Yolanda Escuredo, empresària

Parlar amb la Yolanda Escuredo (39 anys) és parlar amb una empresària que creu en el que ven. És una apassionada del porc ibèric. En sap un munt. Tot, el que segurament li ha explicat el seu pare, José Luis, i tot el que ha viscut a les “dehesas” que La Jabugueña té a la Sierra de Aracena (Huelva), molt a prop de Jabugo, on els seus porcs ibèrics viuen en llibertat passejant per les més de 3.000 hectàrees que aquesta empresa té a Jabugo. No suporta a les empreses que es dediquen a comercialitzar pernils ibèrics i enganyen sistemàticament al consumidor. Està orgullosa dels seus productes, dels pernils i dels derivats del porc ibèric que comercialitzen i sobretot és una persona honesta, i en aquests temps l’ honestedat sempre és d’agrair.

Parla’ns dels inicis de La Jabugueña

El meu pare va començar en aquest negoci fa més de 40 anys. Un negoci que va iniciar comercialitzant pernils. Va instal.lar el seu primer magatzem a Salt, al carrer Torres i Bages. Comercialitzava tot tipus de pernil, sempre de qualitat, sent el pioner de la comercialització del pernil de Jabugo a les comarques gironines. Al cap d’uns 10 anys va pensar que a part de comercialitzar també el podia fabricar i va obrir un escorxador al poble de Jabugo (Huelva). Paral·lelament va començar a començar a comprar finques perquè el que ell volia era tancar el cercle. Volia criar porcs ibèrics també. I al cap de 20 anys ja ho tenia tot. Per tant, a La Jabugueña criem, elaborem, fabriquem i comercialitzem pernils de Jabugo i tota la resta de derivats del porc ibèric. Tenim més de 1.000 mares i més de 9.000 porcs. Comercialitzem des de Girona i també des de Jabugo.

I l’empresa ha anat creixent

Sí, sempre des de la vessant de la qualitat i la tradició. Ara estem exportant a tota Europa , Japó, Hong Kong, Austràlia, Argentina i Xile. És un producte “gourmet”, d’alta gastronomia, i a fora es valora molt. Per aquest motiu denunciem el que fan moltes empreses, enganyant en l’etiquetatge i per tant al consumidor. Actualment disposem de més 3000 hectàrees on els nostres porcs viuen a l’aire lliure, anant amunt i avall i això es nota amb la gran qualitat dels nostres pernils.

Però hi ha molts tipus de pernils ibèrics ?

Sí, i moltes vegades al consumidor li falta informació!. Nosaltres no som una empresa molt gran a nivell de volum. Però sí a nivell de màxima qualitat. Pensa que controlem tot el procés d’alimentació del porc ibèric. El porc no pot menjar tot l’any aglà. L’aglà és un fruit que dura una temporada l’any. La resta de l’any els alimentem amb cereals que nosaltres mateixos comprem a pagesos de la zona. Això no ho poden fer totes les marques i aquí rau l’èxit i la qualitat dels nostres pernils.

Què diferencia els pernils ibèrics de La Jabugueña dels de la competència?

Ni tots els porcs ibèrics són iguals ni tots els pernils són la mateixa cosa! Hi ha molts porcs que viuen tancats en granges, alimentant-se exclusivament de pinso, i sense espai per moure’s. Aquest sistema rep el nom d’ Intensiu i produeix els anomenats pernils de “cebo”. N’hi ha d’altres amb més sort, que viuen a l’aire lliure, en plena llibertat dins la “Dehesa” i que s’alimenten exclusivament d’ aglà, cereals i herbes. Aquest sistema d’engreix es denomina Extensiu, i produeix el pernil d’aglà,de “bellota”, “recebo” i “cebo de campo”. I aquest és el sistema que La Jabugueña utilitza amb els seus porcs.

On es poden trobar els vostres pernils?

Bé, els pernils d’aglà, els reservem pel canal de l’alta restauració i botigues especialitzades. Els de “recebo” i “cebo de Campo” poden trobar-se també al canal de restauració més convencional.

Com pot saber el consumidor quin tipus de pernil està comprant?

El consumidor el primer que ha de fer és mirar l’etiqueta. Pernil Ibèric, aquí ja tenim el nom. Ara falta mirar els cognoms: és ibèric d’aglà, de “recebo”, de “cebo”… És molt fàcil posar etiquetes i dins el sector hi ha gent poc seriosa. Per tant, la confiança en la marca és també primordial. Nosaltres en l’etiquetatge som molt rigorosos i voldríem que tothom també ho fos perquè va en benefici del sector. Finalment l’etiqueta ha d’estar controlada per un organisme reconegut. Una altra manera és comprovar el pernil. Els que són ibèrics solen tenir la canya molt fina, si li toques el greix i el dit s’enfonsa voldrà dir que la grassa és molt fluïda i això voldrà dir que el porc ha menjat aglà. Finalment, el preu delata molt. Si t’intenten vendre un pernil de “bellota” per 20€/Kg , no t’ho creguis! No és un pernil d’aglà! Potser serà ibèric, un porc que mai ha passejat, tancat i alimentat amb productes químics. És trist però és així!

Al final el comprador ha de ser exigent…

El comprador ha de preguntar, l’ha de poder tocar i provar. Estem parlant d’un producte d’alta gastronomia . És important que sàpiga que un pernil és de “cebo” o de “cebo de campo”, de “recebo” o de “bellota”.Hi ha públic per a tots els productes però el que no es pot fer és enganyar a la gent. El que és important és que el consumidor sàpiga el que compra.

On es troba la finca on es crien tots els vostres porcs ibèrics?

La finca la tenim al Parc Natural de Sierra de Aracena i Picos de Aroche. És preciós! Ple de rius, envoltat de muntanyes, amb molta vegetació i fauna. L’indret és idíl·lic!. Pensa que són 3000 hectàrees on els porcs ibèrics campen per les seves. I conservar aquesta superfície és molt car. Per això quan veiem coses que no es fan bé o que s’intenta enganyar saltem. No ho podem permetre!

Comercialitzeu tots els productes del porc ibèric?

Sí. Tenim la gamma de productes més extensa del mercat: pernil, espatlla, llom, xoriç, llonganissa, “morcilla”, paté… Tenim tot el producte, tot el cercle, i per tant elaborem tot tipus de producte del porc ibèric. I tots d’alta qualitat.