mas.

Aquestes distincions a nivell institucional són importants, però cal dir que els professionals del sector també us han recolzat i premiat

L’Any 2006, Vins i Licors Grau va rebre el Diploma d’Honor de l’Acadèmia de Tastavins St. Humbert. L’Any 2007, Primer Premi “Vinos de la Mancha” en l’apartat “Tiendas Especializadas” organitzat pel Consell Regulador de la Denominació d’Origen La Mancha. A més els anys 2005, 2007 i 2008, la Vinoteca de Vins i Licors Grau és escollida com l’establiment amb la millor selecció de vins per la Guía de las Mejores Vinotecas de España. L’any 2009, l’Associació d’Empresaris Surers AECORK atorga a l’empresa la distinció Gla d’Or pel seu compromís amb el sector.

Heu estat distingits com la primera empresa distribuïdora de vins i licors a nivell estatal

Sí, n’estem molt contents, numèricament hem estat al primer lloc a laGuía de Distribuïdores Indisa del nostre sector diferents anys i també la publicació Mercados del Vino y la Distribución, el 2012, ens va considerar la millor distribuïdora independent a nivell d’Espanya. Totes aquestes distincions ens omplen d’orgull i fan que no ens quedem aturats, que tinguem constantment la necessitat de reinventar-nos, per tal d’oferir el millor producte i el millor servei als nostres clients.

Una de les innovacions va ser la sortida al mercat online…

Va ser al 2009 quan vàrem iniciar la venta online per internet amb la pàgina www.grauonline.com. Per recolzar i promocionar aquest nou projecte, vaig fer engegar un espot publicitari amb la model malaguenya Elisabet Reyes, Miss Espanya 2006 i Reina del Cava 2009. La campanya es va difondre per televisió a Antena 3, Cuatro, TV3, C33, a la ràdio a Onda Cero i Catalunya Radio i també a diaris d’abast estatal. A més aquest mateix any vàrem presentar la nova aplicació per iPhone de la botiga virtual www.grauonline.com al Saló dels Miralls del Gran Teatre del Liceu.