GUIA DE BUTXACA

Com arribar-hi

La companyia aèria Jet Air Fly (www.jetairfly.com), ofereix connexions des de Barcelona als aeroports d’Oostende- Bruixes i Anvers. La companyia Ryanair ofereix vols des de Girona a Brussel·les-Charleroi. Com moure’s Les bones connexions ferroviàries fan que el tren sigui un excel·lent mitjà de transport per tal de conèixer les diferents ciutats de la regió de Flandes (amb estacions a Anvers, Bruixes i Gant), malgrat que el vehicle de lloguer ens permetrà tenir més llibertat a l’hora de fer recorreguts fora de les rutes turístiques habituals.

On dormir

A Bruixes, Hotel Montanus (www.montanus.be), un excel·lent hotel amb encant, cèntric, còmode i amb un espectacular bufet d’esmorzars. A Anvers, Leopold Hotel (www.leopoldhotelantwerp.com), un funcional hotel prop del centre d’Anvers

On Menjar

Flandes és una regió gastronòmica de primer ordre, on trobem gran quantitat de restaurants d’alta cuina. A Oostende, Galerie Beau Site, un espectacular restaurant davant del mar que a la vegada funciona com a galeria d’art. Especialitat en peixos i marisc (www.galeriebeausite.com). A Bruixes un bon restaurant, recomanat per diferents guies gastronòmiques és Le Chef et Moi (www.lechefetmoi. be), on podrem descobrir part de l’alta cuina de Flandes, a uns preus correctes i amb execucions brillants. Altament recomanat. A Anvers, Restaurant Zuiderterras (www.zuiderterras.be), en un modern edifici situat al costat de la terminal de creuers, amb bones vistes, innovadora decoració i bona cuina. El Grand Cafe Horta (www.grandcafehorta.be), un agradable Bistrot, amb bona relació qualitat preu, al centre d’Anvers.

Per a més informació sobre Flandes

www.flandes.net, pàgina oficial de l’Oficina de Turisme de Flandes i Brussel·les, en català i amb bona informació de les diferents destinacions, activitats, idees de viatges i ciutats.

Una escapada a Flandes

El petit aeroport d’Oostende s’ha vestit de gala. El vol inaugural des de Barcelona amb la companyia JetAir Fly confirma l’interès de les autoritats flamenques per tal d’establir llaços econòmics i empresarials amb Catalunya, on a part d’aquesta destinació també n’han inaugurat una altra des d’Anvers. La xocolata belga, tant o més famosa que la suïssa, ens dóna la benvinguda en format de regal pels primers viatgers.

Oostende és la ciutat costera més famosa de Flandes i de tota Bèlgica, amb quilòmetres i quilòmetres de platges que fan agradable el passeig al costat del mar en un ambient modern i on trobarem desenes de petits restaurants per tal de provar diferents especialitats locals on el llenguado, sense cap mena de dubte, és el rei.

BRUIXES

Un petit recorregut des d’Oostende per carretera ens porta a, potser la més coneguda ciutat de Flandes, Bruixes, un dels centres neuràlgics del turisme de la regió flamenca i que cada dia es veu absorbida per milers de visitants i turistes que copen els seus carrers, els seus petits vaixells, les seves botigues i els seus bars i restaurants. Malgrat disposar de molts hotels, l’estació de trens de Bruixes fa que sigui una destinació d’un dia per a molts turistes, que arriben en massa al matí i marxen a la tarda. Aquest seria el primer error d’aquests visitants amb ganes de veure-ho tot, tenint poc temps per visitar: no fer nit a Bruixes. No sabeu el que us perdeu! Bruixes és una ciutat de conte, i els seus canals i la seva arquitectura amb els teulats de les cases punxegudes, conviden a passejar-la. És una ciutat de somni, amb molts trams exclusius per a vianants, bicicletes i carruatges de cavalls, una manera peculiar de conèixer la part vella de Bruixes, farcida de mercats, com l’extraordinari Mercat d’Antiquaris que tots els caps de setmana para al llarg de la meravellosa Rambla al carrer Dijver, a tocar del riu. Tot el centre de Bruixes està declarat per la UNESCO com a Patrimoni Mundial de la Humanitat i per tant passejar pels seus vells carrers, amb els seus canals com a referència, és una manera de reviure constantment el passat ric, medieval, d’aquesta ciutat de Flandes. Però Bruixes és també la capital de la xocolateria artesanal de tota Bèlgica i la mostren amb orgull; i és al llarg de carrers com Mariastraat, on diferents artesans talladors, recorden la que va ser el centre neuràlgic del comerç dels diamants, ara arrabassat per Anvers. Són moltes les activitats a fer a Bruixes, però un cap de setmana dóna pel que dóna i s’han de saber prioritzar les visites. Una excursió en vaixell pels seus canals o pujar al Belfort, el campanar, a tocar de la Plaça Major (Markt), amb una altura de 83 metres, que fa que pujar 366 esglaons tingui la seva recompensa d’observar la ciutat com mai més la veuràs, és un dels must imprescindibles de Bruixes.

GANT

En poc més d’una hora des de Bruixes s’arriba en cotxe fins a l’espectacularGant. Potser Bruixes s’emporta tots els elogis dels visitants neòfits de Flandes, però Gant es manté al mateix nivell o fins i tot la pot arribar a superar per un exclusiu tema d’expectatives. De fet, Gant sorprèn, per la seva riquesa monumental, pel seu extraordinari ambient, amb terrasses plenes a vessar d’estudiants universitaris, visitants i els propis habitants de Gant i per les seves botigues, moltes d’elles artesanals. Cal apropar-se fins a la majestuosa catedral gòtica, St. Baafskathedraal, on els ulls no donen a l’abast per tal de veure peces úniques i increïbles com l’altar major, barroc, el rococó púlpit, una obra mestra de Rubens, al costat de grans tapissos i pintures dels grans mestres artístics de l’escola flamenca. Però, malgrat tot, la guinda la posa l’extraordinari retaule de l’Adoració del Corder Místic, l’obra mestra dels germans Van Eyck Els típics edificis de la burgesia de Gant són la gran imatge d’aquesta ciutat flamenca i on millor els podem observar és al Moll de les herbes (Graslei), un port medieval amb una singular filera d’edificis històrics que avui en dia és el cor de la ciutat i el punt de trobada de tots els gantesos. La imatge és única i si pugem fins el Pont de Sant Miquel (St. Michielsbrug) tindrem l’extraordinària instantània, que milers i milers de fotògrafs han fet i des d’on s’observen les 3 torres de Gant perfectament alineades. Després d’un recorregut per la ciutat què millor que asseure’s a qualsevol de les seves terrasses i tastar el famós Gofre (waffre), i si el voleu artesanal s’ha d’anar fins a Max, que diuen que va ser l’inventor d’aquest dolç, i ideal si s’acompanya amb xocolata negra belga. I no us oblideu de comprar la deliciosa mostassa extremadament picant a la botiga del mateix fabricant, Tierenteyn-Verlent.

ANVERS

El viatge arriba a la seva fi, però abans cal aturar-se a la gran desconeguda, Anvers. La capital de la moda belga, en la qual és indispensable visitar el seu Museu de la Moda, és un punt obligat. Com ho és també l’extraordinària estació central de trens, una autèntica meravella coneguda com la catedral dels trens en ple barri dels diamants (no hem d’oblidar que Anvers és la capital mundial d’aquesta pedra preciosa). A la Plaça de l’Ajuntament, la Conscienceplein, es poden observar els grans edificis dels diferents gremis que van fer d’aquesta ciutat flamenca, en els seus anys daurats, un centre neuràlgic de rellevància mundial, i que els caps de setmana ocupen agradables mercats populars artesans que val la pena visitar. Rubens és el gran referent d’aquesta ciutat, i a part de poder visitar la casa-museu del pintor belga més important, la Catedral està farcida d’obres d’aquest imprescindible artista i d’altres de l’escola flamenca i que es converteix en un autèntic museu. M’ha quedat molt per veure de Flandes. Un país que sorprèn per la seva riquesa monumental, per l’estil de vida i per la seva gastronomia. Me’n vaig amb ganes de tornar.

Una escapada a Flandes

El petit aeroport d’Oostende s’ha vestit de gala. El vol inaugural des de Barcelona amb la companyia JetAir Fly confirma l’interès de les autoritats flamenques per tal d’establir llaços econòmics i empresarials amb Catalunya, on a part d’aquesta destinació també n’han inaugurat una altra des d’Anvers. La xocolata belga, tant o més famosa que la suïssa, ens dóna la benvinguda en format de regal pels primers viatgers.

Oostende és la ciutat costera més famosa de Flandes i de tota Bèlgica, amb quilòmetres i quilòmetres de platges que fan agradable el passeig al costat del mar en un ambient modern i on trobarem desenes de petits restaurants per tal de provar diferents especialitats locals on el llenguado, sense cap mena de dubte, és el rei.

BRUIXES

Un petit recorregut des d’Oostende per carretera ens porta a, potser la més coneguda ciutat de Flandes, Bruixes, un dels centres neuràlgics del turisme de la regió flamenca i que cada dia es veu absorbida per milers de visitants i turistes que copen els seus carrers, els seus petits vaixells, les seves botigues i els seus bars i restaurants. Malgrat disposar de molts hotels, l’estació de trens de Bruixes fa que sigui una destinació d’un dia per a molts turistes, que arriben en massa al matí i marxen a la tarda. Aquest seria el primer error d’aquests visitants amb ganes de veure-ho tot, tenint poc temps per visitar: no fer nit a Bruixes. No sabeu el que us perdeu! Bruixes és una ciutat de conte, i els seus canals i la seva arquitectura amb els teulats de les cases punxegudes, conviden a passejar-la. És una ciutat de somni, amb molts trams exclusius per a vianants, bicicletes i carruatges de cavalls, una manera peculiar de conèixer la part vella de Bruixes, farcida de mercats, com l’extraordinari Mercat d’Antiquaris que tots els caps de setmana para al llarg de la meravellosa Rambla al carrer Dijver, a tocar del riu. Tot el centre de Bruixes està declarat per la UNESCO com a Patrimoni Mundial de la Humanitat i per tant passejar pels seus vells carrers, amb els seus canals com a referència, és una manera de reviure constantment el passat ric, medieval, d’aquesta ciutat de Flandes. Però Bruixes és també la capital de la xocolateria artesanal de tota Bèlgica i la mostren amb orgull; i és al llarg de carrers com Mariastraat, on diferents artesans talladors, recorden la que va ser el centre neuràlgic del comerç dels diamants, ara arrabassat per Anvers. Són moltes les activitats a fer a Bruixes, però un cap de setmana dóna pel que dóna i s’han de saber prioritzar les visites. Una excursió en vaixell pels seus canals o pujar al Belfort, el campanar, a tocar de la Plaça Major (Markt), amb una altura de 83 metres, que fa que pujar 366 esglaons tingui la seva recompensa d’observar la ciutat com mai més la veuràs, és un dels must imprescindibles de Bruixes.

GANT

En poc més d’una hora des de Bruixes s’arriba en cotxe fins a l’espectacularGant. Potser Bruixes s’emporta tots els elogis dels visitants neòfits de Flandes, però Gant es manté al mateix nivell o fins i tot la pot arribar a superar per un exclusiu tema d’expectatives. De fet, Gant sorprèn, per la seva riquesa monumental, pel seu extraordinari ambient, amb terrasses plenes a vessar d’estudiants universitaris, visitants i els propis habitants de Gant i per les seves botigues, moltes d’elles artesanals. Cal apropar-se fins a la majestuosa catedral gòtica, St. Baafskathedraal, on els ulls no donen a l’abast per tal de veure peces úniques i increïbles com l’altar major, barroc, el rococó púlpit, una obra mestra de Rubens, al costat de grans tapissos i pintures dels grans mestres artístics de l’escola flamenca. Però, malgrat tot, la guinda la posa l’extraordinari retaule de l’Adoració del Corder Místic, l’obra mestra dels germans Van Eyck Els típics edificis de la burgesia de Gant són la gran imatge d’aquesta ciutat flamenca i on millor els podem observar és al Moll de les herbes (Graslei), un port medieval amb una singular filera d’edificis històrics que avui en dia és el cor de la ciutat i el punt de trobada de tots els gantesos. La imatge és única i si pugem fins el Pont de Sant Miquel (St. Michielsbrug) tindrem l’extraordinària instantània, que milers i milers de fotògrafs han fet i des d’on s’observen les 3 torres de Gant perfectament alineades. Després d’un recorregut per la ciutat què millor que asseure’s a qualsevol de les seves terrasses i tastar el famós Gofre (waffre), i si el voleu artesanal s’ha d’anar fins a Max, que diuen que va ser l’inventor d’aquest dolç, i ideal si s’acompanya amb xocolata negra belga. I no us oblideu de comprar la deliciosa mostassa extremadament picant a la botiga del mateix fabricant, Tierenteyn-Verlent.

ANVERS

El viatge arriba a la seva fi, però abans cal aturar-se a la gran desconeguda, Anvers. La capital de la moda belga, en la qual és indispensable visitar el seu Museu de la Moda, és un punt obligat. Com ho és també l’extraordinària estació central de trens, una autèntica meravella coneguda com la catedral dels trens en ple barri dels diamants (no hem d’oblidar que Anvers és la capital mundial d’aquesta pedra preciosa). A la Plaça de l’Ajuntament, la Conscienceplein, es poden observar els grans edificis dels diferents gremis que van fer d’aquesta ciutat flamenca, en els seus anys daurats, un centre neuràlgic de rellevància mundial, i que els caps de setmana ocupen agradables mercats populars artesans que val la pena visitar. Rubens és el gran referent d’aquesta ciutat, i a part de poder visitar la casa-museu del pintor belga més important, la Catedral està farcida d’obres d’aquest imprescindible artista i d’altres de l’escola flamenca i que es converteix en un autèntic museu. M’ha quedat molt per veure de Flandes. Un país que sorprèn per la seva riquesa monumental, per l’estil de vida i per la seva gastronomia. Me’n vaig amb ganes de tornar.

GUIA DE BUTXACA

Com arribar-hi

La companyia aèria Jet Air Fly (www.jetairfly.com), ofereix connexions des de Barcelona als aeroports d’Oostende- Bruixes i Anvers. La companyia Ryanair ofereix vols des de Girona a Brussel·les-Charleroi. Com moure’s Les bones connexions ferroviàries fan que el tren sigui un excel·lent mitjà de transport per tal de conèixer les diferents ciutats de la regió de Flandes (amb estacions a Anvers, Bruixes i Gant), malgrat que el vehicle de lloguer ens permetrà tenir més llibertat a l’hora de fer recorreguts fora de les rutes turístiques habituals.

On dormir

A Bruixes, Hotel Montanus (www.montanus.be), un excel·lent hotel amb encant, cèntric, còmode i amb un espectacular bufet d’esmorzars. A Anvers, Leopold Hotel (www.leopoldhotelantwerp.com), un funcional hotel prop del centre d’Anvers

On Menjar

Flandes és una regió gastronòmica de primer ordre, on trobem gran quantitat de restaurants d’alta cuina. A Oostende, Galerie Beau Site, un espectacular restaurant davant del mar que a la vegada funciona com a galeria d’art. Especialitat en peixos i marisc (www.galeriebeausite.com). A Bruixes un bon restaurant, recomanat per diferents guies gastronòmiques és Le Chef et Moi (www.lechefetmoi. be), on podrem descobrir part de l’alta cuina de Flandes, a uns preus correctes i amb execucions brillants. Altament recomanat. A Anvers, Restaurant Zuiderterras (www.zuiderterras.be), en un modern edifici situat al costat de la terminal de creuers, amb bones vistes, innovadora decoració i bona cuina. El Grand Cafe Horta (www.grandcafehorta.be), un agradable Bistrot, amb bona relació qualitat preu, al centre d’Anvers.

Per a més informació sobre Flandes

www.flandes.net, pàgina oficial de l’Oficina de Turisme de Flandes i Brussel·les, en català i amb bona informació de les diferents destinacions, activitats, idees de viatges i ciutats.