Retroba’t amb La Cuina del Cim i Tomba a Tossa de Mar
La campanya gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba torna a Tossa durant tot el mes de setembre, i porta a les taules dels restaurants del col·lectiu de Cuina Tradicional Tossenca un dels plats més característics de la cuina de barca dels pescadors locals.
Aquest plat té l’origen en una època en què les barques navegaven a vela o a rem, i els pescadors sortien a pescar sabent que haurien de passar moltes hores al mar. Per això, era costum que s’emportessin un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro que els permetés preparar-se el menjar a bord. Tampoc hi faltava un cistell amb patates, cebes, alls, tomates, pebrots i un setrill d’oli.
En arribar l’hora de dinar, posaven dins l’olla la ceba i les patates a rodanxes, les hortalisses trinxades i uns grans d’all. Hi afegien el peix que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc.) i un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure tot junt a foc ràpid.
Mentrestant, agafaven el morter, feien un allioli negat ben abundant i, quan el peix ja era gairebé cuit, el posaven a l’olla i ho acabaven de deixar bullir tot junt de dos a cinc minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ho tenien llest per menjar.
Actualment, els restauradors preparen el cim i tomba d’una manera més elaborada i, encara que la base és molt semblant, cada cuiner l’interpreta de manera personalitzada. Els peixos que s’utilitzen són majoritàriament el rap o el rèmol, però també hi ha cuiners que el fan amb bastina (rajada), escórpora o altres peixos de carn forta, per tal que no es desfacin durant la cocció.
Els establiments que participen en la campanya de La Cuina del Cim i Tomba 2021 són: Bahia, Can Carlus, Can Pini, Castell Vell, El Petit Restaurant, L’Ajustada, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Muralla, Tursia, Víctor i Victòria.
Poden haver canviat moltes coses al litoral català, però Tossa de Mar continua oferint les millors essències de la Costa Brava i una gastronomia amb tot el sabor de la Mediterrània. Us convidem a retrobar-vos amb Tossa i amb la cuina dels nostres pescadors.
Més informació:
Oficina de Turisme de Tossa de Mar
Tel. 972 340 108
Titol
Text amb negrites, titols, links ….
VOLS SUBSCRIURE’T A LA NOSTRA REVISTA?
La pots rebre còmodament en format digital cada mes al teu correu, o en format físic al teu domicili!










Edna Gri