Vins : Bell Cros, un nou projecte amb cura del paisatge i la gent
Per: Anna Vicens, Presidenta d’Associació Catalana de Sommeliers
Tot va començar l’any 2017, quan el matrimoni suec format per Ann i Peter Skoglund va arribar a Catalunya i es van enamorar dels vins i del paisatge del Montsant (Muntanya Santa), una terra on la història del vi i l’amor pel seu paisatge han anat junts des de l’època romana.
A Marçà, com a la resta dels pobles del Montsant, el paisatge de vinyes i l’elaboració del vi han estat una constant al llarg dels segles. I amb la idea d’engegar un projecte basat en els vins ben fets, de qualitat, respectuosos amb l’entorn i sobretot accessibles, es van envoltar d’un equip coneixedor de la zona i fidel a aquests valors.
L’equip humà
Darrere d’un gran vi sempre hi ha una vinya excepcional, un raïm boníssim i un professional equip humà. A Bell Cros, aquest equip l’encapçala el reconegut enòleg Joan Asens: ningú com ell coneix el Montsant. Com a cap comercial d’enoturisme i de relació amb la clientela, Miguel Figini, professor de molts dels que estem en el món del vi i amb un gran coneixement del vi català; Xavier Peñas, copropietari del celler Sant Rafel, on encara avui s’elaboren els vins Bell Cros; Baltasar Vendrell, l’home del camp, responsable de la viticultura, i David Aguilar, el cellerer.
Amb l’ajuda de l’enòleg Joan Asens, escollit millor enòleg per l’Associació Catalana de Sommeliers l’any 2019, i una persona que sap harmonitzar la tradició agrària amb la innovació, el matrimoni va adquirir 25 hectàrees, de les quals 16 són de vinya amb edats compreses entre els trenta i els vuitanta anys. Les poques varietats foranes que s’hi van trobar s’han anat eliminant, per focalitzar-se bàsicament en la carinyena negra, la garnatxa blanca i la garnatxa negra, varietats que ja formen i que continuaran formant l’eix vertebral dels vins de Bell Cros.
A les tres valls on hi ha repartides les vinyes s’hi poden trobar diferents tipus de terrenys, sòls granítics, de pissarra i d’argila, per això en Joan Asens ha dividit la propietat en vint parcel·les, per les seves característiques de sòl i clima, i els diferents ritmes de maduració. Dels cinc viticultors als quals es va adquirir vinyes, dos ja eren ecològics, mentre que les terres dels altres tres antics propietaris les estan reconvertint, ja que no es pot concebre la sostenibilitat i la preservació del paisatge sense l’ecologia.
Aviat es farà realitat un altre somni per l’Ann, en Peter i l’equip de Bell Cros: la construcció del propi celler en un turonet de sòl de pissarra enmig de les vinyes, construït en tres desnivells i ben integrat en el mateix turó. Serà un celler de quasi 1.000 metres quadrats, amb una capacitat màxima de producció de 80.000 ampolles, i està previst poder estrenar-lo per la verema de l’any 2022.
Els vins Bell Cros
Els primers vins amb els quals es van presentar al mercat l’any passat són dos vins negres, dos vins blancs i un vi rosat: El Tracte (100% carinyena), El Camí (80% carinyena, 10% garnatxa negra i 10% ull de llebre), La Figaflor (100% garnatxa blanca), L’Addició (88% garnatxa blanca i 12% macabeu) i L’Amic, el rosat de Garnatxa Negra.
I una línia de vins molt especial que cap anyada serà igual. Són uns vins per poder jugar, experimentar, equivocar-se, provar, aprendre… al cap i a la fi, per poder demostrar el potencial dels seus raïms i del que són capaços de fer, amb el nom One Off. La primera collita va ser de cabernet sauvignon, que ara ja està arrancada. El One Off #2 és un blanc de garnatxa blanca, un vi blanc natural i vegà. I el One Off #3 és un blanc brisat elaborat en ou de granit de 700 litres, un vi que ha fermentat durant quasi un mes amb les seves pells i que, com la resta de la gamma, ho ha fet amb els propis llevats i sense sulfits afegits.
Les novetats
Seguint amb els paràmetres d’innovació, sostenibilitat, tradició i qualitat, sortirà pròximament al mercat el vi negre El Mirador 2018, de garnatxa negra (60%) i carinyena (40%) amb una criança de dotze mesos en botes de roure francès. I un vi negre 100% de garnatxa negra, el Selecció Delfí, una selecció de raïms de la part més alta de la vall anomenada el Clot de la Bella, on hi ha dues garnatxes plantades, una als anys setanta i l’altra és anterior. Quan se la van trobar estava emparrada, però l’estan reconvertint en vas, el sistema de conducció que mereixen les vinyes més velles. El vi Selecció Delfí, que porta el nom del pagès que ha tingut cura d’aquesta vinya, és un vi excepcional elaborat en bota gran de fusta (foudre), del qual només s’elaboren 1.000 litres, i del qual es parlarà molt, ho podem ben assegurar!
VOLS SUBSCRIURE’T A LA NOSTRA REVISTA?
La pots rebre còmodament en format digital cada mes al teu correu, o en format físic al teu domicili!