Palais des Terroirs
Un esdeveniment gastronòmic de primer ordre a la Catalunya del Nord
El col·lectiu de Les Toques Blanches du Roussillon, que aquest any celebra el seu 15è aniversari, agrupa els restauradors que practiquen una cuina de qualitat amb productes del territori (només s’hi pot accedir amb invitació),i vol donar a conèixer l’alta gastronomia del Rosselló.
Una cuina elaborada amb xefs premiats amb estrelles per la Guia Michelin o per altres guies gastronòmiques franceses,però també amb xefs que estan realitzant el seu recorregut en el camp de la qualitat i del producte de proximitat. Les xifres del Palais des Terroirs, que aquest any celebra la seva novena edició, amb canvi de nom inclòs, són espectaculars: 51 xefs, 11 elaboradors de productes gastronòmics del territori, més de 2.000 referències de vins du terroir, més de 50 creacions gastronòmiques i 1.500 assistents! Cal dir que aquests assistents han pagat el tiquet d’entrada a 60 euros, que els dona dret a tastar totes les elaboracions i els productes presentats sense límit, inclús repetint si el cos ho aguanta, i a beure tantes copes de vi com siguin capaços. Tots els tastos estan elaborats pels xefs que pertanyen a l’associació Les Toques Blanches du Roussillon i per diferents xefs convidats de la regió de l’Occitània, i per tant estem degustant elaboracions, en format de tastets, d’alta qualitat gastronòmica.
La posada en escena, amb una càlida i moderna decoració, és també espectacular. Com dèiem, els francesos saben vendre, i per tant, l’Espai Sant Mamet, a Sant Esteve del Monestir, es va decorar amb gust i classe per tal d’oferir, també a la sala, el que es vol vendre del producte:la qualitat.
Segons el president del col·lectiu Les Toques Blanches du Roussillon, Jean Plouzennec, “aquesta festa està basada sobretot en la promoció dels productes i els restauradors.Nosaltres, de fet, no hi guanyem ni un euro, i val més que no fem comptes de les hores que hi dediquem i del personal que portem fins aquí!”. Julien Blaya, xef de l’extraordinari Restaurant La Senyera, de Vilafranca del Conflent, fa incidència en aquest fet, el de la promoció:“Ens donem a conèixer davant de 1.500 persones amants de l’alta gastronomia, amb molts mitjans de comunicació que fan difusió de l’acte. Això significa un esforç econòmic, i malgrat que l’organització ens paga 900 euros per la preparació de 1.500 tastets, aquest el concebo com un acte de promoció, com aquell que fa publicitat en un diari. Els 900 euros ajuden, però n’has d’afegir sempre!”.
El Palais des Terroirs, a més, aposta per diferents productors,com ara el pa artesà (quant n’hem d’aprendre, de la cultura del pa dels nostres veïns!), formatges artesans de granja, embotits, mel… a part de vins del territori. Tot fa que sigui un aparador del que pot oferir el Rosselló en l’àmbit gastronòmic. A més, també hi ha lloc per als petits xefs. I és que les escoles del Rosselló organitzen diferents concursos al llarg de l’any per atreure el món de la gastronomia entre els més petits, fent especial incidència en productes sans i del territori, i sobretot amb dietes equilibrades en què tenen un gran protagonisme les fruites i verdures.
La catalana ciutat de Perpinyà, amb el seu castell lluint la senyera amb orgull, està al punt de mira gastronòmic.Passejar pel barri vell, que de mica a mica es va rehabilitant,és endinsar-se en la cultura dels formatges, de les pastisseries,dels vells forns de pa artesanal i de les carnisseries,que continuen oferint especialitats que només trobarem aquí, com els patés en croute, amb crosta, els embotits nord-catalans i grans plats cuinats que tant han dignificat la gastronomia popular francesa. En aquest context,restaurants com Le Divil fan que sigui obligat apropar-se a Perpinyà. El xef Stéphane Balluet ha sabut donar un tomb a l’oferta de carns madurades a la brasa, que l’han fet ser el millor restaurant de carns de França, situat just al costat del Castellet de Perpinyà.
A 30 minuts de Girona amb el TGV, Perpinyà i la regió del Rosselló es prenen molt seriosament el tema gastronòmic i la promoció. I aquest enllaç directe amb Figueres, Girona i Barcelona fa que Perpinyà estigui despertant; una passejada pels seus carrers així ho testimonia! Perpinyà ha de tornar a ser una part del rebost dels catalans del sud.
Per a més informació sobre rutes, allotjament, restaurants i plans per fer als Pirineus Orientals:
www2.tourisme-pyreneesorientales.com/ca
Sobre la ciutat de Perpinyà:
www.perpignanmediterraneetourisme.com
VOLS SUBSCRIURE’T A LA NOSTRA REVISTA?
La pots rebre còmodament en format digital cada mes al teu correu, o en format físic al teu domicili!