Què saps sobre els pílings químics? PER PAULA BOSCH
Què saps sobre els pílings químics?
Els pílings químics (o exfoliacions químiques) són tractaments molt utilitzats en dermatologia estètica. Consisteixen a aplicar una substància química sobre la pell amb l’objectiu de desescamar l’estrat corni, que és la capa més superficial de la pell, la normalització epidèrmica i remodelar la pell. Amb aquests mecanismes aconseguim millorar la textura de la pell, augmentar-ne la lluminositat, reduir imperfeccions i, a més, millorar o fins i tot tractar patologies cutànies que comentarem a continuació.
Els pílings químics els classifiquem en superficials, mitjans o profunds, segons el nivell d’acció.
- Els pílings superficials actuen sobre l’epidermis sense sobrepassar la membrana basal. A més, estimulen la formació de col·lagen perquè activen els fibroblasts.
- Els pílings mitjans assoleixen l’epidermis íntegrament i la dermis superficial o papil·lar. En actuar de manera més profunda sobre l’epiteli fol·licular, es formen capes d’epidermis noves i s’estimula la síntesi de fibres de col·lagen i elastina.
- Els pílings profunds eliminen l’epidermis i arriben a actuar sobre la dermis mitjana i profunda. Hi ha també una regeneració epidèrmica i una síntesi de col·lagen i elastina més duradores que en els casos anteriors.
Un altre factor diferencial en els tractaments amb pílings químics són els principis actius utilitzats en cada cas. La tria d’un principi actiu determinat depèn de l’objectiu que es vol aconseguir. També s’escull la concentració del producte adequada i el grau de profunditat necessari per a cada cas i segons el tipus de pell. En fototips alts (pells més morenes), cal actuar amb precaució i s’ha d’evitar ser gaire agressius per evitar hiperpigmentacions secundàries al tractament.
Les indicacions principals per fer-se un píling químic són les hiperpigmentacions, el fotoenvelliment i les marques per acne o rosàcia, entre altres problemes. Es pot combinar amb altres procediments de rejoveniment facial. D’aquesta manera, el metge pot oferir un tractament més individualitzat per a les necessitats de cada cas.
Durant el tractament, es pot notar una sensació de coïssor o cremor en un primer moment, quan s’apliquen els principis actius del píling. En finalitzar el tractament, es pot veure un envermelliment facial amb una possible inflamació segons la profunditat del píling realitzat. Posteriorment, s’aprecia una descamació o exfoliació de la zona tractada.
És important, després del tractament, hidratar bé la cara i evitar l’exposició solar directa utilitzant fotoprotectors solars. Alhora, es recomana evitar manipular la pell durant la descamació per evitar possibles infeccions secundàries.
L’avaluació i el consell correctes dels professionals mèdics ajudaran a evitar possibles efectes secundaris durant el tractament i a triar el píling químic més indicat per a cada cas.