Restaurant Empòrium (Castelló d’Empúries)
La història familiar d’èxit continua!
Castelló d’Empúries representa el mar i la muntanya. La sortida al mar d’aquest municipi la trobem a Empuriabrava, encara que el poble resta a l’interior, a l’altre costat de l’autovia de Roses, on trobem un univers medieval amb l’extraordinària basílica de Santa Maria com a cap i casal del municipi alt-empordanès. I aquest mar i aquesta muntanya són també una de les característiques presents en aquest magnífic establiment familiar que vam poder visitar a mitjans del mes de juny.
La família Jordà va decidir, fa més de cinquanta anys, obrir un hotel-restaurant a peu de l’antiga carretera que portava a Roses des de Figueres. Ja des d’un bon principi
van voler apostar per la qualitat amb propostes de cuina tradicional empordanesa gràcies a l’àvia Elvira, que, segons diuen, era una extraordinària cuinera. El pare d’en Salvador Jordà, propietari actual de l’establiment juntament amb la seva dona, Elena Giró, va seguir oferint aquesta cuina basada en l’entorn, en la qual no faltaven mai els peus de porc, la sarsuela, els fantàstics, diuen, calamars a la romana i, en definitiva, diferents platillos de tota la vida. Era un temps en què es buscava volum de feina, fer molts menús i que els clients quedessin satisfets. Molta feina, feta amb tots els integrants de la família, l’autèntic baluard d’aquest restaurant.
Fa més deu anys, amb la tercera generació de l’Empòrium en marxa, Salvador Jordà i la seva dona, Elena Giró, van decidir fer un canvi en la proposta del restaurant. Va començar una revolució tranquil·la, amb una idea clara: o ens reinventem o morim. Es van marcar l’objectiu d’oferir una alta cuina de producte, en la qual la tradició i els sabors persistissin, donant via lliure a la creativitat amb coccions precises i presentacions molt visuals. La proposta va anar agafant solidesa, de mica en mica, picant molta pedra, però no va ser fins al 2010, amb l’entrada també dels fills, els bessons Joan i Màrius, que el projecte va tenir cara i ulls. La família altre cop!
I el 2016, com vam presagiar des d’aquestes mateixes pàgines, van rebre un dels guardons que més feliços els ha fet i que ha donat sentit a tota aquesta revolució tranquil·la. Assolir 1 estrella de la Guia Michelin, la més prestigiosa que hi ha al món, malgrat els seus sempre desdibuixats criteris, va ser un bàlsam i un reconeixement a la feina que van plantejar en Salvador i l’Elena i que van materialitzar amb la seva incorporació, els seus dos fills, en Màrius i en Joan. Ara són ells dos qui estan a la cuina. Els que creen, interpreten i versionen plats molt personals en què el producte de qualitat sempre hi és present, com en els seus mars i muntanyes.
Com a prova d’això, vam tastar el menú anomenat Mar i Muntanya, a un preu de 79 euros, malgrat que en disposen d’un més llarg (a 105 euros) i un de més curt (a 59 euros). I ens vam trobar plats d’alt nivell gastronòmic, molt gustosos, amb molt bon producte de qualitat i presentacions molt visuals. I sí, el mar i muntanya continua present a cadascun dels plats, com ara amb les gambes blanques de Roses presentades a sobre d’un personalíssim ajo blanco. Mar i muntanya, sí, i també simbiosi nord-sud. O amb la vedella de l’Albera, curada en sal i presentada amb anxoves i botàriga, el segon entrant fred i que fa despertar la personalíssima cuina dels bessons Jordà Giró. També és fantàstic el seu morro de bacallà, amb la seva cocotxa, acompanyat d’espàrrec blanc, i cigrons. Un altre personalíssim mar i muntanya, fugint, això sí, dels potents sofregits de ceba i tomata que solen ser la base dels mars i muntanyes tradicionals. Aquí, tal qual, producte del mar combinat amb producte de la terra. Bones combinacions. Meravellosos productes!
I el menú finalitza amb l’espatlleta de cabrit lletó amb caviar i sardina fumada. Un espectacle de sabors en boca extremadament ben harmonitzats. Un plat excel·lent que els dignifica com allò que són: un restaurant d’alt nivell gastronòmic.
Però al costat de la renovada sala ha aparegut un bistró amb menús a 15 euros que pugen a 20 euros els caps de setmana. I on continuen servint esmorzars i bons entrepans a partir de les 6 del matí. I acaben de reformar l’antic hostal, reconvertint-lo en un hotel amb encant, amb espaioses habitacions modernes i amb bon gust.
Ningú no els ha regalat res. Són, senzillament, una família que reinverteix els beneficis i s’endeuta en el seu propi negoci, apostant per la qualitat i pels seus clients. La família Jordà-Giró continua fent història. Una història que encara no està escrita, però en què la família continuarà sent el pal de paller de l’èxit de l’Empòrium.
Que així sigui!
Restaurant Empòrium
C/ Santa Clara, 31 – Tel. 972 250 593 – Castelló d’Empúries
www.emporiumhotel.com
Video Gidona
No images available at the moment
Segueix-nos!!