GUIA DE BUTXACA

Com arribar?

La millor manera és en cotxe particular. En poc més de 5 hores arribem al cor de la Rioja Alabesa.

On dormir?

Turisme Rural A Elciego: Casa Rojanda (www.casarojanda.com). Amb unes habitacions amb encant i un petit celler on Loli Trepiana, la propietària, elabora el seu propi vi artesà. A Samaniego: La Molinera Etxea (www.lamolineraetxea.com), al mig del petit poble. A Salinillas de Buradón: Areta Etxea (www.areta-etxea.com), una casa amb encant, on si el client ho demana, es preparen excel·lents àpats. Està recomanat per la Guia Michelin a l’apartat d’allotjaments amb encant.

On Menjar?

A part dels referenciats a l’article, destaquem el restaurant gastronòmic de l’Hotel Viura (www.hotelviura.com). Un hotel-boutique amb disseny a Villanueva de Álava, on la feina del xef Juan Carlos Ferrando apunta maneres, i que només per provar l’excel·lent lluç a la brasa, amb algues, olivada i rovell d’ou com a salsa, paga la pena visitar. Per a més informació: Ruta del Vino Rioja Alavesa (www.rutadelvinoderiojaalavesa.com). Una web que ajuda a programar el viatge a Rioja Alabesa.

RIOJA ALABESA: DIES DE VI I VEREMA

La Rioja Alabesa és una de les regions que conformen la D.O. de vins Rioja, al costat de la Rioja Alta i la Rioja Baixa i l’única que es troba en territori basc. Una petita zona que dóna per molt, i sobretot per a descobrir una altra manera de fer vins de Rioja. En els darrers anys, aquesta regió basca s’ha posat les piles i està oferint a molts dels cellers que conformen aquesta regió, activitats turístiques innovadores al voltant del vi, el que es coneix com l’enoturisme, un tipus de turisme que té el vi com a protagonista i que cada vegada més està agafant una importància cabdal pel desenvolupament turístic. A més, és un plaer poder estar en aquesta regió durant l’època de la verema! La Rioja Alabesa és una petita regió, amb poc més de 19 municipis, on el vi és el gran protagonista i on trobarem petits pobles, tots encantadors, ben cuidats i molt agradables. Conduir per les seves carreteres en aquesta època es converteix en una pel·lícula on van passant imatges de vinyes, pagesos i veremadors treballant la terra, tractors amb remolcs plens de raïm, activitat frenètica als cellers… Petits desplaçaments, de 5 o 10 minuts, de poble a poble fan que la ruta sigui extremadament còmoda i es converteixi en una experiència inoblidable. El riu Ebre marca les fronteres entre la Rioja Alabesa, al País Basc, i la Comunitat autònoma de La Rioja. Malgrat estar a 15 minuts de Logronyo, tots els seus habitants se senten molt units a la identitat basca que marca aquesta regió. La Serra de Cantàbria, un dels secrets d’aquesta subregió de vins de La Rioja, és un constant referent en la nostra ruta que si el temps acompanya, com va ser en el meu cas, fa deixar de banda l’estrès, els problemes i les complicacions de la vida. Ens aturem a Elciego, un poble conegut arreu del món gràcies als seus 17 cellers que estan dins del seu terme municipal i sobretot per un que li ha donat fama mundial, Marqués de Riscal, on han construït un extraordinari Hotel-Boutique de luxe amb la signatura de l’arquitecte Frank Gehry, el dissenyador del Museu Guggenheim de Bilbao. Va ser justament el Marquès de Riscal que en ple segle XVIII va adoptar el sistema bordelès per a les seves vinyes, que consisteix en retirar la rapa ( “raspón”) del raïm abans de començar la fermentació. Aquest sistema és òptim pels vins de criança, ja que millora la seva conservació. Pel que fa a vins de l’any ( “cosecheros”) es continua utilitzant la maceració carbònica que fa desaparèixer l’aspresa i l’acidesa, i que consisteix en fer la primera fermentació amb els raïms sencers.

ELCIEGO

Elciego és una població petita, tranquil·la i amable, que malgrat tenir molt poques botigues, dóna gust passejar pels seus carrers deserts, nets i amb un ric patrimoni, amb moltes cases nobles que malauradament no són visitables, com és el cas de la magnífica Casa de los Hierros al bell mig de la plaça principal, al costat de la curiosa església de San Andrés. A més Elciego ofereix diferents festivals al llarg de l’any on el vi és el protagonista, com és el cas de Passeigs entre Vinyes ( d’octubre a novembre), la Presentació de la Collita a la deessa del vi (l’últim dissabte de novembre), seminaris de cates o l’imprescindible Wine & Music Festival que se celebra a l’estiu. A nivell gastronòmic cal apropar-se fins a l’Hotel Villa de Elciego (www.elciegohotel.com) per tastar especialitats de Rioja Alabesa com són els seus magnífics “alubiones” amb xoriç o les costelletes de xai “al Sarmiento” fetes a la brasa.

LAGUARDIA

La capital de la Rioja Alabesa, no obstant, és Laguardia. I aquí sí que trobem un poble molt viu, amb comerços tradicionals, ubicat dins una muralla, que fa que la visita resulti obligada. Laguardia pot ser un bon centre d’operacions per conèixer tota la regió, amb molt, i bons, restaurants i bars per a“potear”, que és com es coneix la manera basca d’anar de vins i de tapes, i diferents hotels amb encant com és el cas del magnífic Hospedería Los Parajes (www.hospederiadelosparajes.com), amb unes instal·lacions i decoració molt acurats, un petit spa, unes habitacions enormes i un bon restaurant i vinoteca molt recomanada. El centre d’interpretació del Vi, Villa Laura, pot ser un bon començament per descobrir el poble de Laguardia i la història del vi de la Rioja Alabesa. La magnífica casa, que va ser propietat del fabulista Samaniego, ha estat totalment restaurada, convertint-se en l’únic museu privat del País Basc. Té un sala de projecció en 4D que ha guanyat diferents premis i s’obre per a interpretar la història del vi, molt apta per a tota la família. De la mateixa manera és de visita obligada la primera bodega que va haver-hi a tot el món i que l’any passat es va obrir al públic després d’una espectacular reforma. Es tracta de Casa Primicia (www.bodegascasaprimicia. com), una casa senyorial que pertanyia al clergat i que data del segle XV. Aquí es va començar a fer vi i la restauració de la casa ha portat a descobrir maneres de fer vi que es desconeixien. Ells van ser els pioners en elaborar vi, fet que va portar a d’altres veïns a copiar aquesta activitat, i que ha fet que Laguardia sigui un poble farcit de coves (la majoria de les cases disposen de coves on es fermentava i es conservava el vi). Les coves continuen sent la manera de conservar el vi en fermentació de la millor manera amb una temperatura constant de 8 a 12º. La visita guiada, a un preu de 7€, es converteix en una experiència única i l’any passat, any de la seva inauguració, ja va tenir més de 3.000 visites!

LABASTIDA

Labastida és segurament el poble, juntament amb Laguardia que rep més afluència de visitants. Cases nobles, com Casa Paternina, on s’hi va allotjar el mateix Napoleó, ja ens indiquen la noblesa d’aquest municipi fortificat. L’església de Nuestra Señora de la Asunción és el màxim exponent del barroc a la província d’Àlaba, i es mostra espectacular observant-la des de l’animada Plaza Mayor. Pujar pels seus carrerons, admirant l’extraordinari paisatge que ens depara, amb la Serra de Cantàbria al davant, és una extraordinària experiència. La directora de l’oficina de turisme, Carol Gutiérrez, que també és la propietària de Thabuca Wine Tours (www.thabuca.com), ofereix visites guiades a Labastida per 4€ i diferents experiències en vinyes de tota la regió. La Carol és catalana, de Lleida i segons em comenta es va enamorar, a primera vista, d’aquesta població d’obligada visita.

EXPERIÈNCIES ENOTURÍSTIQUES

“Fa molts anys que fem activitats pels clients que ens visiten. La gent busca experiències, i intentem contagiar el nostre amor al vi i a les vinyes”, em comenten Loli Casado i Jesús Astorga, propietaris de Bodegas Loli Casado (www.bodegaslolicasado. com), de la Puebla de Albarca, un poble al costat del riu Ebre i que representa el primer municipi basc venint de Logronyo. De fet, el riu Ebre és justament el que separa la Comunitat autònoma de La Rioja amb el País Basc. Es mostren orgullosos de pertànyer a la Rioja Alabesa, que potser es diferencia dels seus germans d’altres zones de la D.O. de La Rioja perquè les parcel·les són més petites, perquè les vinyes solen estar en terrasses de la Serra de Cantàbria, per les varietats de raïm que cultiven i per la gestió familiar dels cellers. A les visites que organitzen volen transmetre l’amor que senten per la terra, les vinyes i el vi, i n’organitzen diferents de tematitzades, com pot ser la cata de raïm i oli o realitzant pícnics a les vinyes. Per descobrir l’essència de les vinyes, res millor que contractar una empresa especialitzada com és el cas de Sasazu (sasazu@ sasazu.es), una microempresa comandada per César Samaniego, antic vinyeter, que ens apropa a totes les feines que es fan en una vinya. T’ensenya a tallar el raïm, a saber si està a punt per la verema, a recol·lectar-lo de manera manual i finalment aixafar el raïm amb els peus, al mig de les vinyes, i extreure tot el seu most, que després ens beurem. Són moltes les bodegues que contracten els serveis de Sasazu per la seva gran experiència, malgrat que ell també organitza directament experiències en diferents vinyes de la zona. Una altra empresa especialitzada en experiències enoturístiques a la carta o bé programades és Cazaventuras (www.cazaventuras. com). El seu eslògan és “poseu-nos a prova!” i són capaços de fer possible qualsevol somni com el fet de sobrevolar en helicòpter les vinyes, rutes amb canoa per l’Ebre, passejos en booggies de golf per les vinyes o rutes 4×4 per camins amb paisatges plens de vinyes que solen acabar amb un pícnic a indrets únics. Les bodegues Pagos de Leza (www.pagosdeleza.com) ofereixen unes modernes instal·lacions, restaurant amb cuina pròpia i moltes experiències enoturístiques que l’han fet guanyadora del prestigiós premi Best Off Wine Tourism , a nivell espanyol per les seves activitats innovadores. Què millor que acabar la visita a les instal·lacions de Pagos de Leza per assaborir un esmorzar típic de la Rioja Alabesa, on no pot faltar la truita de patates amb pebrots del piquillo, xoriç picant, formatge Idiazábal i tot regat amb l’extraordinari criança de Pagos de Leza. Això és vida! Baigorri (www.bodegasbaigorri.com) és un celler espectacular. Segurament el més innovador del sud d’Europa i amb unes instal·lacions úniques, obertes i envoltades d’un extraordinari edifici de vidre. Sobta que al costat de tants cellers familiars i en un ambient rural, aparegui aquesta extraordinària i innovadora bodega, que cal dir que també és familiar. Amb una producció de més de 500.000 ampolles, utilitza fórmules naturals de la gravetat per fer caure el raïm als gegants recipients d’acer inoxidable, evitant cops i manipulacions que no li fan cap bé al raïm. Tenen més de 12.000 visites anuals, on els visitants poden optar entre fer una visita amb cata de vins per 12€ o combinant-la amb un dinar o sopar gastronòmic a l’extraordinari restaurant que tenen a les bodegues sota les ordres del xef Xabi Pejo, per 45€. A Labastida convé visitar el celler Tierra (www.tierrayvino. com), propietat de la família Fernández Gómez, que encara elaboren els seus extraordinaris caldos a l’antiga casa familiar i que passa per ser un dels cellers més antics de Rioja Alabesa. Tant Rodrigo com Carlos Fernández creuen en el que fan. “Un bon viticultor és qui respecta el producte que té”, em comenten, i ells tenen un amor, una dedicació per la terra i pel vi, extraordinària. Els seus vins són excepcionals, amb un 80% dedicats a l’exportació i en un nivell de preu mig/alt. Espectaculars són les instal·lacions de la bodega Eguren Ugarte (www.egurenugarte.com), als afores de Laguardia, a peu de carretera. El seu fundador, Vitorino Eguren, és tot un personatge. Als seus 80 anys i amb una vitalitat envejable, no para de mostrar-nos, amb la seva filla Asun, l’extraordinari complex que ha creat, amb centenars de metres de coves de nova construcció (i fetes per ell mateix), on es guarden els vins ja etiquetats, amb temperatura constant i obert per a sopars íntims , famílies o amics. A part de construir un celler modern per a l’elaboració dels seus caldos, Eguren Ugarte disposa d’un extraordinari hotel d’autor, que malgrat que llueix amb sorna la categoria d’1 estrella, estem parlant d’un hotel de luxe, amb àmplies habitacions i restaurant gastronòmic dignes de ser visitats i molt recomanat. Recentment aquest hotel ha guanyat el Premi a la Innovació Turística que atorga el govern basc. Organitzen diferents activitats enoturístiques com un recorregut per vinyes amb segway, veremes en família, recordant les festes als cellers familiars on tothom, nens inclosos, aixafen el raïm per després beure el most resultant. Vaig acabar aquesta magnífica experiència a Eguren Ugarte, a la cova privada de Vitorino, on sol passar nits amb la seva dona i organitza dinars familiars. Em va fer entrar i va començar a tallar un deliciós i picant xoriç, un Idiazábal de pastor, va fer una amanida de tomàquet regat amb oli de la Rioja Alabesa i va obrir el seu extraordinari criança. I vàrem xerrar fins que es va fer fosc… Una experiència única! Gràcies. Hi tornarem!

RIOJA ALABESA: DIES DE VI I VEREMA

La Rioja Alabesa és una de les regions que conformen la D.O. de vins Rioja, al costat de la Rioja Alta i la Rioja Baixa i l’única que es troba en territori basc. Una petita zona que dóna per molt, i sobretot per a descobrir una altra manera de fer vins de Rioja. En els darrers anys, aquesta regió basca s’ha posat les piles i està oferint a molts dels cellers que conformen aquesta regió, activitats turístiques innovadores al voltant del vi, el que es coneix com l’enoturisme, un tipus de turisme que té el vi com a protagonista i que cada vegada més està agafant una importància cabdal pel desenvolupament turístic. A més, és un plaer poder estar en aquesta regió durant l’època de la verema! La Rioja Alabesa és una petita regió, amb poc més de 19 municipis, on el vi és el gran protagonista i on trobarem petits pobles, tots encantadors, ben cuidats i molt agradables. Conduir per les seves carreteres en aquesta època es converteix en una pel·lícula on van passant imatges de vinyes, pagesos i veremadors treballant la terra, tractors amb remolcs plens de raïm, activitat frenètica als cellers… Petits desplaçaments, de 5 o 10 minuts, de poble a poble fan que la ruta sigui extremadament còmoda i es converteixi en una experiència inoblidable. El riu Ebre marca les fronteres entre la Rioja Alabesa, al País Basc, i la Comunitat autònoma de La Rioja. Malgrat estar a 15 minuts de Logronyo, tots els seus habitants se senten molt units a la identitat basca que marca aquesta regió. La Serra de Cantàbria, un dels secrets d’aquesta subregió de vins de La Rioja, és un constant referent en la nostra ruta que si el temps acompanya, com va ser en el meu cas, fa deixar de banda l’estrès, els problemes i les complicacions de la vida. Ens aturem a Elciego, un poble conegut arreu del món gràcies als seus 17 cellers que estan dins del seu terme municipal i sobretot per un que li ha donat fama mundial, Marqués de Riscal, on han construït un extraordinari Hotel-Boutique de luxe amb la signatura de l’arquitecte Frank Gehry, el dissenyador del Museu Guggenheim de Bilbao. Va ser justament el Marquès de Riscal que en ple segle XVIII va adoptar el sistema bordelès per a les seves vinyes, que consisteix en retirar la rapa ( “raspón”) del raïm abans de començar la fermentació. Aquest sistema és òptim pels vins de criança, ja que millora la seva conservació. Pel que fa a vins de l’any ( “cosecheros”) es continua utilitzant la maceració carbònica que fa desaparèixer l’aspresa i l’acidesa, i que consisteix en fer la primera fermentació amb els raïms sencers.

ELCIEGO

Elciego és una població petita, tranquil·la i amable, que malgrat tenir molt poques botigues, dóna gust passejar pels seus carrers deserts, nets i amb un ric patrimoni, amb moltes cases nobles que malauradament no són visitables, com és el cas de la magnífica Casa de los Hierros al bell mig de la plaça principal, al costat de la curiosa església de San Andrés. A més Elciego ofereix diferents festivals al llarg de l’any on el vi és el protagonista, com és el cas de Passeigs entre Vinyes ( d’octubre a novembre), la Presentació de la Collita a la deessa del vi (l’últim dissabte de novembre), seminaris de cates o l’imprescindible Wine & Music Festival que se celebra a l’estiu. A nivell gastronòmic cal apropar-se fins a l’Hotel Villa de Elciego (www.elciegohotel.com) per tastar especialitats de Rioja Alabesa com són els seus magnífics “alubiones” amb xoriç o les costelletes de xai “al Sarmiento” fetes a la brasa.

LAGUARDIA

La capital de la Rioja Alabesa, no obstant, és Laguardia. I aquí sí que trobem un poble molt viu, amb comerços tradicionals, ubicat dins una muralla, que fa que la visita resulti obligada. Laguardia pot ser un bon centre d’operacions per conèixer tota la regió, amb molt, i bons, restaurants i bars per a“potear”, que és com es coneix la manera basca d’anar de vins i de tapes, i diferents hotels amb encant com és el cas del magnífic Hospedería Los Parajes (www.hospederiadelosparajes.com), amb unes instal·lacions i decoració molt acurats, un petit spa, unes habitacions enormes i un bon restaurant i vinoteca molt recomanada. El centre d’interpretació del Vi, Villa Laura, pot ser un bon començament per descobrir el poble de Laguardia i la història del vi de la Rioja Alabesa. La magnífica casa, que va ser propietat del fabulista Samaniego, ha estat totalment restaurada, convertint-se en l’únic museu privat del País Basc. Té un sala de projecció en 4D que ha guanyat diferents premis i s’obre per a interpretar la història del vi, molt apta per a tota la família. De la mateixa manera és de visita obligada la primera bodega que va haver-hi a tot el món i que l’any passat es va obrir al públic després d’una espectacular reforma. Es tracta de Casa Primicia (www.bodegascasaprimicia. com), una casa senyorial que pertanyia al clergat i que data del segle XV. Aquí es va començar a fer vi i la restauració de la casa ha portat a descobrir maneres de fer vi que es desconeixien. Ells van ser els pioners en elaborar vi, fet que va portar a d’altres veïns a copiar aquesta activitat, i que ha fet que Laguardia sigui un poble farcit de coves (la majoria de les cases disposen de coves on es fermentava i es conservava el vi). Les coves continuen sent la manera de conservar el vi en fermentació de la millor manera amb una temperatura constant de 8 a 12º. La visita guiada, a un preu de 7€, es converteix en una experiència única i l’any passat, any de la seva inauguració, ja va tenir més de 3.000 visites!

LABASTIDA

Labastida és segurament el poble, juntament amb Laguardia que rep més afluència de visitants. Cases nobles, com Casa Paternina, on s’hi va allotjar el mateix Napoleó, ja ens indiquen la noblesa d’aquest municipi fortificat. L’església de Nuestra Señora de la Asunción és el màxim exponent del barroc a la província d’Àlaba, i es mostra espectacular observant-la des de l’animada Plaza Mayor. Pujar pels seus carrerons, admirant l’extraordinari paisatge que ens depara, amb la Serra de Cantàbria al davant, és una extraordinària experiència. La directora de l’oficina de turisme, Carol Gutiérrez, que també és la propietària de Thabuca Wine Tours (www.thabuca.com), ofereix visites guiades a Labastida per 4€ i diferents experiències en vinyes de tota la regió. La Carol és catalana, de Lleida i segons em comenta es va enamorar, a primera vista, d’aquesta població d’obligada visita.

EXPERIÈNCIES ENOTURÍSTIQUES

“Fa molts anys que fem activitats pels clients que ens visiten. La gent busca experiències, i intentem contagiar el nostre amor al vi i a les vinyes”, em comenten Loli Casado i Jesús Astorga, propietaris de Bodegas Loli Casado (www.bodegaslolicasado. com), de la Puebla de Albarca, un poble al costat del riu Ebre i que representa el primer municipi basc venint de Logronyo. De fet, el riu Ebre és justament el que separa la Comunitat autònoma de La Rioja amb el País Basc. Es mostren orgullosos de pertànyer a la Rioja Alabesa, que potser es diferencia dels seus germans d’altres zones de la D.O. de La Rioja perquè les parcel·les són més petites, perquè les vinyes solen estar en terrasses de la Serra de Cantàbria, per les varietats de raïm que cultiven i per la gestió familiar dels cellers. A les visites que organitzen volen transmetre l’amor que senten per la terra, les vinyes i el vi, i n’organitzen diferents de tematitzades, com pot ser la cata de raïm i oli o realitzant pícnics a les vinyes. Per descobrir l’essència de les vinyes, res millor que contractar una empresa especialitzada com és el cas de Sasazu (sasazu@ sasazu.es), una microempresa comandada per César Samaniego, antic vinyeter, que ens apropa a totes les feines que es fan en una vinya. T’ensenya a tallar el raïm, a saber si està a punt per la verema, a recol·lectar-lo de manera manual i finalment aixafar el raïm amb els peus, al mig de les vinyes, i extreure tot el seu most, que després ens beurem. Són moltes les bodegues que contracten els serveis de Sasazu per la seva gran experiència, malgrat que ell també organitza directament experiències en diferents vinyes de la zona. Una altra empresa especialitzada en experiències enoturístiques a la carta o bé programades és Cazaventuras (www.cazaventuras. com). El seu eslògan és “poseu-nos a prova!” i són capaços de fer possible qualsevol somni com el fet de sobrevolar en helicòpter les vinyes, rutes amb canoa per l’Ebre, passejos en booggies de golf per les vinyes o rutes 4×4 per camins amb paisatges plens de vinyes que solen acabar amb un pícnic a indrets únics. Les bodegues Pagos de Leza (www.pagosdeleza.com) ofereixen unes modernes instal·lacions, restaurant amb cuina pròpia i moltes experiències enoturístiques que l’han fet guanyadora del prestigiós premi Best Off Wine Tourism , a nivell espanyol per les seves activitats innovadores. Què millor que acabar la visita a les instal·lacions de Pagos de Leza per assaborir un esmorzar típic de la Rioja Alabesa, on no pot faltar la truita de patates amb pebrots del piquillo, xoriç picant, formatge Idiazábal i tot regat amb l’extraordinari criança de Pagos de Leza. Això és vida! Baigorri (www.bodegasbaigorri.com) és un celler espectacular. Segurament el més innovador del sud d’Europa i amb unes instal·lacions úniques, obertes i envoltades d’un extraordinari edifici de vidre. Sobta que al costat de tants cellers familiars i en un ambient rural, aparegui aquesta extraordinària i innovadora bodega, que cal dir que també és familiar. Amb una producció de més de 500.000 ampolles, utilitza fórmules naturals de la gravetat per fer caure el raïm als gegants recipients d’acer inoxidable, evitant cops i manipulacions que no li fan cap bé al raïm. Tenen més de 12.000 visites anuals, on els visitants poden optar entre fer una visita amb cata de vins per 12€ o combinant-la amb un dinar o sopar gastronòmic a l’extraordinari restaurant que tenen a les bodegues sota les ordres del xef Xabi Pejo, per 45€. A Labastida convé visitar el celler Tierra (www.tierrayvino. com), propietat de la família Fernández Gómez, que encara elaboren els seus extraordinaris caldos a l’antiga casa familiar i que passa per ser un dels cellers més antics de Rioja Alabesa. Tant Rodrigo com Carlos Fernández creuen en el que fan. “Un bon viticultor és qui respecta el producte que té”, em comenten, i ells tenen un amor, una dedicació per la terra i pel vi, extraordinària. Els seus vins són excepcionals, amb un 80% dedicats a l’exportació i en un nivell de preu mig/alt. Espectaculars són les instal·lacions de la bodega Eguren Ugarte (www.egurenugarte.com), als afores de Laguardia, a peu de carretera. El seu fundador, Vitorino Eguren, és tot un personatge. Als seus 80 anys i amb una vitalitat envejable, no para de mostrar-nos, amb la seva filla Asun, l’extraordinari complex que ha creat, amb centenars de metres de coves de nova construcció (i fetes per ell mateix), on es guarden els vins ja etiquetats, amb temperatura constant i obert per a sopars íntims , famílies o amics. A part de construir un celler modern per a l’elaboració dels seus caldos, Eguren Ugarte disposa d’un extraordinari hotel d’autor, que malgrat que llueix amb sorna la categoria d’1 estrella, estem parlant d’un hotel de luxe, amb àmplies habitacions i restaurant gastronòmic dignes de ser visitats i molt recomanat. Recentment aquest hotel ha guanyat el Premi a la Innovació Turística que atorga el govern basc. Organitzen diferents activitats enoturístiques com un recorregut per vinyes amb segway, veremes en família, recordant les festes als cellers familiars on tothom, nens inclosos, aixafen el raïm per després beure el most resultant. Vaig acabar aquesta magnífica experiència a Eguren Ugarte, a la cova privada de Vitorino, on sol passar nits amb la seva dona i organitza dinars familiars. Em va fer entrar i va començar a tallar un deliciós i picant xoriç, un Idiazábal de pastor, va fer una amanida de tomàquet regat amb oli de la Rioja Alabesa i va obrir el seu extraordinari criança. I vàrem xerrar fins que es va fer fosc… Una experiència única! Gràcies. Hi tornarem!

GUIA DE BUTXACA

Com arribar?

La millor manera és en cotxe particular. En poc més de 5 hores arribem al cor de la Rioja Alabesa.

On dormir?

Turisme Rural A Elciego: Casa Rojanda (www.casarojanda.com). Amb unes habitacions amb encant i un petit celler on Loli Trepiana, la propietària, elabora el seu propi vi artesà. A Samaniego: La Molinera Etxea (www.lamolineraetxea.com), al mig del petit poble. A Salinillas de Buradón: Areta Etxea (www.areta-etxea.com), una casa amb encant, on si el client ho demana, es preparen excel·lents àpats. Està recomanat per la Guia Michelin a l’apartat d’allotjaments amb encant.

On Menjar?

A part dels referenciats a l’article, destaquem el restaurant gastronòmic de l’Hotel Viura (www.hotelviura.com). Un hotel-boutique amb disseny a Villanueva de Álava, on la feina del xef Juan Carlos Ferrando apunta maneres, i que només per provar l’excel·lent lluç a la brasa, amb algues, olivada i rovell d’ou com a salsa, paga la pena visitar. Per a més informació: Ruta del Vino Rioja Alavesa (www.rutadelvinoderiojaalavesa.com). Una web que ajuda a programar el viatge a Rioja Alabesa.