Santa Llúcia
Un restaurant amb aire de “xiringuito” a la platja de l’Almadrava a Roses
Som en un país on menjar a peu de platja pot convertir-se
en un terrible malson, gastronòmicament parlant, pels alts
preus que es contraposen moltes vegades amb una baixa
qualitat; on, malgrat tenir la llotja relativament a prop, utilitzen
producte congelat barat; on el servei poc professional
pot fer espatllar l’àpat, o on els sabors dels fregits fan difícil
distingir si estàs menjant carn o peix… Però malgrat tot, i sortosament,
sempre hi ha gent professional, amb criteri i ganes
de fer bé les coses, ajustant al màxim una bona relació de
qualitat-preu, amb un excel·lent producte, un bon servei professional
i fins i tot, una minoria, amb estovalles de fil. I tot
això últim passa al restaurant que ens ocupa, el Santa Llúcia,
de la família Aguilà-Casamitjana, obert fa més de 55 anys en
una platja paradisíaca, a l’Almadrava, a Roses, a tocar del
Parc Natural del Cap de Creus.
Els avis d’en Guillem Casamitjana, actual director de l’establiment,
van comprar uns terrenys a la platja de l’Almadrava
a principis de la dècada dels anys 60, quan tot just començava
el boom turístic a la Costa Brava. Van construir-hi
uns apartaments per donar acollida a la nombrosa família
durant els mesos d’estiu. Però de seguida van veure la possibilitat
de negoci i els van començar a llogar en temporada
alhora que instal·laven un restaurant a peu de platja amb
un inconfusible aire de xiringuito. Malgrat que en Guillem
és el responsable de tot el complex d’apartaments, la propietat
continua en mans de la família i sobretot de la seva
mare, Margarita Aguilà Santa Lucía, que va ser qui va voler
donar excel·lència a un restaurant de platja amb un bon servei
professional i amb bons productes de la llotja de Roses.
Fruit d’això, el restaurant Santa Llúcia (que agafa el nom en
homenatge al cognom de l’àvia), ha estat des de sempre un
lloc de pelegrinatge de grans cuiners del país, des de Ferran
Adrià i Juli Soler fins a Nandu Jubany o Fina Puigdevall. El
lloc, paradisíac, s’ho val, i l’oferta, digníssima, també.
Guillem Casamitjana no volia que el restaurant estigués
només obert en temporada i va invertir de valent per tenirlo
obert tot l’any. No va voler fer l’agost, sinó treballar 12
mesos l’any, oferint productes de proximitat i de temporada.
Criteri i professionalitat. I la qualitat ja s’intueix amb uns perfectes
calamars a la romana; sí, a la romana, fugint de ferlos
a l’andalusa, que requereixen molta menys feina. Ens diu
que són molts els clients que venen expressament al Santa
Llúcia per tastar-los. I no ens estranya! Com passa amb l’esqueixada
de bacallà, producte especialment seleccionat
per una bacallanera de Barcelona, autèntica capital del bacallà
salat.
I ens porta unes gambes i uns escamarlans de Roses, fets
amb una ràpida cocció, escaldant-los amb aigua de mar, que
resulten inoblidables. “Ahir a la llotja estaven molt bé de
preu”, comenta. Amb aquest productàs, cal alguna cosa
més? També serveix un lluç de palangre a l’oli, com si es
tractés d’un pil-pil, que fa veure les estrelles. “Coneixeu el
negrito?”, i davant la nostra negativa ens porta aquest peix
que viu a les profunditats marines, lleig com el que més, de
pell negra i que resulta ser d’una finor que ens apropa a la
textura del millor mero. Perfectament cuinat a la planxa i servit
al punt. Sorpresa i reverències. Excel·lència feta de la manera
més natural. Sense amagar res. No fa falta.
Guillem Casamitjana s’enorgulleix de fer milers de paelles
al llarg de l’any. Segurament és el seu plat més recurrent,
juntament, diuen, amb una de les millors fideuàs que es
poden menjar a la Costa Brava. Un arròs sec potent, fet amb
un bon sofregit i amb un meravellós brou de galeres. “Les
coses es fan bé o no es fan”. I sobretot, no deixeu de tastar
el seu pastís Tatin de pomes, servit tebi, com manen els cànons
gastronòmics.
Un servei professional, atent, amb una curta però valuosa
carta de vins en què predominen els caldos de la DO Empordà,
com no podria ser d’una altra manera, en un establiment
on es prima la proximitat. “Hem sabut ensenyar a
clients estrangers que els vins de casa nostra estan a nivells
de qualitat excepcionals. Pocs, per no dir ningú, demanen un
rioja.”
Ens comenta que cada 1 de gener obren el restaurant per
donar la benvinguda al nou any i que cada any l’emplenen.
De fet, pot haver-hi algun millor pla per aquest dia que venir
a la platja de l’Almadrava a gaudir d’un bon producte i d’aquest
idíl·lic paisatge?
Restaurant Santa Llúcia
Av. José Díaz Pacheco, 72, Roses – Tel. 972 25 51 05
www.santallucia.com