Susanna Vila
Pagesa i hostalera
Per als que no em coneixeu, soc la Susanna, una dona de pagès de trenta-set anys que s’ha criat a Gualta. Em considero molt afortunada d’haver crescut en un entorn de naturalesa, corrent pels carrers del poble, anant als horts a agafar cirerets, tocant timbres i fent cabanyes al costat de vaques i cavalls. Crec que poder créixer en un entorn així pot definir una gran part de la persona.
Als setze anys treballava els caps de setmana a la cuina d’un bar i ho compaginava ajudant en una perruqueria entre setmana. I ho feia per ajudar a casa i poder pagar-me els estudis de perruqueria i estètica que estava cursant. Un cop titulada, vaig anar treballant d’ajudant de perruquera fins que vaig decidir crear la meva pròpia perruqueria. Tenia vint-i-dos anys i una vida per viure, sense pors i segura de mi mateixa. Qui no arrisca, no pisca! L’aventura va durar dos anys, perquè vaig voler fer un canvi per tenir més qualitat de vida; d’aquesta manera, vaig començar a treballar de perruquera a tres geriàtrics, fet que em permetia treballar de dilluns a divendres.
Als vint-i-sis anys va aparèixer un nou canvi a la meva vida quan, juntament amb el meu home, vam decidir reobrir el negoci de pagesia de la seva família. Vam passar a ser productors de verdures de temporada i vàrem anomenar el negoci: Horta de Palou. Vam obrir una botiga a la Bisbal d’Empordà i, malgrat que no va funcionar, això no va suposar cap obstacle per agafar una parada al mercat setmanal de la Bisbal d’Empordà i poder continuar treballant de perruquera als centres geriàtrics. Com que funcionava molt bé, vàrem decidir buscar més mercats i contractar personal.
L’any de la pandèmia els centres de geriatria van tancar, però la vida sempre dona noves oportunitats i vam tenir la sort d’agafar parades a la plaça del Lleó de Girona, quasi cada dia; a Torroella de Montgrí, el dilluns, i a Palamós, el dimarts i el dissabte.
Realment, la feina del camp és molt dura perquè tant si plou com si fa fred o neva, és igual el temps que faci, s’ha d’anar a collir per oferir als clients productes acabats de collir i amb totes les propietats. Cada dia s’ha d’anar al lloc de treball i muntar la parada més maca i atractiva perquè els clients comprin qualitat directament del productor. El més gratificant de la feina és quan els clients tornen a comprar o truquen per dir-nos que mai havien menjat unes faves tan tendres com les nostres, o que tenim una ceba tendra que no pica i uns fesols impressionants… I arriba un dia que un client molt especial ens diu: “Sé d’un restaurant que us podria interessar…”.
Sempre havíem dit que ens agradaria portar un bar o un restaurant i vam fer un cop de cap, cosa que tampoc ens costa gaire. No ens ho vam pensar ni un moment: vàrem agafar personal per a les parades i nosaltres ens vam centrar en el restaurant. Mai estarem prou agraïts al senyor Àngel, que ens va fer aventurar-nos al món de l’hostaleria; un nou repte que agafem amb molta força i moltes ganes. Em considero molt creativa i juntament amb l’equip del restaurant fem un bon treball i, sobretot, oferim als nostres clients un bon menjar de pagès, senzill i amb la millor qualitat.
El dia 10 de gener de 2022 vàrem obrir el Restaurant Girum, al carrer Francesc Ferrer i Gironès, número 6, que es troba dins el complex Centre Joan Suñer de Girona. Oferim cuina casolana, paelles, cuina de xup-xup, carnassa de quilo per compartir, chuletón, t-bone, tomahawk. Fem menús adaptats per a grups, a banda de menú diari, menú de cap de setmana i carta. Tot i que estem en època de crisi, estic molt contenta de com anem evolucionant. Cada dia tenim més clients i la gent ens recomana cada vegada més. Us animo a venir a tastar els nostres plats.
De cara al bon temps obrirem a les tardes per aprofitar la meravellosa terrassa i l’espai de tranquil·litat que tenim per gaudir amb la família. Són plaers que ens agrada compartir amb tots vosaltres. A més a més, tenim molts projectes que portarem a terme al Restaurant Girum; si en voleu saber més, només cal que seguiu el nostre compte d’Instagram (@girumrestaurant), en què, a més, podreu veure sempre el menú diari i els diferents plats de la carta. Tenim un espai privat per a reunions, aniversaris i grups, a més d’una sala per a esdeveniments, formacions, clubs… amb un aforament de setanta persones.
Les persones que em coneixen ja saben que no puc estar-me quieta, i moltes vegades em pregunten com m’ho faig per fer-ho seguir tot: casa, família, animals, negocis, despatx, avis… Les persones a qui no ens cauen els anells fem el que sigui per tirar endavant i sobretot fem el que és millor per a la família. És molt important envoltar-se de persones positives que, incondicionalment, volen el millor per a tu. Soc positiva, i veure sempre el got mig ple és part de la meva filosofia.
Em considero una persona emprenedora i inquieta i estic segura que els meus negocis no acabaran aquí. Tinc molts projectes que vull dur a terme. I ho aconseguiré!